Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Groch to wartościowa roślina strączkowa. Dlaczego warto ją jeść?
Groch - jedna z najstarszych roślin uprawnych
Groch to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych, która uprawiana jest już od kilku tysięcy lat. Popularność zawdzięcza m.in. delikatnemu smakowi i cennym właściwościom odżywczym.
Spis treści
- Groch - systematyka
- Właściwości odżywcze grochu
- Groch i bogactwo błonnika
- Kaloryczność grochu
- Groch w kuchni - poznaj przepisy
Gazy, wzdęcia, nawet nieprzyjemne odbijania? Sprawdź, które produkty im sprzyjają >>
Groch (Pisum sativum L.) - systematyka gatunku
Groch ma kilkanaście odmian. Jednak podstawowy podział zakłada istnienie dwóch głównych grup:
- Groch siewny łuskowy
- Groch siewny cukrowy
Groch to roślina z rodziny bobowatych, do której należy także bób, fasola, ciecierzyca i soczewica.
Oto szczegółowa systematyka:
- rodzaj: groch
- rodzina bobwatych
- rząd: bobowce
- klad: dwuliścienne właściwe
- klasa: okrytonasienne
- królestwo: rośliny
- domena: eukarionty
Ciekawostka: wiele źródeł podaje, że groch to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Znany był już 7 tysięcy lat przed naszą erą. Do Europy, podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe, trafił z terenów Bliskiego Wschodu.
Właściwości odżywcze grochu
Groch jest źródłem cennego białka roślinnego, przez co zalecany jest dla osób, które nie jedzą mięsa. Ale to nie koniec jego wartości odżywczych. Groch to także źródło wielu minerałów, m.in.:
- magnez
- żelazo
- fosfor
Groch zawiera także witaminy z gurpy B, witaminy C, witaminy E. Nie możemy zapominać także o cennych antyoksydantach, które spowalniają procesy starzenia organizmu.
Ciekawostka: Strąk grochu zawiera zwykle od 3 do 10 nasion.
Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie >>
Groch i bogactwo błonnika
Rośliny strączkowe są jednym z najlepszych źródeł błonnika (włókna pokarmowego), który chroni nas przed uciążliwymi zaparciami i poprawia pracę układu pokarmowego. Warto także dodać, że błonnik wspiera pracę układu krwionośnego i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.
Pęczak z grochem na wędzonce. Poznaj przepis na to danie >>
Dla osób dbających o linię bardzo istotny jest także fakt, że produkty bogate w błonnik dają na długo uczucie sytości, przez co zmniejsza się nasza ochota na podjadanie między posiłkami.
Dowiedz się więcej na temat błonnika pokarmowego roli, którą spełnia w naszym organizmie >>
Ciekawostka: różne odmiany grochu różnią się od siebie barwą. Możemy trafić na przykład na groch żółty, zielony i biały.
Kaloryczność grochu
Mimo tych cennych właściwości, groch nie powinien być spożywany zbyt często. To ze względu na jego wysoką kaloryczność. Szacuje się, że 100 gram grochu to aż 100 kcal. Dlatego w tym przypadku zalecany jest umiar.
Nakarm swój mózg! Osiem produktów, które w tym pomogą >>
Tiamina (witamina B1) - witamina ważna dla organizmu >>
Groch w kuchni - poznaj przepisy
Groch cieszy się popularnością w wielu kuchniach europejskich a także bliskowschodnich. Pojawia się zwykle w jednej z dwóch wersji - żółtej (dojrzałej) lub zielonej (nie w pełni dojrzałej).
Groch możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. To m.in. doskonały dodatek do zup. Sprawdzi się także jako dodatek do dań mięsnych.
Groch w roli głównej - poznaj inspirujące przepisy:
- Udka gęsie na purée z grochu. Przepis Marty Gessler
- Olla podrida (potrawa z grochu i mięs)
- Gęsina w porto i miodzie z grochem, boczkiem i sosem porzeczkowym
- Grochówka z wędzonymi śliwkami
- Golonka z grochem i kapustą
- Rozgrzewająca zupa z kurczakiem
- Kapusta z grochem i żurawiną
Groch - o tym pamiętaj
Groch to źródło wielu witamin i minerałów, a także cennego błonnika pokarmowego. Podobno jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Swoją niemijającą popularność groch zawdzięcza m.in. niezwykle delikatnemu smakowi.
O czym jeszcze warto pamiętać?
- Groch to roślina z rodziny bobowatych, do której należy także bób, fasola, ciecierzyca i soczewica.
- Groch ma kilkanaście odmian. Jednak podstawowy podział zakłada istnienie dwóch głównych grup: groch siewny łuskowy i groch siewny cukrowy.
- Różne odmiany grochu różnią się od siebie barwą. Możemy trafić na przykład na groch żółty, zielony i biały.
- Do Europy, podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe, groch trafił z terenów Bliskiego Wschodu.
- Groch jest źródłem cennego białka roślinnego, przez co zalecany jest dla osób, które nie jedzą mięsa.
- To także bogactwo wielu witamin - m.in. witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E.
- Szacuje się, że 100 gram grochu to aż 100 kcal. Dlatego w tym przypadku zalecany jest umiar.
- Groch możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. To m.in. doskonały dodatek do zup. Sprawdzi się także jako dodatek do dań mięsnych.
-
Jeśli masz 34 lata - przechodzisz pierwszy skok w procesie starzenia - naukowcy mają dowody
-
Chiny: Stworzenie chimery świni i małpy ważnym przełomem w nauce
-
SIBO: mało znana choroba jelit. Potrafi nieźle dokuczyć!
-
Podajemy trzy słowa, a ty odgadujesz, o jakie polskie miasto pytamy. Proste?
-
Poziom cholesterolu u osób poniżej 45 lat pokazuje, czy zachorują w przyszłości na serce
- Gra na perkusji zmienia mózg i to na lepsze - stwierdzili naukowcy po przebadaniu muzyków
- Tilt test (test pochyleniowy) - wskazania, przebieg badania
- Cordyceps (maczużnik chiński) - czym jest, jakie ma właściwości?
- Nawet niewielkie ilości alkoholu zwiększają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów - pokazują japońskie badania
- Złamania awulsyjne - czym się charakteryzują i jak się je leczy