Mango - poznaj właściwości odżywcze, kaloryczność i przepisy

Mango ma oryginalny smak i wiele właściwości odżywczych. Owoc ten cieszy się więc coraz większą popularnością. Dowiedz się, z czym najlepiej smakuje mango i jak możemy wykorzystać je w kuchni.

Mango - do dań na słodko i na słono

Mango to wyjątkowo zdrowy owoc. W ostatnich latach często wykorzystuje się go często w kuchni - zarówno do dań na słodko jak i na słono. Mango jest doskonałym składnikiem koktajli, jogurtów i smoothie. Dobrze komponuje się także z kurczakiem.

Mango możemy kupić obecnie w wielu dużych sklepach. Jego cena to mniej więcej 10 zł za kilogram. 

Spis treści

  1. Nietypowy smak i zapach mango
  2. Mango - właściwości odżywcze
  3. Jak przechowywać owoce?
  4. Mango - kalorie
  5. Powody, dla których warto jeść mango
  6. Mango w kuchni - poznaj przepisy

Nietypowy smak i zapach mango

Mango ma bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypada do gustu. Zwłaszcza za pierwszym razem może wydawać nam się dziwny. Dla wielu osób owoc wydaje się wówczas za słodki. Do tego dochodzi specyficzny miętowy posmak. Jednak z każdym kolejnym razem owoc zaczyna smakować nam coraz bardziej.

Żółta rozkosz - shake Mango Lassi

Podobno najlepsze mango to takie zerwane prosto z drzewa. Jednak takie owoce nie są dostępne w wielu miejscach na świecie. Drzewa mangowca rosną jedynie w klimacie zwrotnikowym i podzwrotnikowym. 

Mango - właściwości odżywcze

Mango to przede wszystkim źródło cennych witamin. To m.in. witamina C, witamina E, witamina A, a także różne witaminy z grupy B.

Mango to także bogactwo błonnika pokarmowego oraz licznych minerałów. To m.in.:

  • potas
  • magnez
  • miedź
  • cynk
  • wapń
  • fosfor

Jak przechowywać owoce?

Aby owoce mango nadawały się do spożycia, powinniśmy przechowywać je w suchych i chłodnych miejscach (dzięki temu są dobre nawet przez 10 dni). W trakcie zakupów musimy zwrócić także uwagę na to, czy owoc jest dojrzały. Nadający się do spożycia okaz jest czerwono-żółto-pomarańczowy.

Należy także uważać na przejrzałe owoce, które nie mają dobrego smaku. Rozpoznamy je dzięki wyrazistej czerwonej barwie. 

Ciekawostka: Dzięki różnym cennym właściwościom mango jest nazywane "owocem młodości". Co ciekawe, owoc ten wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. To popularny składnik kremów, maseczek i szamponów. 

Mango to m.in. bogactwo witamin z grupy B. Dowiedz się więcej na ich temat >>

Powody, dla których warto jeść mango

Istnieje wiele przyczyn, dla których warto włączyć mango do swojego jadłospisu. Oto kilka z nich:

  1. Ułatwia przyswajanie żelaza.
  2. Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  3. enzymy przyspieszają trawienie białek.
  4. Z kolei potas wspomaga pracę serca i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Ciekawostka: Mango wywodzi się z Indii i znane jest tam od ponad dwóch tysięcy lat. Owoc do dzisiaj cieszy się tam ogromną popularnością. Jest m.in. dodatkiem do curry. 

Mango - kalorie

Przeciętny owoc mango waży od 260 do 280 gram. To z kolei około 190 kcal. Ale znajdziemy także mniejsze okazy (około 100 gram), w przypadku których kaloryczność jest znacznie obniżona i wynosi mniej więcej 70 kcal.

Mango jest źródłem witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości. Dowiedz się więcej na jej temat >>

Mango w kuchni - poznaj przepisy

Mango jest bardzo wszechstronnym owocem. Może być dodatkiem zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Ostatnio sporą popularnością cieszy się jogurt Lassi, w którym mango odgrywa główną rolę. To mieszanka mango, jogurtu, kardamonu i miodu.

Mango Lassi z wanilią i kardamonem. Poznaj przepis na to wyjątkowe danie >>

Jak jeszcze możemy wykorzystać mango w kuchni? Oto lista ciekawych przepisów:

Mango - o tym pamiętaj

Mango wywodzi się z Indii i znane jest tam od ponad dwóch tysięcy lat. Owoc do dzisiaj cieszy się tam ogromną popularnością. Jest m.in. dodatkiem do curry. Od wielu lat jest także elementem kuchni w innych rejonach świata. Jest doceniane nie tylko ze względu na oryginalny smak, ale także liczne cenne właściwości odżywcze.

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Mango to przede wszystkim źródło cennych witamin. To m.in. witamina C, witamina E, witamina A, a także różne witaminy z grupy B.
  • W trakcie zakupów musimy zwrócić także uwagę na to, czy owoc jest dojrzały. Nadający się do spożycia jest czerwono-żółto-pomarańczowy.
  • Skórka mango nie jest jadalna.
  • Przeciętny owoc mango waży od 260 do 280 gram. To z kolei około 190 kcal.
  • Ostatnio sporą popularnością cieszy się jogurt Lassi, w którym mango odgrywa główną rolę. To mieszanka mango, jogurtu, kardamonu i miodu.
Więcej o: