Wołowina - poznaj jej właściwości odżywcze i przepisy na ciekawe dania

Wołowina jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Jednak to nie koniec listy jej cennych składników. Poznaj inne powody, dla których warto włączyć wołowinę do jadłospisu.

Wołowina - smaczna, ale niedoceniana

Jemy jej znacznie mniej niż wieprzowiny czy drobiu. Szacuje się, że przeciętny Polak zjada jedynie 2 kg wołowiny rocznie. W przypadku wieprzowiny jest to 38 kg, a w przypadku drobiu 27 kg. Co ciekawe, zdaniem dietetyków dobrze byłoby jeść wołowinę nawet dwa razy w tygodniu. Mało jednak kto decyduje się na taki krok.

Jedną z przyczyn małej popularności wołowiny jest jej wysoka cena. Poza tym wielu z nas obawia się, że mięso to może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. 

Skąd wzięły się obawy niektórych osób przed wołowiną? Na co zwracać uwagę w trakcie zakupu tego mięsa? I dlaczego wołowina szczególnie mocno jest polecana osobom aktywnym fizycznie? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Spis treści:

  1. Wołowina - o czym pamiętać w trakcie zakupów?
  2. Co zawiera wołowina? [WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE]
  3. Wołowina - kalorie
  4. Wołowina w roli głównej - poznaj inspirujące przepisy

Wołowina - o czym pamiętać w trakcie zakupów?

W trakcie wyboru mięsa powinniśmy zachować ostrożność. Kupujmy produkty, które są pozyskiwane z hodowli ekologicznych. Wówczas mamy pewność, że nie konsumujemy niebezpiecznego dla zdrowia mięsa przetworzonego, które zawiera chemiczne dodatki i konserwantu.

Warto wspomnieć, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mięso wołowe z tego typu dodatkami za rakotwórcze. Dlatego jeśli bez obaw chcemy cieszyć się smakiem wołowiny, zadbajmy o jej jakość.

Co zawiera wołowina? [WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE]

Wołowina to bardzo wartościowe pod względem odżywczym mięso. Znana jest przede wszystkim jako źródło łatwo przyswajalnego białka. Z tej przyczyny chętnie sięgają po nią osoby chcące rozbudować masę mięśniową. 100 gram tego mięsa to aż 20 gram najlepszej jakości białka.

Wołowina jest źródłem wielu cennych minerałów. To m.in. żelazo i fosfor. To także źródło witamin z grupy B (B12, B1, B6). Oprócz tego zawiera:

  • witaminę A
  • witaminę E

Warto także wspomnieć o zawartej w wołowinie L-karnityny. To składnik, który bardzo dobrze wpływa na przemianę energii. Poza tym wspiera regenerację po wysiłku fizycznym. Potrzebują jej więc osoby, które uprawiają sport. Kolejnym ważnym składnikiem z perspektywy osób dbających o figurę i formę jest kwas linolowy CLA, który wspiera redukcję tkanki tłuszczowej.

Wołowina po japońsku z ryżem. Poznaj przepis na to danie >>

Czy roślinne mięso pomoże ocalić klimat Ziemi?

Niacyna (PP, witamina B3) - co to za witamina i jak wpływa ona na nasz organizm? [działanie, tabletki, cena] >>

Wołowina - kalorie

Ile kalorii ma wołowina? To zależy oczywiście od typu mięsa. Niektóre z części są znacznie bardziej kaloryczne od pozostałych. To m.in. goleń, karkówka i mostek.

  • Porcja polędwicy wołowej 100 gram to 112 kcal
  • Porcja wołowego mięsa 200 gram to 220 kcal
  • Bitki wołowe 100 gram to około 105 kcal
  • Goleń wołowa przednia 100 gram (gotowana) to około 430 kcal
  • karkówka wołowa 100 gram to około 430 kcal
  • Mostek wołowy gotowany to około 430 kcal
  • Udziec wołowy 100 gram to około 150 kcal
  • wątroba wołowa 100 gram to około 130 kcal

Sporo zależy także od sposobu przygotowania:

  • Antrykot wołowy duszony 100 gram - około 205 kcal
  • Antrykot wołowy pieczony 100 gram - około 240 kcal
  • Antrykot wołowy gotowany 100 gram - około 180 kcal
  • Antrykot wołowy smażony 100 gram - około 220 kcal

Wołowina w roli głównej - poznaj inspirujące przepisy

Wołowina jest wykorzystywana na różne sposoby w kuchni. Idealnie sprawdza się jako główne danie mięsne. Ale może być także składnikiem pysznych sałatek i zup. 

Zobacz, w jaki sposób możesz wykorzystać mięso wołowe w kuchni:

O czym warto pamiętać?

Wołowina to bardzo wartościowe pod względem odżywczym mięso. Znana jest przede wszystkim jako źródło łatwo przyswajalnego białka. Z tej przyczyny chętnie sięgają po nią osoby chcące rozbudować masę mięśniową.

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Wołowina to źródło wielu witamin i minerałów.
  • Ważnym składnikiem z perspektywy osób dbających o figurę i formę jest kwas linolowy CLA, który wspiera redukcję tkanki tłuszczowej.
  • W trakcie wyboru mięsa powinniśmy zachować ostrożność. Kupujmy produkty, które są pozyskiwane z hodowli ekologicznych.
  • Ile kalorii ma wołowina? To zależy oczywiście od typu mięsa. Niektóre z części są znacznie bardziej kaloryczne od pozostałych. To m.in. goleń, karkówka i mostek. Sporo zależy także od sposobu przygotowania mięsa.
Więcej o: