Dieta niskowęglowodanowa stosowana przez dłuższy czas jest szkodliwa dla zdrowia

Dieta niskowęglowodanowa, bardzo popularna wśród odchudzających się, jest szkodliwa dla zdrowia, jeśli jest stosowana przez dłuższy czas. W skrajnych przypadkach może spowodować wcześniejszy zgon.

Diety niskowęglowodanowe opierają się na przekonaniu, że najczęstszym powodem tycia jest nadmierne spożycie węglowodanów. Dlatego osobom chcącym zrzucić wagę zaleca się  ograniczenie do minimum spożycia produktów, które je zawierają. Dzienna dawka węglowodanów zazwyczaj jest zmniejszana do 130 g. Zamiast węglowodanów zaleca się natomiast większe spożycie białka.

Dieta niskowęglowodanowa – na czym polega?

Diety niskowęglowodanowe nie wykluczają całkowicie węglowodanów z jadłospisu. Byłoby to zabójcze, ponieważ węglowodany są najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu. W uproszczeniu - jeśli ich nie dostarczamy, nasze mięśnie zaczynają same się spalać. Twórcy tego rodzaju diet wiedzą jednak, że naszym organizmom wystarczy minimalna porcja węglowodanów, by mógł prawidłowo funkcjonować, a przy tym, by spadała waga.

Dieta niskowęglowodanowa ogranicza spożywanie cukrów. Wyklucza więc z naszego jadłospisu przede wszystkim produkty zbożowe, warzywa, owoce i oczywiście słodycze. Jako główne źródło energii zalecane jest białko, przede wszystkim pochodzenia zwierzęcego.

Sabotażyści odchudzania. Dlaczego diety często nie działają? 6 głównych przyczyn

Dieta niskowęglowodanowa – czy jest szkodliwa?

Istnieje wiele przypadków potwierdzających skuteczność diety niskowęglowodanowej w odchudzeniu. Jednak od jakiegoś czasu pojawiają się informacje o tym, że jej stosowanie może być szkodliwe dla organizmu. Potwierdził je prof. Maciej Banach z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, który przeprowadził badania dotyczące wpływu diety niskowęglowodanowej na zdrowie.

Na podstawie danych z lat 1999-2010 zebranych w w USA w National Health and Nutrition Examination Survey, które dotyczyły 25 tys. osób, wysnuto wniosek, że dieta niskowęglowodanowa stosowana przez dłuższy czas (więcej niż 6 lat) jest niekorzystna dla zdrowia – o 32 proc. zwiększa ryzyko śmierci, a o 36 proc. ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Prof. Banach dodatkowo przeprowadził badanie na grupie 450 tys. osób, które pokazało, że długotrwałe stosowanie tego rodzaju diety zwiększa ryzyko zgonu o 5 proc. Chorób układu sercowo-naczyniowego o 13 proc., a wystąpienia nowotworów o 8 proc.

Nie można przesadzić przesadzić z dietą niskowęglowodanową

Prof. Maciej Banach przyznaje, że dieta niskowęglowodanowa pomaga w chudnięciu, zmniejsza poziom cukrów i lipidów we krwi oraz redukuje otłuszczenie wątroby, jednak nie należy jej stosować dłużej niż 6-12 miesięcy. 

Zobacz też:

Diety odchudzające

Ocet jabłkowy - eliksir z kuchennej półki? Naturalny sposób na trądzik, blizny i łupież

Więcej o:
Komentarze (8)
Dieta niskowęglowodanowa stosowana przez dłuższy czas jest szkodliwa dla zdrowia
Zaloguj się
  • m.golebiowski

    Oceniono 10 razy 10

    Głównym źródłem energii przy takiej diecie jest tłuszcz, a nie białko.

  • cezar61

    Oceniono 11 razy 5

    "nie należy jej stosować dłużej, niż 12 m-cy" - Należy ją stosować całe życie. Tzn. nie obżerać się kluchami, pierogami, chlebem i słodyczami.

  • ktosia26

    Oceniono 3 razy 3

    Coś mi nie pasuje!? Dieta ta: "Wyklucza [...] z naszego jadłospisu przede wszystkim produkty zbożowe, warzywa, owoce i oczywiście słodycze." i prof. M. Banach znalazł / zbadał 450 tys. osób, a więc prawie pół miliona, które nie jedzą pizzy?! W Polsce?!
    W tekście istotne są słowa "może być"; a poza tym czy te pół miliona osób miało te same uwarunkowania genetyczne, tę samą dietę od urodzenia (tu słowo "dieta" użyte jest jako sposób odżywiania się); te same uwarunkowania środowiskowe!
    Generalnie tekst - to bardzo często spotykana forma wypełniania wolnej przestrzeni!; bicie piany!

  • jbcarp

    Oceniono 7 razy 3

    W tytule pizsecie "może być", w samym artykule pizszecie "jest". Najważniejszy jednak zarzut to kompletny brak argukmentów przeciw, i co najważniejsze, brak naukowych wyników dowodzących jej szkodliwości. Co niby powoduje szkodliwego dieta bez węglowodanów? Dla mie taka informacja to dezinformacja!

  • supermarjan

    Oceniono 2 razy 2

    jakos tak od razu domyslalem sie ze skoncze czytac po dwoch trzech linijkach....
    i bingo!!! oto jest:
    >>Zamiast węglowodanów zaleca się natomiast większe spożycie białka.
    ktos kto zaleca takie zachowanie jest mordercą. i to dosc stricte!!!
    nie BIALKA spozywac zaleca na low carbo swiatowa dietetyka, lub jej najnowsze ustalenia a TLUSZCZY ZWIERZECYCH!!!!!!!!
    to jest dramatyczna roznica!!! dlaczego i wszelkie inne pytania - zapraszam do netu.

  • Oceniono 2 razy 2

    "Wyklucza (...) warzywa"? Przecież one maja mało węglowodanów! W diecie low-carb warzyw jest sporo tylko brak tych o wysokim IG! Oczywistym jest, że brak warzyw będzie powodował problemy! Do każdej diety należy podchodzić z głową!

  • pasja1234

    Oceniono 7 razy -5

    Żadna skrajność nie jest dobra. Ja w swojej diecie korzystam też z soków warzywnych które robię wg. porad terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Witaminy i enzymy zawarte w sokach dbają o moje zdrowie i wygląd. Tak więc nie patrzę czy jem za dużo , czy za mało węglowodanów. Wiadomo, że osoba pracująca ciężko fizycznie potrzebuje więcej węglowodanów niż osoba pracująca w biurze.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX