Antocyjany i ich wpływ na zdrowie. W czym znajdują się antocyjany?

Antocyjany są naturalnymi związkami chemicznymi pochodzenia roślinnego. Zalicza się je do tzw. flawonoidów, dzięki którym wiele warzyw oraz owoców jest intensywnie zabarwionych na dany kolor - od czerwonego po fioletowy. Badania nad antocyjanami wykazały, że cechują się one wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Związki te wykorzystuje się więc zarówno w przemyśle spożywczym, jak i w kosmetyce. W jakich warzywach jest najwięcej antocyjanów oraz jaki mają wpływ na organizm ludzki?

Antocyjany - czym są?

Antocyjany zwane też antocyjaninami, to organiczne związki chemiczne z klasy flawonoidów zaliczanych do glikozydów. W świecie roślin związki te są bardzo powszechne i pełnią rolę barwnika, który w zależności od pH soku komórkowego może przybierać różne barwy. W kwaśnym środowisku kwiaty i owoce barwią się na czerwono, w zasadowym natomiast na fioletowo lub niebiesko. W poszczególnym gatunku rośliny znajdować się może nawet kilkanaście różnych rodzajów antocyjanów, co sprawia, że może ona przybierać różne barwy i odcienie. Antocyjany są obecnie bardzo szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym oraz w farmacji jako barwniki, a na etykietach produktów występują pod kodem chemicznym E163. Związki te otrzymywane są również syntetycznie.

Antocyjany - rodzaje

Najważniejszymi i najpowszechniej wykorzystywanymi antocyjanami są:

  • Malwidyna

Wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako barwnik i oznaczana kodem E163c. Charakteryzuje się czerwoną lub fioletową barwą. Naturalnie występuje w borówkach, winogronach oraz żurawinie.

  • Pelargonidyna

Pelargonidyna znana jest ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających. Na etykietach produktów spotkać ją można pod nazwą E163d. Jest czerwonym barwnikiem występującym w truskawkach, malinach oraz czerwonej fasoli.

  • Cyjanidyna

Czerwony barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym i oznaczany kodem E163a. Występuje w jagodach, głogu, czerwonej kapuście i cebuli. Cyjanidyna zapobiega cukrzycy i wzmacnia naczynia krwionośne.

  • Delfinidyna

W przemyśle spożywczym spotykana pod oznaczeniem E163b. Jest niebieskim barwnikiem występującym m.in. w jagodach, winogronach oraz żurawinie.

Antocyjany - gdzie występują?

Antocyjany są związkami powszechnie występującymi bezpośrednio pod skórką owoców oraz warzyw, więc aby w pełni wykorzystywać ich prozdrowotne właściwości warto jeść je bez obierania. Jeżeli chodzi o owoce, to najlepszym ich źródłem są: aronie, borówki, czereśnie, wiśnie, śliwki, jeżyny, czarne jagody, żurawina, winogrona i truskawki. Spore ilości antocyjanów znajdują się również w niektórych warzywach. Jest to między innymi bakłażan oraz czerwona kapusta i czerwona cebula. Widać zatem, że największe ilości tych związków zawartych jest w ciemnych (prawie czarnych) owocach i warzywach. Warto więc jeść je na surowo i korzystać z ich dobroczynnych właściwości.

Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy?

Antocyjany - wpływ na zdrowie

Lecznicze i prozdrowotne właściwości antocyjanów znane już są od setek lat. Jednak badania naukowe potwierdziły ich skuteczność stosunkowo niedawno. Między innymi udowodniono, że:

  • Antocyjany mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów, gdyż są silnymi przeciwutleniaczami skutecznie redukującymi niszczący dla organizmu wpływ wolnych rodników. Antyoksydanty chronią także DNA przed mutacjami powodującymi rozwój nowotworów;
  • Wykazują także pozytywny wpływ na układ krążenia. Regularne spożywanie owoców oraz warzyw bogatych w te związki wspiera kondycję naczyń włosowatych, a także hamuje agregację płytek krwi. Badania wykazały również, że antocyjany zawarte w czerwonym winie oraz w winogronach stymulują organizm do wydzielania tlenku azotu, który skutecznie chroni przed powstawaniem chorób krążenia. Analogiczne działanie wykazuje sok z borówki kanadyjskiej;
  • Antocyjany występujące licznie w kwiatach hibiskusa znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na różne choroby wątroby;
  • Są także sprzymierzeńcem w walce z wirusami i bakteriami, gdyż skutecznie wzmacniają odporność organizmu;
  • Antocyjany znajdujące się między innymi w jagodach i żurawinie zapobiegają cukrzycy.

Antocyjany w kosmetyce

Antocyjany znajdują obecnie coraz więcej zastosowań. Wykorzystuje się je między innymi w kosmetyce, gdyż działają przeciwzapalnie oraz redukują obrzęki, co jest szczególnie istotne w wypadku skóry wrażliwej i skłonnej do reakcji alergicznych. Antocyjany z powodzeniem wykorzystywane są w stymulowaniu skóry do produkcji kolagenu, mogą więc istotnie wpływać na wygładzanie zmarszczek. Ponad to związki te wzmacniają paznokcie, a także poprawiają ogólną kondycję włosów. Antocyjany szeroko wykorzystuje się w kremach, balsamach oraz maseczkach.

Więcej o:
Komentarze (1)
Antocyjany i ich wpływ na zdrowie. W czym znajdują się antocyjany?
Zaloguj się
  • yuyuyuyuy lol

    0

    Na całym świecie znane są przypadki ludzi, którzy dzięki terapii olejkiem CBD wyleczyli się z białaczki i innych typów nowotworów. Aktualnie nie ma żadnych badań klinicznych, które potwierdzałyby skuteczność olejku konopnego CBD w walce z rakiem. Są natomiast świadectwa osób, które wyleczyły swój nowotwór przy pomocy tego specyfiku. W Polsce najbardziej znanym przypadkiem skutecznej terapii olejem CBD jest wyleczenie białaczki limfoblastycznej syna Szymona Grabskiego.Znane są też przypadki pacjentów ze stanem terminalnym, którzy spróbowali leczenia olejem konopnym CBD lub olejem THC wyszli z choroby. Są to jednak dowody anegdotyczne, a terapia CBD nie zawsze przynosi pozytywny rezultat. Nie oznacza to jednak, że konopie nie pomagają w walce z rakiem. Dr Sean McAllister z Pacific Medical Center w San Francisco odkrył na przykład, że CBD jest silnym inhibitorem proliferacji komórek raka piersi, przerzutów i wzrostu guza. Kannabidiol niszczy komórki nowotworowe wyłączając u nich ekspresję genu ID-1, który jest odpowiedzialny za rozprzestrzenianie się komórek rakowych (przerzuty).Z kolei włoscy badacze opisują CBD, jako najbardziej skuteczny induktor apoptozy (śmierci komórkowej) w komórkach raka prostaty. McAllister zaznacza również, że CBD doskonale wspomaga działanie innych leków przeciwnowotworowych, wspomagając m.in skuteczność chemioterapii. Oprócz samego wspomagania chemioterapii, CBD sprawia również, że jest ona mniej uciążliwa dla pacjenta: olej konopny CBD działa przeciwwymiotnie i zwiększa apetyt u osób leczonych w ten sposób. Polecam ekstrakt konopny CBD + CBDA 6 % Więcej na www.konopiafarmacja.pl

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX