Zielona kawa - dlaczego warto ją pić?

Smak i aromat zielonej kawy, w porównaniu z kawą paloną, jest znacznie łagodniejszy. Według wielu ekspertów na całym świecie zielona kawa jest sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami, a w porównaniu z klasyczną kawą wykazuje znacznie więcej właściwości prozdrowotnych. Czy warto zatem pić zieloną kawę i czy naprawdę jest ona tak zdrowa?

Kawa zielona a kawa czarna

Kawa już od tysięcy lat znana jest jako napój pobudzający i poprawiający nastrój. Roślina, z której pozyskuje się ziarna rośnie w krajach tropikalnych o dużej wilgotności powietrza. Po zbiorach poddaje się je obróbce termicznej w temperaturze około 250-300ºC, co sprawia, że stają się one ciemne, a ich aromat intensywny i aromatyczny.

Inaczej sprawa wygląda w przypadku kawy zielonej. Obróbka ziaren jest kończona przed procesem palenia, co powoduje, że jej kolor jest dużo jaśniejszy niż ma to miejsce w wypadku klasycznej kawy. Proces palenia ziaren sprawia, że znacząco spada zawartość kwasu chlorogenowego oraz innych, cennych wartości odżywczych. To właśnie zawartość tego pierwszego sprawia, że zielona kawa stała się w ostatnich latach hitem, jeżeli chodzi o odchudzanie. Ma ona także właściwości pobudzające, więc stanowi zdrową alternatywę dla napojów energetycznych.

Zielona kawa - wartości odżywcze

Zielona kawa cechuje się wysoką zawartością różnych mikro- i makroelementów niezbędnych w codziennej diecie. 100 gramów tego produktu to wartość energetyczna wynosząca około 15 kcal. Ta sama ilość zawiera także bardzo dużo kwasu chlorogenowego, gdyż jest go aż 6 gramów. Kwas ten jest ekstraktem kwasu kawowego i chinowego. Zielona kawa to również bogactwo takich związków jak polifenole, kwas salicylowy i ferulowy, a także kofeina. Jeżeli chodzi o witaminy to spotkać tu można:

Zielona kawa to również źródło licznych minerałów takich jak:

Wszystkie wymienione wyżej związki, witaminy i minerały ulegają częściowej degradacji w wyniku procesu palenia ziaren. Zielona kawa jest więc zdrowsza, ale nie aż aromatyczna jak klasyczna kawa czarna.

Zielona kawa - wpływ na zdrowie

Zielona kawa ze względu na wysoką zawartość różnych mikro- i makroelementów wykazuje szereg różnych właściwości leczniczych i prozdrowotnych.

1. Zielona kawa na nadciśnienie

Dwa niezależne, japońskie zespoły badawcze w swoich badaniach potwierdziły, że ekstrakt z zielonej kawy przyczynia się do obniżenia wartości ciśnienia tętniczego, co może być przydatne w leczeniu osób o skłonności do skoków ciśnień.

2. Zielona kawa na nowotwory

Polifenole, których źródłem są ziarna kawy zielonej, należą do silnych przeciwutleniaczy zwalczających negatywny wpływ wolnych rodników na organizm ludzki. Kwas chlorogenowy należący do polifenoli hamuje także rozwój młodych komórek nowotworowych.

3. Zielona kawa na odporność i układ trawienny

Kwas chlorogenowy, który występuje w dużych ilościach w ziarnach kawy zielonej przyczynia się do zwiększenia produkcji przeciwciał wzmacniających układ odpornościowy organizmu. W reakcjach z innymi kwasami stymuluje również woreczek żółciowy do wydzielania żółci. Kwas chlorogenowy może także w pewnym stopniu działać osłonowo na wątrobę.

4. Zielona kawa na tężyznę fizyczną

Badania wykazały, że wypicie filiżanki zielonej kawy przed treningiem może zmniejszyć uczucie zmęczenia podczas wykonywania ćwiczeń fizycznych. Związki zawarte w kawie poprawiają także wydolność oraz podnoszą wytrzymałość.

Zielona kawa a odchudzanie

Wpływ zielonej kawy na odchudzanie został poddany badaniom już wielokrotnie. Z eksperymentów wynika, że zawarty w kawie kwas chlorogenowy redukuje wchłanianie glukozy o prawie 7%, co sprawia, że zużyte zostają zmagazynowane zapasy cukru. W konsekwencji prowadzi to do redukcji wagi. Warto jednak zaznaczyć, że zielonej kawy nie należy traktować jako jedynego środka odchudzającego, a jedynie jako zdrowy dodatek wspomagający dietę redukcyjną.

Jesz i chudniesz! Sprawdzone, przyjemne sposoby oszukania zmysłów i żołądka

Zielona kawa - jak zaparzyć?

Zaparzanie zielonej kawy powinno odbywać się w wodzie o temperaturze około 85-90ºC, a czas zaparzania nie powinien przekraczać 10 minut. Najlepszymi walorami smakowymi cechuje się kawa ziarnista, którą przed zaparzaniem rozdrabnia się w moździerzu.

Zielona kawa - przeciwwskazania

Zarówno czarna, klasyczna kawa, jak i jej zielony odpowiednik, mają pewne przeciwwskazania do spożycia. Powinny jej unikać:

  • osoby cierpiące na choroby serca,
  • cukrzycy,
  • kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Więcej o: