Olszówka grzyb - czy to gatunek trujący? Jak go rozpoznać? Zobacz ZDJĘCIA

Olszówka grzyb rośnie z reguły pod olszami, świerkami, brzozami i dębami. Ma charakterystyczny wygląd, który ułatwia rozpoznanie tego gatunku. Czy grzyb olszówka jest jadalny? Podpowiadamy.

Olszówka grzyb i jego różne nazwy

Olszówka jest grzybem dosyć pospolitym w naszym kraju. Pojawia się często także w innych częściach Europy. Grzyb ten rośnie gromadnie w różnych typach lasu. Możemy na niego trafić z reguły pod olszami, świerkami, brzozami, sosnami i dębami. Jest to gatunek bardzo charakterystyczny i łatwy do rozpoznania. 

Olszówka to jedna z nazw regionalnych, która z biegiem lat rozpowszechniła się. Grzyb ten znany jest także pod nazwą krowiak podwinięty. Inne określenia, z którymi możemy spotkać się w naszym języku, to m.in. krowia gęba, bydlęca gęba, krówka, krowia warga, świnka pospolita, tłuszcz, pieczeń, podolszówka, tłustocha. Jak widać, nazewnictwo jest w tym przypadku wyjątkowo bogate i zróżnicowane.

Grzyby olszówka - systematyka

Olszówka należy do rodziny krowiakowatych. Co jeszcze warto wiedzieć o tym gatunku? Oto jego szczegółowa systematyka:

  • gatunek: olszówka (krowiak podwinięty)
  • rodzaj: krowiak
  • rodzina: krowiakowate
  • rząd: borowikowce
  • klasa: pieczarniaki
  • typ: podstawczaki
  • królestwo: grzyby
  • domena: eukarionty

Olszówka - grzyb trujący?

Olszówka jest niestety grzybem trującym. Kiedyś jednak przez długi czas sądzono inaczej. Ze względu na wyjątkowo dobry smak, gatunek ten był ochoczo zbierany przez grzybiarzy.

Co ciekawe, grzyb ten nie zawsze jest trujący. W przypadku niektórych osób nie wywołuje on żadnych dolegliwości. Jednak u innych zjedzenie tego grzyba prowadzi do silnych zatruć. Mogą one skończyć się poważnym uszkodzeniem układu odpornościowego. 

Czy grzyb olszówka jest jadalny?

Tego typu pytania znajdziemy na różnych forach internetowych. Wielu osobom  wydaje się, że skoro przez tak długi okres gatunek ten uznawany był za bezpieczny, to śmiało mogą go jeść. Nigdy jednak nie wiemy, jak zareaguje nasz organizm. Nie warto więc ryzykować zdrowia dla smacznego smaku grzyba.

Olszówka przypomina krowiaka olszowego. Ten drugi grzyb jest także bardzo charakterystyczny. Jest to jednak także gatunek trujący, więc na oba grzyby powinniśmy uważać w trakcie zbiorów. Krowiak olszowy rośnie z reguły tylko pod olchami w okresie od czerwca do września. Poza Europą spotykany jest tylko w Australii. Przypuszcza się, że okazy z tego gatunku mogą prowadzić do podobnych zatruć, co olszówka. Nie zostało to jednak jeszcze potwierdzone naukowo.

Pieprznik jadalny - gdzie szukać tych grzybów i z jakimi gatunkami łatwo jest je pomylić? >>

Jak wygląda grzyb olszówka? [ZDJĘCIA]

Jak wygląda grzyb olszówka? Jego najbardziej charakterystyczną cechą jest podwinięty brzeg kapelusza (stąd też nazwa krowiak podwinięty).

Oto kilka innych wskazówek, które mogą pomóc nam w rozpoznaniu tego gatunku:

  • Miąższ jest żółtawy. Początkowo jest twardy, a z czasem staje się miękki.
  • Po uszkodzeniu grzyba miąższ zmienia barwę na czerwonobrązową.
  • Średnica kapelusza osiąga do 13 centymetrów. 
  • Kapelusz może mieć brązową, oliwkową lub bordową barwę.
  • W trakcie deszczu kapelusz jest wyjątkowo śliski. Z kolei w pozostałe dni - suchy i błyszczący.
  • Blaszki są gęste i cienkie, wyraźnie schodzą na trzon. U młodych okazów są wyraźnie pofałdowane.
  • Trzon osiąga wysokość od 3 do 7 centymetrów i grubość od 1 do 2 centymetrów. Jest zazwyczaj nieco jaśniejszy niż kapelusz.

Oto zdjęcie, które przedstawia okazy z tego gatunku z dwóch stron:

Olszówka grzyb - jak wygląda? [ZDJĘCIA]Olszówka grzyb - jak wygląda? [ZDJĘCIA] wikimedia commons

Zachowaj ostrożność

O ile grzyb olszówka jest bardzo charakterystyczny, o tyle wiele innych gatunków trujących przypomina jadalne okazy. Dlatego, jeśli nie jesteśmy wprawionymi grzybiarzami, powinniśmy zachować ostrożność. Najlepiej jest skonsultować nasze zbiory z osobą bardziej doświadczoną. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, nie ryzykujmy i zrezygnujmy z jedzenia niepewnych okazów.

Zobacz także:

Więcej o: