Grzyb zajączek - borowik czy podgrzybek? Gdzie rośnie i czy jest jadalny?

Grzyb zajączek to pospolity w naszym kraju gatunek z rodziny borowikowatych. Kiedy i gdzie możemy go znaleźć? Do jakich potraw grzyb zajączek nadaje się najbardziej? Podpowiadamy.

Grzyb zajączek - co to za gatunek?

Grzyb zajączek przez lata nazywany był podgrzybkiem zajączkiem. Jednak określenie "podgrzybek" nie jest obecnie zgodne z najnowszymi ustaleniami naukowymi. Po szczegółowych badaniach gatunek ten został ponownie włączony do rodzaju borowik. Dlatego w niektórych najnowszych opracowaniach możemy spotkać się z nazwą "borowik zajęczy". Warto wspomnieć, że pierwszy raz grzyb ten został opisany przez Karola Lineusza w XVIII wieku właśnie jako borowik.

Gdzie rośnie?

  • W naszym kraju jest to gatunek dosyć pospolity.
  • Spotykany w wielu miejscach na półkuli północnej.
  • Z kolei na półkuli południowej nie pojawia się.

Grzyb zajączek - jakie ma inne nazwy? 

Inne nazwy tego grzyba w języku polskim, z którymi możemy także się spotkać, to m.in.:

  • grzyb zajęczy (lub zajęczy grzyb)
  • zajęczy grzybek
  • podgrzybek zajączek odmiana typowa
  • podgrzybek zajączek odmiana grubosiatkowa
  • grzyb cynamonowobrunatny
  • huba rzesztonik
  • podgrzybek

Grzyb drugiej kategorii?

Co ciekawe, na Podlasiu grzyb ten nie cieszy się popularnością wśród grzybiarzy. To dlatego, że uznawany jest tam za gatunek gorszej kategorii. Nie znana jest jednak geneza tego poglądu. Może to dlatego, że grzyb ten bardzo często jest robaczywy?

W innych rejonach zajączek nie ma jednak takiej opinii i jest on chętnie zbierany i wykorzystywany w kuchni. Jego łagodny smak ma wielu wielbicieli. 

Grzyby zajączki - systematyka gatunku

Zajączki należą do rodziny borowikowatych. Co jeszcze warto wiedzieć o tych grzybach? Oto szczegółowa systematyka gatunku:

  • gatunek: podgrzybek zajączek
  • rodzaj: borowik
  • rodzina: borowikowate
  • rząd: borowikowce
  • klasa: podstawczaki
  • królestwo: grzyby
  • domena: eukarionty

Jak oczyścić kurki, czyli grzyby bez zarzutu

Zajączek - czy to grzyb jadalny?

Grzyb zajączek jest jak najbardziej bezpieczny i jadalny dla ludzi. Dzięki walorom smakowym często wykorzystywany jest w kuchni. Grzyb zajączek może być na przykład marynowany occie lub dodawany do sosów. Jego kapelusz jest jednak zbyt miękki do suszenia.

Gdzie go szukać? Grzyb ten rośnie zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych w okresie od lipca do października. Rozwija się przede wszystkim na kwaśnych glebach.

Mimo że jest to grzyb jadalny, nie powinny go jeść jednak najmłodsze dzieci. I ta reguła obowiązuje w przypadku wszystkich gatunków. To dlatego, że układy pokarmowe dzieci nie są jeszcze w pełni wykształcone, przez co nie są w stanie strawić grzybów. Spożycie ich może skończyć się u maluchów silnymi zatruciami, które objawiają się m.in. biegunką, bólem brzucha, wymiotami i problemami ze snem.

Lekarze zalecają, by wstrzymać się z częstowaniem dzieci tego typu potrawami do 8-10 roku życia.

Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >>

Jak wygląda grzyb zajączek? [OPIS]

Jak wygląda ten grzyb? Oto kilka wskazówek, które pomogą nam jego rozpoznanie:

  • Miąższ jest biały lub kremowy i nie zmienia swojej barwy po przecięciu.
  • Średnica kapelusza wynosi od 3 do 10 centymetrów. Jego brzeg jest długo podwinięty.
  • Skóra na kapeluszu jest matowa i bardzo trudna do oderwania.
  • Rurki są żółte i z czasem ciemnieją. Mają długość od 3 do 20 milimetrów.
  • Trzon ma wysokość od 6 do 10 centymetrów i grubość od 1 do 2 centymetrów. Jego barwa jest żółta lub brązowa.

Ostrożnie z grzybami - pytaj lub zrezygnuj

Co roku możemy usłyszeć o tragicznych skutkach zatruć grzybami. Dlatego powinniśmy zachować ostrożność, jeśli nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami. Jeśli jakieś gatunki są dla nas niepewne, najlepiej jest je pokazać komuś bardziej obeznanemu lub całkowicie zrezygnować z ich spożywania. To może uchronić nas przed niechcianymi konsekwencjami.

Zobacz także:

Więcej o: