Komentarze (240)
Naukowcy "jednoznacznie i niepodważalnie" ustalili, co sprawia, że tyjemy. Makarony i pieczywo są niewinne
Zaloguj się
  • bezpieczna123

    Oceniono 1 raz 1

    Z eksperymentu wynika ze ludzie to nie myszy. I tyle prawdy odkryli a reszta to bzdury i naciagane polprawdy.

  • kisssmyass

    Oceniono 1 raz 1

    im większa świadomość społeczeństwa tym mniejsze profity biznesowych korporacji. A najszybszym sposobem odwrócenia tego trendu jest działanie poprzez tworzenie masowego zagrożenia i chaosu informacyjnego. Media służą tutaj wielkim biznesom z wielką przyjemnością ponieważ ich egzystencja zależy od tworzenia 24-godzinnej rozrywki dla mas czyli maksymalnej poczytności. Jak słyszę kiedy mi ktoś mówi że w gazecie naukowcy coś powiedzieli na jakiś temat, to odpowiadam że gazetowi naukowcy są tyle warcie ile te gazety w których się wypowiadają. Lepiej poszukać sobie fachową książkę i poczytać co wykształceni dietetycy mają w tym względzie do powiedzenia. A w gazecie co chwilę mała sensacja czyli sprzeczne opinie 'fachowców'. Jeśli GW woli poczytność niż rzetelność to proszę bardzo. Smród niewiarygodności będzie się rozszerzał. Albowiem oliwa zawsze na wierzch wypływa.

  • amel.ka

    Oceniono 5 razy 1

    Czy im się przypadkiem nie pomylił tłuszcz z cukrem? Ja mam trochę inną tezę, może szokującą dla tych 'naukowców' ale tyjemy jak żremy więcej kalorii niż spalamy. Dziękuję. Czekam na granta.

  • agnrodis

    Oceniono 3 razy 1

    BZDURA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • hr.kalashnikoff

    Oceniono 4 razy 2

    Węglowodany to trucizna.
    Nadmiar węglowodanów ponad potrzeby energetyczne w 100% idzie w przyrost masy ciała.
    Nadmiar łuszczu można wysr..., węglowodanów nie da się.

  • kisssmyass

    Oceniono 1 raz 1

    no tak, ja na miejscu tych chińskich mysz też za bardzo bym nie podskakiwał wobec chińskich nałkowców.

  • thannatos

    Oceniono 7 razy 7

    Szkodliwość słodyczy nie wynika z dostarczania kalorii do organizmu, bo w tym tłuszcz jest rzeczywiście lepszy. Chodzi o to, że cukry proste w słodyczach stymulują olbrzymi wyrzut insuliny z trzustki. A insulina ma dwie właściwości - po pierwsze "upycha" cukier po tkankach, a po drugie jej obecność we krwi trwa dłużej niż cukrów prostych ze słodyczy, więc gdy te drugie opadną, insulina wywołuje uczucie głodu - w ten sposób jemy w ciągu dnia niż byśmy jedli bez słodyczy.

    Jeszcze jeden drobiazg - duże stężenia isuliny we krwi są wspaniałym stymulatorem wzrostu nowotworów. Niektóre linie nowotworowe wręcz hoduje się w laboratoriach w obecności insuliny, aby mogły rosnąć.

    Aby tego uniknąć, należy jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym (czyli zdolności stymulowania wyrzutu insuliny) - większość warzyw na przykład.
    poradnikzdrowie.pl/zdrowie/cukrzyca/indeks-glikemiczny-ig-tabela-jakie-produkty-maja-niski-ig-aa-naVA-gLQk-uAwt.html

  • jackreacher

    Oceniono 2 razy 2

    Experyment byl bardzo wazny dla hodowcow mysz; jesli chcesz miec tluste myszy karmij je tluszczem. Natomiast jak chodzi o ludzi to niestety jest troche inaczej: "under conditions of carbohydrate restriction, fuel sources shift from glucose and fatty acids to fatty acids and ketones, and that ad libitum–fed carbohydrate-restricted diets lead to appetite reduction, weight loss, and improvement in surrogate markers of cardiovascular disease.
    h t t p s://academic.oup.com/ajcn/article/86/2/276/4633078

  • namegoeshere

    Oceniono 2 razy 2

    "Z eksperymentu wynika, że nawet jedzenie kombinacji cukru i tłuszczu - czyli np. różnego rodzaju ciast i innych wypieków - nie sprzyja przybieraniu na wadze tak, jak jedzenie samego tłuszczu."
    I dlatego jem chleb ze szmalcem:)

  • ceppisowski

    Oceniono 2 razy 0

    od dzisiaj bede wpierd....... 4 kg slodyczy dziennie i beda piekny i slim

  • ilchi

    Oceniono 3 razy 1

    Chyba cos sie wam pomylilo: zamienic kazde slowo 'tluszcz' na 'cukier' i wtedy ta wypowiedz ma sens.

  • ankawwa

    Oceniono 6 razy 6

    Ale brednie, jakie zresztą w sieci wiele. Mój małżonek odstawił słodycze, także mniej zaczął jeść słodkich owoców, np. bananów. Po miesiącu u faceta już było widać znaczne zmiany. Potem wprowadził trochę ćwiczeń i zaczął jeść mniejsze porcje, ale co 3 godziny. Pół roku później normalnie chłop wygląda. Wszystko co jemy w nadmiarze nam szkodzi i się "odkłada". Bilans energetyczny także jest ważny. Jeżeli jesz dużo i tego nie spalisz to co, dupa nie urośnie ? :-)

  • pavise

    Oceniono 7 razy 1

    Test dotyczący diety zwierząt mięsożernych przeprowadzono na zwierzętach roślinożernych....czapki z głów.

  • pere_noel

    Oceniono 3 razy 3

    w to mi graj dla dużych koncernów spożywczych! kto finansował te niepodważalne badania? dla kogo wcześniej/później pracowali ci naukowcy?

  • byann

    Oceniono 7 razy 7

    The sugar industry paid Harvard scientists $50,000 in the 1960s to blame fat for the nation’s heart-disease problems
    thevintagenews.com/2018/01/30/sugar-industry/amp/

  • nie_fikaj

    Oceniono 8 razy 4

    Co za bzdury! Kto to w ogóle tutaj publikuje? Tylemy, bezmózgu, który te wypociny napisałeś, od cukru zwłaszcza prostych, ponieważ w organiźmie człowieka, przekształca się on w komórki tłuszczowe. Tłuste potrawy zaś nie tuczą, gdyż spozywany tłuszcz nie przekształca się w komórki tłuszczowe w ciele. Dotarło?

  • samezrp

    Oceniono 4 razy 4

    "W swoich badaniach wykorzystali zmodyfikowane genetycznie myszy, u których obserwuje się podobny metabolizm i mechanizmy tycia oraz chudnięcia jak u człowieka"
    Ciekawe jak to stwierdzili. Podobne. Czyli nie takie same? Da bum tssss...

  • dashka

    Oceniono 9 razy 7

    Ciekawe. Szkoda, że nieprawda.

  • prawdaprawda

    Oceniono 9 razy 5

    Robili badania na myszach.... ręce opadają. Specjaliści od odchudzania myszy sponsorowani chyba przez lobby cukrowe i producentów makaronów.
    Szkoda,ze najpierw nie poczytali o fizjologi człowieka.
    Normalnie szok, bo według tejże ciągle wynika, że jakoś tłuszcz i białko to dla organizmu ludzkiego podstawa.
    Zdrowy tłuszcz z mięsa, oleje, masła, a nie sztucznie pompowane margaryny.
    Wszelkie węglowodany są potrzebne tylko w minimalnej ilości.

  • franclajn

    Oceniono 11 razy 11

    Dziwny artykuł. Każdy, kto się odchudzał, wie, że właśnie pieczywo, ciasta, wina, piwa oraz słodzone/słodkie napoje najbardziej tuczą. Cukier zresztą bardziej od tłuszczu pobudza ośridek nagrody i zachęca do dalszego, niepohamowanego żarcia. Wystarczy wyrzucić z diety wszystkie słodzone potrawy tylko na miesiąc, by zauważyć pozytywne skutki.

  • sla_osw

    Oceniono 9 razy 9

    mimo wyleczen raka u myszy nigdy nie uzyskano tego samego u ludzi. Innymi slowy
    opisane badania dotycza tylko myszy. I to wszystko na ten temat.

  • piszacy_inaczej

    Oceniono 13 razy 13

    Naukowiec postanowił zbadać muchę. Urywa jej jedną nóżkę, stawia na stole, popycha palcem i mówi "Idź". Mucha idzie. Naukowiec obrywa po kolei kolejne nóżki, za każdym razem stawia muchę na stole i mówi "Idź". Mucha za każdym razem idzie.

    Naukowiec obrywa ostatnią nóżkę, kładzie muchę na stole, trąca palcem i mówi "Idź". Muche nie rusza się. Naukowiec notuje "W wyniku przeprowadzonego eksperymentu naukowego jednoznacznie i niepodważalnie stwierdzono, że mucha po pozbawieniu wszystkich nóżek GŁUCHNIE.

  • lenathefox

    Oceniono 8 razy 8

    Gó... prawda. Zrezygnowałam z węglowodanów i wcinam same tłszcze - schudłam 10 kg w pół roku

  • ktosia26

    Oceniono 9 razy 9

    Coś mi się zdaje, że dieta bezglutenowa i niskocukrowa objęła już taki krąg klientów, że przemysł mączno-cukrowy zasponsorował te badania.
    Kiedyś przeczytałam, że jedna z firm kosmetycznych (tych najbardziej znanych, wpływowych) gdy zanotowała 5% mniej zysku to zmieniła swoją politykę, i przeprowadziła nową, dość agresywną kampanię reklamową. Dla mnie, zwykłego człowieka 5% mniej było czymś, nieznaczącym i oczywistym w sytuacji, gdy wciąż powstają nowe firmy w danej branży; przecież muszą zabrać innym firmom klientów.
    Sądzę więc, że tutaj jest podobnie - a przecież ogromna większość społeczeństw wpycha w siebie te wytwory spożywcze z McDonald, KFC, i tym podobne. Bezglutenowców naprawdę jest - procentowo - niewielu!

  • bex.a

    Oceniono 7 razy 7

    Eksperyment był w programie naukowym i karmili jednego ochotnika taka sama ilością kalorii co normalnie jadl ale tylko w cukrach. Po 60 dniach przerwali bo pacjent przytył 9,4 kg I cały artykuł w pi..u

  • hr.kalashnikoff

    Oceniono 6 razy 6

    Fake science.

  • hr.kalashnikoff

    Oceniono 6 razy 6

    A co się dzieje z nadmiarem węglowodanów? Wrzuconego do żołądka cukru organism nie może sie pozbyć w żaden sposób tylko albo spalić albo akumulować (jako przyrost wagi). Osoba mało aktywna fizycznie nie jest w stanie żadna drogą i żadnym otworem pozbyc się nadmiaru spożytego cukru i musi przybrać na wadze..

    Natomiast nadmiar tłuszczu może organizm nawet wydalić w stanie niezmienionym.

  • bartpl0

    Oceniono 10 razy 10

    Co za bzdury, cukier jest lepszy od tłuszczu?
    Wstyd publikować coś takiego na stronie o zdrowiu.

  • pilot.tv

    Oceniono 3 razy -1

    Od pieczywa i makaronu tyjemy. Do tego pieczywo powoduje raka. Kto pisał te bzdury?
    MJ poda swoje nazwisko i imie to zostanie wpisane na swiatową liste sku...ałych debili.

  • heresy

    0

    czy gryzonie jadły sushi?

  • kingsizemax

    Oceniono 4 razy 4

    Zawsze chudnę kiedy ograniczam jedzenie chleba.

  • clex2

    Oceniono 3 razy 1

    Co za belkot. A co na to koty? Kiedy badania na kotach karmionych makaronem, czekoladą i bananami?

  • powiemtylkoraz

    Oceniono 2 razy 2

    Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby. (Hipokrates)

  • dobrywujek

    Oceniono 4 razy 0

    Niepodważalne badania...na myszach :) Oj gazeto, nadal masz swoich odbiorców za bande idiotów. Jak sie nic nie zmieni, wrócićie wszyscy w podskokach do Tel Avivu.

  • 3ion

    Oceniono 2 razy 2

    Ok, tłuszcz tuczy, od cukru wypadają zęby i dostaje się demencji, a proteiny niszczą nerki.
    Rozumiem, że najlepiej nic nie jeść.

  • el.commendante

    Oceniono 7 razy 7

    Co za brednie!!!
    Wystarczy całkiem zrezygnować z węglowodanów (żadnych słodyczy, pieczywa, makaronu, owoców, nawet buraków czy marchewki) i w 2 tygodnie gubisz 4-6 kilo.

  • facet4x

    Oceniono 5 razy 3

    Wszystkim, którzy chcą poznać prawdę o węglowodanach i cukrach i ich wpływie na zdrowie polecam poczytać posty (np. na FB) Pana Roberta Lustig, pediatry i endokrynologa, badającego otyłość.

  • ilchi

    Oceniono 25 razy 25

    Co za stek bzdur. Zaczynam wierzyc, ze przemysl cukrowniczy i spozywczy i chemiczny/medyczny placi wam za to niesubtelne pranie mozgow. Nawet szkoda czasu na prostowanie, odkrecanie i uwierzytelnianie, bo te informacje sa dzis powszechnie dostepne w sieci. Jedzcie sobie dalej weglowodany, ale nie na zdrowie a raczej na cukrzyce II, miazdzyce, zawal serca, nowotwory i Alzheimera. Jako podatnik, ktory placi do zbiorowej kasy chorych mam nadzieje, ze szybko odwalicie kite, bo nic tak nie drenuje kasy chorych jak choroby przewlekle.

  • Rafał Kazana

    Oceniono 3 razy 1

    Tak, tak... Na myszach to sobie można testować pułapki lub trutki. Jak mysz bedzie mieć genotyp ludzki to bedzie można mówić o tym, że to zadziala w przypadku ludzi.

  • ankawwa

    Oceniono 6 razy 6

    Chciałam zwrócić uwagę na brednie dotyczące spożywania tłuszczu i jako by on wpływał na nasze niepochamowanie apetytu.
    Otóż FRUKTOZA dodawana jest do żarcia szczególnie tego przetworzonego i fast food. To FRUKTOZA wpływa na tzw. ośrodek nagrody w mózgu. Czyli fałszuje nam odczucie sytości. To po spożyciu fruktozy chce nam się jeść jeszcze więcej.
    Proste ?
    Dziękuję za wypowiedź

  • winter_solstice

    Oceniono 3 razy 3

    Autorzy artykułu naukowego złapali by się za głowę po przeczytaniu bzdur wysmarowanych przez anonimowego redaktora mj (prawdopodobnie, niestety dostęp do pełnego artykułu jest płatny).

    1) Metabolizm myszy mocno różni się od ludzkiego.
    2) Ze źródła - 50% tłuszczu w diecie skutkowało mocną otyłością, zaś 80% nie!

    W zalinkowanym abstrakcie jest zbyt mało informacji aby wyciągać wnioski, a gazeciany artykuł... no cóż, szmaciany artykuł podrywający zaufanie do nauki poprzez przedstawienie uproszczonych / niepełnych / przekłamanych wniosków.

  • s.parkski

    Oceniono 6 razy 0

    No i mają rację, tłuszcz spożywany wraz z węglowodanami będzie natychmiast przez organizm odkładany. Ale rozwiązaniem nie jest pozbycie się tłuszczy czy białek z diety, tylko wyłączenie lub drastyczne ograniczenie węglowodanów. Nie ma bowiem czegoś takiego jak niezbędne węglowodany (organizm może się bez nich w ogóle obejść), są natomiast niezbędne tłuszcze i białka. Krótko mówiąc : to węglowodany powodują, że tyjemy i nic więcej.

  • Marcin Flees

    Oceniono 3 razy 1

    No to teraz, niech szanowni naukowcy wyjaśnią co organizm ludzki (bo przecież tak łatwo przenoszą oni doświadczenia na myszach na ludzi) robi z nadmiarem węglowodanów, czy to cukrów prostych czy złożonych ?
    Z tego co wiem nadmiar tłuszczu w pożywieniu idzie w kanał a co z cukrem drodzy naukowcy ?

  • kfadam

    Oceniono 4 razy 0

    Ale debilizm, kompletne zaprzeczenie biochemii. Badania na mysząch ktòre w swej naturalnej diecie nie mają tłuszczu, były już badania na kròlikach karmionych tłuszczem teraz myszy.

  • byann

    Oceniono 5 razy -1

    Już w latach 60-tych koncerny jak Pepsico, Coca Cola i inne opłacały naukowców z Harvardu do wyolbrzymiania efektów tłuszczu i zmniejszania efektów cukru. Było o tym chyba nawet w waszej "gazecie".

  • byann

    Oceniono 5 razy -1

    A teraz prosimy o badania, sponsorowane przez tłocznie oleju i farmy świń.

  • taksobiegadam

    Oceniono 3 razy 3

    Jest jedna dieta, która działa znakomicie. Nazywa się : "Jedz wiadro mniej" ;)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX