Komentarze (240)
Naukowcy "jednoznacznie i niepodważalnie" ustalili, co sprawia, że tyjemy. Makarony i pieczywo są niewinne
Zaloguj się
Pokaż wcześniejsze komentarze
  • heresy

    0

    czy gryzonie jadły sushi?

  • dobrywujek

    Oceniono 4 razy 0

    Niepodważalne badania...na myszach :) Oj gazeto, nadal masz swoich odbiorców za bande idiotów. Jak sie nic nie zmieni, wrócićie wszyscy w podskokach do Tel Avivu.

  • s.parkski

    Oceniono 6 razy 0

    No i mają rację, tłuszcz spożywany wraz z węglowodanami będzie natychmiast przez organizm odkładany. Ale rozwiązaniem nie jest pozbycie się tłuszczy czy białek z diety, tylko wyłączenie lub drastyczne ograniczenie węglowodanów. Nie ma bowiem czegoś takiego jak niezbędne węglowodany (organizm może się bez nich w ogóle obejść), są natomiast niezbędne tłuszcze i białka. Krótko mówiąc : to węglowodany powodują, że tyjemy i nic więcej.

  • kfadam

    Oceniono 4 razy 0

    Ale debilizm, kompletne zaprzeczenie biochemii. Badania na mysząch ktòre w swej naturalnej diecie nie mają tłuszczu, były już badania na kròlikach karmionych tłuszczem teraz myszy.

  • bik4done

    Oceniono 6 razy 0

    Lokowanie produktu. Inne badania naukowe mówią co innego, a rozum mówi zupełnie co innego.

  • Filip Syrek

    Oceniono 4 razy 0

    Jednoznacznie? Bzdura. Badanie albo sponsorowane albo ktos sprytnie stworzyl metodologie aby 'udowodnic' z gory zalozona teze. Czlowiek tyje z powodu odkladania sie TLUSZCZU - tluszcze ktore jemy nie odkladaja sie, co najwyzej moga zapychac zyly itp. WEGLOWODANY ktore jemy zamieniaja sie w tluszcze, ktore, jesli nie spalone, sie odkladaja 'na pozniej'. Takich 'badan' nie ma co analizowac. Tak sie sklada, ze wiele jest badan w roznych dziedzinach, ktore na sile udowadniaja nieistniejace rzeczy albo rzeczy ktore nijak maja sie do prawdy. Juz lepiej byloby zeby naukowacy glosowali co jest ok, tak jak juz od dekad glosuja psychologowie zamiast przedstawiac wiarygodne badania przeanalizowane przez innych specjalistow to glosuja co jest a co nie jest juz choroba/dewiacja. Takie 'eksperymentowanie z prawda' ;)

  • jar3ck

    Oceniono 4 razy 0

    Co za bzdury... Tłuszcz jest przecież NIEZBĘDNY dla organizmu. Dziwne, że ja i moja rodzina chudniemy na diecie nisko węglowodanowej czy nawet ketogenicznej.

  • paseo

    Oceniono 6 razy 0

    To przecież kompletny idiotyzm.Amerykanie jedza bardzo mało tluszczow ale mnóstwo cukru we wszystkim.Efekt każdy widzi i to samo dzieje się jzu w innych krajach,takze w Polsce.

  • teczowy.husarz.bat.na.chamow

    Oceniono 4 razy 0

    Podwazanie opinii chinskich uczonych pachnie podwazaniem linii Komunistycznej Partii Chin.
    A kazdy, kto tak czyni, marnie konczy.
    Takie sa swiatowe realia.

  • mario.wario

    Oceniono 4 razy 0

    Co za bzdury. Tyjemy od węglowodanów. Koniec kropka.

  • Jan Jasinski

    Oceniono 6 razy 0

    Ponosicie wspolodpowiedzialnosc za tych biednych ludzi powielajac takie brednie. Schudlem 40 kilogramow w 8 miesiecy OGRANICZAJAC wlasnie taki syf jak weglowodany z przetworzonego jedzenia...

  • vicenteolivio

    Oceniono 4 razy 0

    Co 5 lat wychodzą jakieś rewelacje dotyczące diet. Węglowodany ostatnio były najgorsze, tłuszcze były OK, teraz odwrotnie... XXI wiek, ludzie latają w kosmos, a ci "naukowcy" (podatni na naciski pewnych grup interesów) nie potrafią jednoznacznie odpowiedzieć, czy makaron z golonką szkodzi...

    Mam propozycję w związku z tym do nich: pocałujcie mnie w sam środek dupy z tymi swoimi "badaniami".

  • auxlux

    Oceniono 2 razy 0

    Wnioski badaczy wydają mi się oczywiste, niemniej zaskakują mnie komentarze.
    Ale pomyślcie, jak myślicie, od czego prędzej utyjecie: Zapiekanki + kebaby + pizze, czy od landrynki + miód + lody wodne?

  • jamgawel2

    Oceniono 2 razy 0

    badania beda robic kolejne niedofinansowane łosirotki nałukowe

  • mojemiasto24

    Oceniono 4 razy 0

    Właśnie kto ich sponsoruje, tych tłustych naukowców? Od 6 miesięcy nie jem chleba ani makaronów, schudłem i nie zapowiada się abym ponownie przytył

  • jamgawel2

    Oceniono 4 razy 0

    nastepne badania beda sponsorowane przez producentow kielbas, smalcu i golonki. beda robione na wilkach, szczurach i krokodylach. zrobia 200 tys rezonansow i wyjdzie im:
    ze za tycie odpowiadaja chleby, ciasta, makarony 8 spagetti.
    Pozniej beda sponsorami producenco.piwa i wodki

  • shtalman

    Oceniono 4 razy 0

    No i się zaczęły komentarze tych którzy wierzą że ziemia jest okrągła kontra tych którzy twierdzą że płaska.

  • perkis1234

    Oceniono 6 razy 0

    To jak to możliwe, że jedna z najszybszych (niekoniecznie najzdrowszych) diet na schudnięcie to tzw. dieta tłuszczowa? W tej diecie węglowodany ścina się całkowicie albo do minimum a tłuszcze je do woli.

  • Lukasz M

    Oceniono 16 razy 0

    żeby schudnąć trzeba ściąć bilans kaloryczny, ot cała tajemnica znana od dawna. A żonglowanie makroelementami to już zależy od budowy ciała, o czym najwyraźniej ci "badacze" nie pomyśleli. I takie cymbały tylko szkodzą prawdziwym naukowcom, bo potem prawdziwy naukowiec coś powie to od razu się go uważa za kretyna.

  • bezpieczna123

    Oceniono 1 raz 1

    Z eksperymentu wynika ze ludzie to nie myszy. I tyle prawdy odkryli a reszta to bzdury i naciagane polprawdy.

  • kisssmyass

    Oceniono 1 raz 1

    im większa świadomość społeczeństwa tym mniejsze profity biznesowych korporacji. A najszybszym sposobem odwrócenia tego trendu jest działanie poprzez tworzenie masowego zagrożenia i chaosu informacyjnego. Media służą tutaj wielkim biznesom z wielką przyjemnością ponieważ ich egzystencja zależy od tworzenia 24-godzinnej rozrywki dla mas czyli maksymalnej poczytności. Jak słyszę kiedy mi ktoś mówi że w gazecie naukowcy coś powiedzieli na jakiś temat, to odpowiadam że gazetowi naukowcy są tyle warcie ile te gazety w których się wypowiadają. Lepiej poszukać sobie fachową książkę i poczytać co wykształceni dietetycy mają w tym względzie do powiedzenia. A w gazecie co chwilę mała sensacja czyli sprzeczne opinie 'fachowców'. Jeśli GW woli poczytność niż rzetelność to proszę bardzo. Smród niewiarygodności będzie się rozszerzał. Albowiem oliwa zawsze na wierzch wypływa.

  • amel.ka

    Oceniono 5 razy 1

    Czy im się przypadkiem nie pomylił tłuszcz z cukrem? Ja mam trochę inną tezę, może szokującą dla tych 'naukowców' ale tyjemy jak żremy więcej kalorii niż spalamy. Dziękuję. Czekam na granta.

  • agnrodis

    Oceniono 3 razy 1

    BZDURA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • kisssmyass

    Oceniono 1 raz 1

    no tak, ja na miejscu tych chińskich mysz też za bardzo bym nie podskakiwał wobec chińskich nałkowców.

  • ilchi

    Oceniono 3 razy 1

    Chyba cos sie wam pomylilo: zamienic kazde slowo 'tluszcz' na 'cukier' i wtedy ta wypowiedz ma sens.

  • pavise

    Oceniono 7 razy 1

    Test dotyczący diety zwierząt mięsożernych przeprowadzono na zwierzętach roślinożernych....czapki z głów.

  • clex2

    Oceniono 3 razy 1

    Co za belkot. A co na to koty? Kiedy badania na kotach karmionych makaronem, czekoladą i bananami?

  • Rafał Kazana

    Oceniono 3 razy 1

    Tak, tak... Na myszach to sobie można testować pułapki lub trutki. Jak mysz bedzie mieć genotyp ludzki to bedzie można mówić o tym, że to zadziala w przypadku ludzi.

  • Marcin Flees

    Oceniono 3 razy 1

    No to teraz, niech szanowni naukowcy wyjaśnią co organizm ludzki (bo przecież tak łatwo przenoszą oni doświadczenia na myszach na ludzi) robi z nadmiarem węglowodanów, czy to cukrów prostych czy złożonych ?
    Z tego co wiem nadmiar tłuszczu w pożywieniu idzie w kanał a co z cukrem drodzy naukowcy ?

  • wybitny.analityk

    Oceniono 1 raz 1

    Możesz jeść wszystko a i tak schudniesz, jeśli będziesz przestrzegać TEJ metody. Codziennie trzeba ważyć swoje gó.... Jeśli następnego dnia zjesz mniejszą masę jedzenia niż wysrałeś poprzedniego, waga w dół. Radykalnie. Trzeba to powtarzać przez miesiąc. W sklepach internetowych dostępne są dizajnersie inteligentne kible z wagą, które odróżniają twardą masę gówna od szczyn. Łączy się taki kibel z apką na ajfona, która zbiera informacje o masie jedzenia jaką spożywasz. Miłego dnia.

  • euro67

    Oceniono 1 raz 1

    W normalnym odzywianiu myszy cukry i tluszcze satnowia duzo mniejszy procent niz u ludzi wiec ich wplyw na wage moze byc zupelnie inny.

  • gorillaglu

    Oceniono 1 raz 1

    Tyje się, kiedy kalorie przyjęte przekraczają kalorie spalone, matematyki nie przeskoczysz dietą-cud.

  • zigzaur

    Oceniono 1 raz 1

    Żołnierz Wehrmachtu codziennie przydziałowo spożywał 750 g chleba, 1500 g kartofli i 200 g smalcu a nie był otyły.
    Wyjątkiem byli żołnierze grani przez Gerda Fröbe - generał w "Czy już Paryż płonie?", podoficer rozwożący kawę w "Najdłuższy dzień".

  • eldzey

    Oceniono 5 razy 1

    tyje się "jednoznacznie i niepodważalnie" od nadmiernej ilości jedzenia
    nie ważne jakie jedzenie, w "odpowiedniej" ilości nie spowoduje tycia

    nie wierzę w żadne opowieści, że ktoś mówi że mało je i mimo to tyje
    "ja to tylko jedną kanapeczkę zjadłam czy zjadłem" (o trzeciej w nocy :))

    nie można jeść mało i przytyć, nigdy w to nie uwierzę

  • brylant1

    Oceniono 1 raz 1

    myszy nie pijom i to dlatego...

  • jackreacher

    Oceniono 3 razy 1

    'Naukowcy "jednoznacznie i niepodważalnie" ustalili, co sprawia, że tyjemy.'

    h t t p s://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413118303929?via%3DihubDietary:"Fat, but Not Protein or Carbohydrate, Regulates Energy Intake and Causes Adiposity in Mice"
    Czy ten artykul to napisaly myszy?

  • agentwrogiegoukladu

    Oceniono 3 razy 1

    wniosek z tych badań jest prosty - Twój kot karmiłby myszy tłuszczem, a nie chlebem

  • 0zatkaokakao0

    Oceniono 3 razy 1

    Ciekawe, że nigdy nie widziałem grubego chińczyka a przecież je tłuszcz skubany...

  • jackreacher

    Oceniono 1 raz 1

    A wiec jezeli bede chcial zeby moje myszy schudly to im taka diete wprowadze :)

  • dlugi48

    Oceniono 1 raz 1

    Tyje się od żarcia, a nie od jedzenia. Żarcia byle czego i byle jak. Żarcia o każdej porze dnia i nocy. I nieważne jest co się je, tylko w jaki sposób. "Naukowcy". Od amerykańskich "naukowców" zarazili się głupotą?

  • a_imie_moje

    Oceniono 5 razy 1

    Co za bzdury.
    Od dwóch lat nie jem makaronów, ryż/kaszę jem raz na dwa miesiące, z węglowodanów w sensie zbóż codziennie dwie kromki chleba na zakwasie (robione w domu, więc skład pewny i krótki), udział tłuszczy w diecie zwiększyłam (!) do około 60% wszystkich kalorii i jakoś schudłam.
    Tyję, kiedy mam okresy, że jem mniej tłuszczu i zaczynam wsuwać więcej węglowodanów. Na szczęście wiem, jak to ogarnąć, więc waga od ponad roku >30 kg mniejsza, niż parę lat temu.

  • ochujek

    Oceniono 3 razy 1

    No to Krysia wie jak trzymać linię.

  • pt.nut

    Oceniono 3 razy 1

    W najblizszy piatek ksiadz proboszcz zarzadzi: “ gosposiu, dzisiaj kurka na maselku “...
    Ale generalnie to bzdury.

  • aw34

    Oceniono 7 razy 1

    Im wiecej cukru w diecie tym myszki szybciej się najadały. Przestawały jeść po osiągnięciu zapotrzebowania kal. i nie tyły. Ja też im więcej cukru tym szybciej przestaję jeśc. Gorzej z tłuszczem, który jest nośnikiem smaku i myszki zapewne żarły dla przyjemności tak jak ludzie. Pewnie najgorsze jest połaczenie cukru z tłuszczem w przypadku ludzi. Ciekawe badanie ale nie zawsze model mysi przekłada sie na ludzi. Nadal uważam - jeść mniej, unikać słodyczy (zazwyczaj jest to połączenie cukru z tłuszczem). No i pytanie jaki wpływ na całość zdrowia a nie tylko na otyłość ma to co jemy. Umiar przede wszystkim i ruch.

  • hr.kalashnikoff

    Oceniono 4 razy 2

    Węglowodany to trucizna.
    Nadmiar węglowodanów ponad potrzeby energetyczne w 100% idzie w przyrost masy ciała.
    Nadmiar łuszczu można wysr..., węglowodanów nie da się.

  • jackreacher

    Oceniono 2 razy 2

    Experyment byl bardzo wazny dla hodowcow mysz; jesli chcesz miec tluste myszy karmij je tluszczem. Natomiast jak chodzi o ludzi to niestety jest troche inaczej: "under conditions of carbohydrate restriction, fuel sources shift from glucose and fatty acids to fatty acids and ketones, and that ad libitum–fed carbohydrate-restricted diets lead to appetite reduction, weight loss, and improvement in surrogate markers of cardiovascular disease.
    h t t p s://academic.oup.com/ajcn/article/86/2/276/4633078

  • namegoeshere

    Oceniono 2 razy 2

    "Z eksperymentu wynika, że nawet jedzenie kombinacji cukru i tłuszczu - czyli np. różnego rodzaju ciast i innych wypieków - nie sprzyja przybieraniu na wadze tak, jak jedzenie samego tłuszczu."
    I dlatego jem chleb ze szmalcem:)

  • powiemtylkoraz

    Oceniono 2 razy 2

    Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby. (Hipokrates)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX