Komentarze (240)
Naukowcy "jednoznacznie i niepodważalnie" ustalili, co sprawia, że tyjemy. Makarony i pieczywo są niewinne
Zaloguj się
  • m1224

    Oceniono 293 razy 235

    W przypadku tak bzdurnych i sprzecznych z innymi badaniami, wyników powstaje tylko jedno pytanie: kto sponsorował badaczy?

  • aw34

    Oceniono 160 razy 132

    Tyjesz bo jesz za dużo i wszystko jedno czego za dużo. Od nadmiaru węglowodanów też utyjesz. Bilans energetyczny się liczy.

  • Jacek Wójcik

    Oceniono 109 razy 97

    "Naukowcy "jednoznacznie i niepodważalnie" ustalili, co sprawia, że tyjemy."
    To jest tytuł stworzony przez "mj".
    Tymczasem naukowcy napisali: "Mimo podobieństw między ludźmi a myszami i ograniczeń, o których wspomina naukowiec, wciąż należy mieć na uwadze, że eksperyment został przeprowadzony na zwierzętach."
    Czyli jednoznacznie i niepodważalnie "mj" łże.

  • piszedoosla

    Oceniono 92 razy 72

    spoko, już za tydzień artykuł o naukowcach z Somalii, że tyjemy od wody...

  • lodomeria

    Oceniono 70 razy 58

    I jeszcze poproszę o wyjaśnienie, jakim cudem moi dziadkowie, pradziadkowie których dieta przez pewnie pól roku opierała się na smalcu/sadle, a dla których cukier był rzadkim luksusem byli szczupli a już ich prawnuki zmagają się z nadwagą nawet w szkolnym wieku. Co takiego w sklepikach szkolnych, kinderbalach i fast foodach jest owym "samym tłuszczem"? To im powiem, żeby wyeliminowali, bo póki co trwoga, jak szybko ta epidemia otyłości postępuje.

  • janrobin2015

    Oceniono 69 razy 43

    zrec polowe tego co normalnie. Zadne inne diety niepotrzebne. Doswiadczenia wlasne- skutek rewelacyjny.

  • white_lake

    Oceniono 64 razy 40

    biedne myszki, cholerni sadyści,
    w doopę sobie wsadźcie takie badania,
    siedzicie w kieszeni lobby cukrowego i nawet wam nie wstyd

  • ankawwa

    Oceniono 56 razy 40

    Ale duet. Szkoci z Chińczykami o tyciu. Jeden skąpy a drugi na misce ryżu wyhodowany, to i tak na jedno wychodzi. Przykład mojego męża. Całą zimę objadał się słodyczami i mało ruchu. "Daszek" zaczął mi w pewnych sytuacjach przeszkadzać. Choć jak to on mówi "Każdy ptaszek musi mieć swój daszek". Ja jednak postawiłam warunek, zero słodyczy i więcej ruchu. Tłustawo może jeść, bo chłop musi mieć siłę. Słuchajcie, pod dwóch tygodniach widać było gołym okiem porzucenie węglowodanów. Teraz mija prawie dwa, chłop zrobił się bardziej "rześki" i widać, że w pasie na obwodzie traci. Te artykuły to brednie jakich wiele w tym świecie. Bo wiadomo, jaka zapłata, taka opinia i taki autorytet. Dziękuję za wypowiedź.

  • nikalaj

    Oceniono 55 razy 39

    o ku... ! tyjesz bo żresz za dużo ? Łamiąca wiadomość !

  • tomasz78abc

    Oceniono 61 razy 37

    Coca cola czy danone sponsorowal te bzdury?

  • oliphant

    Oceniono 32 razy 28

    "Naukowcy twierdzą, że to kwestia tego, że gdy przyswajamy tłuszcz, dochodzi do stymulacji tzw. ośrodka nagrody w mózgu, przez co chce się jeść jeszcze więcej (bo odczuwa się przyjemność)."
    Wniosek bez sensu. Skoro przestrzegania diety pilnowali naukowcy, to jakim sposobem zwierzaki jadły więcej w wyniku stymulacji ośrodka nagrody w mózgu. Po drugie czytałem o niejednym badaniu, z którego wynikało, że to cukier stymuluje ten ośrodek nagrody.

  • dejtrejder

    Oceniono 37 razy 27

    Co za stek bzdur...

  • sam_bushard

    Oceniono 32 razy 26

    ryzykowne tezy

  • ilchi

    Oceniono 25 razy 25

    Co za stek bzdur. Zaczynam wierzyc, ze przemysl cukrowniczy i spozywczy i chemiczny/medyczny placi wam za to niesubtelne pranie mozgow. Nawet szkoda czasu na prostowanie, odkrecanie i uwierzytelnianie, bo te informacje sa dzis powszechnie dostepne w sieci. Jedzcie sobie dalej weglowodany, ale nie na zdrowie a raczej na cukrzyce II, miazdzyce, zawal serca, nowotwory i Alzheimera. Jako podatnik, ktory placi do zbiorowej kasy chorych mam nadzieje, ze szybko odwalicie kite, bo nic tak nie drenuje kasy chorych jak choroby przewlekle.

  • normalny_ludz

    Oceniono 37 razy 23

    Przez miesiąc,nie jadłem ziemniaków,chleba,makaronów etc.Śniadanie np. jajecznica na bekonie,obiad kotlet+surówka,dużo soku pomidorowego wciągu dnia (na początku byłem głodny w sensie nie wypchany:)).Efekt. 7 kilo w dół.Faktycznie od tego tłuszczu mi sie "przytyło".
    OD DAWNA jest potwierdzone,że nie powinno się ŁĄCZYĆ tłuszczów z węglowodanami.Tyle w temacie.Ramen

  • lodomeria

    Oceniono 28 razy 22

    Co ma wspólnego tłuszcz z ośrodkiem nagrody??? Gdzie na języku mamy receptory tłuszczu? I jak ewolucyjnie wytłumaczyć teorię o tłuszczu?

  • teczowy.husarz.bat.na.chamow

    Oceniono 21 razy 17

    Di tej pory o takich sprawach wyrokowali AMERYKANSCY UCZENI.
    Czas umierac. :-)

  • piszacy_inaczej

    Oceniono 13 razy 13

    Naukowiec postanowił zbadać muchę. Urywa jej jedną nóżkę, stawia na stole, popycha palcem i mówi "Idź". Mucha idzie. Naukowiec obrywa po kolei kolejne nóżki, za każdym razem stawia muchę na stole i mówi "Idź". Mucha za każdym razem idzie.

    Naukowiec obrywa ostatnią nóżkę, kładzie muchę na stole, trąca palcem i mówi "Idź". Muche nie rusza się. Naukowiec notuje "W wyniku przeprowadzonego eksperymentu naukowego jednoznacznie i niepodważalnie stwierdzono, że mucha po pozbawieniu wszystkich nóżek GŁUCHNIE.

  • franclajn

    Oceniono 11 razy 11

    Dziwny artykuł. Każdy, kto się odchudzał, wie, że właśnie pieczywo, ciasta, wina, piwa oraz słodzone/słodkie napoje najbardziej tuczą. Cukier zresztą bardziej od tłuszczu pobudza ośridek nagrody i zachęca do dalszego, niepohamowanego żarcia. Wystarczy wyrzucić z diety wszystkie słodzone potrawy tylko na miesiąc, by zauważyć pozytywne skutki.

  • bartpl0

    Oceniono 10 razy 10

    Co za bzdury, cukier jest lepszy od tłuszczu?
    Wstyd publikować coś takiego na stronie o zdrowiu.

  • sla_osw

    Oceniono 9 razy 9

    mimo wyleczen raka u myszy nigdy nie uzyskano tego samego u ludzi. Innymi slowy
    opisane badania dotycza tylko myszy. I to wszystko na ten temat.

  • ktosia26

    Oceniono 9 razy 9

    Coś mi się zdaje, że dieta bezglutenowa i niskocukrowa objęła już taki krąg klientów, że przemysł mączno-cukrowy zasponsorował te badania.
    Kiedyś przeczytałam, że jedna z firm kosmetycznych (tych najbardziej znanych, wpływowych) gdy zanotowała 5% mniej zysku to zmieniła swoją politykę, i przeprowadziła nową, dość agresywną kampanię reklamową. Dla mnie, zwykłego człowieka 5% mniej było czymś, nieznaczącym i oczywistym w sytuacji, gdy wciąż powstają nowe firmy w danej branży; przecież muszą zabrać innym firmom klientów.
    Sądzę więc, że tutaj jest podobnie - a przecież ogromna większość społeczeństw wpycha w siebie te wytwory spożywcze z McDonald, KFC, i tym podobne. Bezglutenowców naprawdę jest - procentowo - niewielu!

  • lenathefox

    Oceniono 8 razy 8

    Gó... prawda. Zrezygnowałam z węglowodanów i wcinam same tłszcze - schudłam 10 kg w pół roku

  • senseiek

    Oceniono 12 razy 8

    żeby takie badanie było rzetelne to trzeba by jeszcze przeanalizować za pomocą kamer jak dużo każda myszka się ruszała w ciągu całych tych miesięcy..

  • thannatos

    Oceniono 7 razy 7

    Szkodliwość słodyczy nie wynika z dostarczania kalorii do organizmu, bo w tym tłuszcz jest rzeczywiście lepszy. Chodzi o to, że cukry proste w słodyczach stymulują olbrzymi wyrzut insuliny z trzustki. A insulina ma dwie właściwości - po pierwsze "upycha" cukier po tkankach, a po drugie jej obecność we krwi trwa dłużej niż cukrów prostych ze słodyczy, więc gdy te drugie opadną, insulina wywołuje uczucie głodu - w ten sposób jemy w ciągu dnia niż byśmy jedli bez słodyczy.

    Jeszcze jeden drobiazg - duże stężenia isuliny we krwi są wspaniałym stymulatorem wzrostu nowotworów. Niektóre linie nowotworowe wręcz hoduje się w laboratoriach w obecności insuliny, aby mogły rosnąć.

    Aby tego uniknąć, należy jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym (czyli zdolności stymulowania wyrzutu insuliny) - większość warzyw na przykład.
    poradnikzdrowie.pl/zdrowie/cukrzyca/indeks-glikemiczny-ig-tabela-jakie-produkty-maja-niski-ig-aa-naVA-gLQk-uAwt.html

  • byann

    Oceniono 7 razy 7

    The sugar industry paid Harvard scientists $50,000 in the 1960s to blame fat for the nation’s heart-disease problems
    thevintagenews.com/2018/01/30/sugar-industry/amp/

  • dashka

    Oceniono 9 razy 7

    Ciekawe. Szkoda, że nieprawda.

  • bex.a

    Oceniono 7 razy 7

    Eksperyment był w programie naukowym i karmili jednego ochotnika taka sama ilością kalorii co normalnie jadl ale tylko w cukrach. Po 60 dniach przerwali bo pacjent przytył 9,4 kg I cały artykuł w pi..u

  • el.commendante

    Oceniono 7 razy 7

    Co za brednie!!!
    Wystarczy całkiem zrezygnować z węglowodanów (żadnych słodyczy, pieczywa, makaronu, owoców, nawet buraków czy marchewki) i w 2 tygodnie gubisz 4-6 kilo.

  • ankawwa

    Oceniono 6 razy 6

    Ale brednie, jakie zresztą w sieci wiele. Mój małżonek odstawił słodycze, także mniej zaczął jeść słodkich owoców, np. bananów. Po miesiącu u faceta już było widać znaczne zmiany. Potem wprowadził trochę ćwiczeń i zaczął jeść mniejsze porcje, ale co 3 godziny. Pół roku później normalnie chłop wygląda. Wszystko co jemy w nadmiarze nam szkodzi i się "odkłada". Bilans energetyczny także jest ważny. Jeżeli jesz dużo i tego nie spalisz to co, dupa nie urośnie ? :-)

  • hr.kalashnikoff

    Oceniono 6 razy 6

    Fake science.

  • hr.kalashnikoff

    Oceniono 6 razy 6

    A co się dzieje z nadmiarem węglowodanów? Wrzuconego do żołądka cukru organism nie może sie pozbyć w żaden sposób tylko albo spalić albo akumulować (jako przyrost wagi). Osoba mało aktywna fizycznie nie jest w stanie żadna drogą i żadnym otworem pozbyc się nadmiaru spożytego cukru i musi przybrać na wadze..

    Natomiast nadmiar tłuszczu może organizm nawet wydalić w stanie niezmienionym.

  • ankawwa

    Oceniono 6 razy 6

    Chciałam zwrócić uwagę na brednie dotyczące spożywania tłuszczu i jako by on wpływał na nasze niepochamowanie apetytu.
    Otóż FRUKTOZA dodawana jest do żarcia szczególnie tego przetworzonego i fast food. To FRUKTOZA wpływa na tzw. ośrodek nagrody w mózgu. Czyli fałszuje nam odczucie sytości. To po spożyciu fruktozy chce nam się jeść jeszcze więcej.
    Proste ?
    Dziękuję za wypowiedź

  • prawdaprawda

    Oceniono 9 razy 5

    Robili badania na myszach.... ręce opadają. Specjaliści od odchudzania myszy sponsorowani chyba przez lobby cukrowe i producentów makaronów.
    Szkoda,ze najpierw nie poczytali o fizjologi człowieka.
    Normalnie szok, bo według tejże ciągle wynika, że jakoś tłuszcz i białko to dla organizmu ludzkiego podstawa.
    Zdrowy tłuszcz z mięsa, oleje, masła, a nie sztucznie pompowane margaryny.
    Wszelkie węglowodany są potrzebne tylko w minimalnej ilości.

  • facio60

    Oceniono 5 razy 5

    Wiele zależy od:
    1) sposobu życia, tj czy mamy ruch i jaki
    2) rasy ludzkiej - tak, to nie bajki
    Ad1) Z własnego doświadczenia wiem, że makarony, kasze, ryże nawet bez sosów, powodowały u mnie zamulenie a brzuch rósł po takim posiłku jak na drożdżach. Nie pomagały nawet intensywne ćwiczenia fizyczne. Po zaprzestaniu regularnego spożywania tych dodatków do mięsa czy ryby oraz dołożenia dużej ilości warzyw, bez żadnych dodatkowych czynników, zleciałem w ciągu 2 miesięcy 4 kg z wagi. Mięso jem też z tłuszczykiem co jest dobrym źródłem energii przy dużym wysiłku fizycznym. Stąd i tu można spotkać wpisy, że prozdkowie jedli tłuszcze i nie tyli - praca fizyczna i ruch!
    Ad 2) Znajoma osoba pracuje w firmie testującej leki przeciw cukrzycy. Pacjentom podawane są różne posiłki i obserwuje ich rekacje, w połączeniu z testowanymi lekami. Otóż zupełnie inaczej na pewne potrawy reagują Azjaci, jeszcze inaczej murzyni a jeszcze inaczej Europejczycy!
    Stąd też badania przeprowadzoen np. w USA nie zawsze są obiektywne, bo nikt nie poda w mediach, że przebadano tylu to a tylu biłaych a tylu i tylu np. murzynów.

  • nie_fikaj

    Oceniono 8 razy 4

    Co za bzdury! Kto to w ogóle tutaj publikuje? Tylemy, bezmózgu, który te wypociny napisałeś, od cukru zwłaszcza prostych, ponieważ w organiźmie człowieka, przekształca się on w komórki tłuszczowe. Tłuste potrawy zaś nie tuczą, gdyż spozywany tłuszcz nie przekształca się w komórki tłuszczowe w ciele. Dotarło?

  • samezrp

    Oceniono 4 razy 4

    "W swoich badaniach wykorzystali zmodyfikowane genetycznie myszy, u których obserwuje się podobny metabolizm i mechanizmy tycia oraz chudnięcia jak u człowieka"
    Ciekawe jak to stwierdzili. Podobne. Czyli nie takie same? Da bum tssss...

  • kingsizemax

    Oceniono 4 razy 4

    Zawsze chudnę kiedy ograniczam jedzenie chleba.

  • 2krzychok

    Oceniono 4 razy 4

    Ze względu na brak kluczowego enzymu u ludzi (kinazy glicerolowej) nie potrafimy efektywnie magazynować tłuszczu z pożywienia w tkance tłuszczowej.
    Zaś węglowodany przyswajane są bardzo wydajnie, przerabiane na trójglicerydy i przechowywane w tkance tłuszczowej.
    To podstawowe fakty z podręczników medycznych.

  • facet4x

    Oceniono 8 razy 4

    Badania sponsorowane przez producentów cukru i syropu glukozowo fruktozowego. Amerykanie przerabiali to już w latach 60tych

  • azifafello

    Oceniono 6 razy 4

    "Naukowcy twierdzą, że to kwestia tego, że gdy przyswajamy tłuszcz, dochodzi do stymulacji tzw. ośrodka nagrody w mózgu, przez co chce się jeść jeszcze więcej (bo odczuwa się przyjemność)."

    A rozumiem, że jedzenie słodyczy, które są pyszne i których chce się jeść o wiele więcej niż należy, to tu żadna stymulacja nie zachodzi i nie chce sięwięcej jeść?

    Co za bzdura.

  • yyyama

    Oceniono 4 razy 4

    ....radzieiccy naukowcy wynaleźli....(pamiętacie?)...

  • pere_noel

    Oceniono 3 razy 3

    w to mi graj dla dużych koncernów spożywczych! kto finansował te niepodważalne badania? dla kogo wcześniej/później pracowali ci naukowcy?

  • facet4x

    Oceniono 5 razy 3

    Wszystkim, którzy chcą poznać prawdę o węglowodanach i cukrach i ich wpływie na zdrowie polecam poczytać posty (np. na FB) Pana Roberta Lustig, pediatry i endokrynologa, badającego otyłość.

  • winter_solstice

    Oceniono 3 razy 3

    Autorzy artykułu naukowego złapali by się za głowę po przeczytaniu bzdur wysmarowanych przez anonimowego redaktora mj (prawdopodobnie, niestety dostęp do pełnego artykułu jest płatny).

    1) Metabolizm myszy mocno różni się od ludzkiego.
    2) Ze źródła - 50% tłuszczu w diecie skutkowało mocną otyłością, zaś 80% nie!

    W zalinkowanym abstrakcie jest zbyt mało informacji aby wyciągać wnioski, a gazeciany artykuł... no cóż, szmaciany artykuł podrywający zaufanie do nauki poprzez przedstawienie uproszczonych / niepełnych / przekłamanych wniosków.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX