Grzyby trujące - jakie grzyby najczęściej doprowadzają do zatruć i jak je odróżnić od tych jadalnych?

Grzyby trujące to grupa grzybów, która zawiera substancje toksyczne dla ludzi. Spożywanie ich może doprowadzić do dolegliwości żołądkowych, a w skrajnych przypadkach do śmierci. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat grzybów niejadalnych i silnie trujących, gdyż liczba zatruć w Polsce jest stosunkowo wysoka. Jakie grzyby są w naszym kraju są najbardziej niebezpieczne i jak je odróżnić od grzybów jadalnych?

W Polsce co roku dochodzi do około 1000 zatruć spowodowanych zjedzeniem trujących grzybów. Większość z nich spowodowana jest przez grzyby niejadalne, które powodują jedynie wymioty i ból brzucha. Zdarzają się jednak przypadki zjedzenia grzybów silnie trujących, co najczęściej kończy się przeszczepem wątroby, a nawet śmiercią.

Koniecznie zobacz - te grzyby wyglądają na jadalne, a mogą zaszkodzić:

Eksperci radzą, aby osoby mniej doświadczone unikały wszystkich grzybów blaszkowatych (posiadających pod kapeluszem blaszki). Oczywiście istnieją grzyby rurkowate (np. borowik szatański), które nie są jadalne, ale ich spożycie nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia. Dobrym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy nie są pewni swoich zbiorów, jest udanie się do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, która bezpłatnie zidentyfikuje ewentualne trujące okazy grzybów.

Grzyby trujące podobne do jadalnych

1. Muchomor zielonawy

Sztandarowym przykładem najbardziej trującego grzyba w Polsce jest muchomor zielonawy. Posiada on kilkanaście bardzo groźnych toksyn, które w krótkim czasie uszkadzają wątrobę oraz upośledzają pracę nerek, co niestety kończy się najczęściej śmiercią. Jest on szczególnie niebezpieczny ze względu na fakt, iż łudząco podobny jest do czubajki kani, ale także bywa mylony z gąską (uwaga, wśród gąsek też są gatunki trujące - więcej na ten temat). Jak rozpoznać muchomora zielonawego?

  • Oliwkowy kapelusz o średnicy 5-15 cm. Skórka na kapeluszu daje się łatwo ściągać i ma charakterystyczne pozostałości białej osłonki;
  • Trzon u dojrzałych okazów osiąga długość około 15 cm, a jego szerokość to zazwyczaj 2-3 cm. U nasady posiada charakterystyczną szeroką bulwę. W górnej części trzonu znajduje się pofałdowany pierścień skierowany w dół;
  • Blaszki młodych okazów nie są widoczne, gdyż zakryte są białą błonką. U dojrzałych muchomorów przybierają barwę jasną lub lekko kremową i zielonkawą.

2. Muchomor jadowity

Kolejnym przykładem bardzo niebezpiecznego grzyba jest muchomor jadowity. Zatrucie tym grzybem (podobnie jak w przypadku muchomora sromotnikowego) jest dwufazowe. W pierwszej fazie obserwuje się problemy żołądkowo-jelitowe, po której następuje ogólna poprawa. Po około 5-7 dniach zaczyna się faza druga, w której uszkodzone zostają nerki oraz wątroba. Młode okazy muchomora jadowitego mylone są z pieczarkami. Jak rozpoznać muchomora jadowitego?

  • Kapelusz koloru białego o średnicy 5-10 cm. Jego skórka jest gładka, a podczas deszczu staje się lepka;
  • Trzon o długości 10-12 cm. Posiada na dole bulwiaste zgrubienie. Powierzchnia trzonu pokryta jest włóknistymi łuskami;
  • Blaszki białe, gęste.

3. Muchomor cytrynowy

Muchomor cytrynowy zaliczany jest do grzybów trujących, ale nie zagrażających bezpośrednio życiu. Jego spożycie skutkuje problemami żołądkowo-jelitowymi. Jak rozpoznać muchomora cytrynowego?

  • Kapelusz o średnicy 5-10 cm i barwie bladożółtej. U młodych okazów jest wypukły, ale w dalszych fazach życia grzyba staje się płaski;
  • Trzon osiąga długość 10-15 cm i średnicę 2 cm. W górnej jego części znajduje się jasny, pofałdowany pierścień skierowany w dół;
  • Blaszki gęste, mięsiste i białe.

4. Piestrzenica kasztanowata

Piestrzenica kasztanowata zaliczana jest do silnie trujących grzybów. Spotkać ją można na terenie całego kraju. Pierwsze poważniejsze objawy zatrucia mogą pojawić się dopiero po około 2 tygodniach od zjedzenia grzyba. Ze względu na obecność silnych toksyn upośledzone zostają funkcje wątroby, śledziony oraz m.in. wzroku. Piestrzenica kasztanowata najczęściej mylona jest ze smardzami. Jak rozpoznać piestrzenicę kasztanowatą?

  • Główka/kapelusz piestrzenicy przypomina w kształcie mózg. Jest silnie pofałdowana, z reguły ciemnobrązowa i pusta w środku;
  • Trzon krótki, o nieregularnym kształcie i kremowej barwie.

5. Maślanka wiązkowa

Maślanka wiązkowa najczęściej mylona jest z opieńką miodową, do której jest łudząco podobna. Zaliczana jest do grzybów trujących, ale niezagrażających życiu. Objawy zatrucia to bóle brzucha, biegunka, niestrawność, a także wymioty. Jak rozpoznać maślankę wiązkową?

  • Kapelusz o średnicy 5-6 cm o złotej lub siarkowożółtej barwie. Kolor pomarańczowy lub rdzawy w centralnej części kapelusza;
  • Trzon cienki (poniżej 1 cm średnicy), dochodzący do 10 cm długości. Barwa żółta lub żółtozielona;
  • Blaszki gęste o barwie siarkowożółtej, żółtozielonej lub fioletowej.

6. Tęgoskór cytrynowy

Tęgoskór cytrynowy zaliczany jest do grzybów trujących. Ze względu na swój charakterystyczny kształt mylony jest z truflami. Zjedzenie go w większych ilościach powoduje problemy trawienne. Tęgoskór cytrynowy ma kulisty kształt o średnicy dochodzącej do 10 cm. Powierzchnia grzyba pokryta jest bruzdami.

To również może cię zainteresować:

Więcej o:
Skomentuj:
Grzyby trujące - jakie grzyby najczęściej doprowadzają do zatruć i jak je odróżnić od tych jadalnych?
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX