Muchomor czerwony - grzyb, którego trudno nie zauważyć [opis, budowa, zatrucie]

Muchomor czerwony to powszechnie występujący na całym świecie gatunek grzyba. Powszechnie wiadomo, że jest trujący. Mimo to co jakiś czas dochodzi do zatruć. Co powinniśmy zrobić w takiej sytuacji i jak rozpoznać, że potrzebujemy pomocy lekarskiej?

Muchomor czerwony (pospolity, zwyczajny)

To powszechnie występujący na całym świecie gatunek grzyba z rodziny muchomorowatych. Najczęściej pojawia się w klimacie umiarkowanym na półkuli północnej. Dlatego gatunek ten w Europie uznawany jest za bardzo pospolity. Spotykany jest jednak także m.in. w Ameryce Południowej, Afryce i w Australii. Dzięki charakterystycznemu wyglądowi z reguły łatwo rozpoznajemy ten trujący gatunek grzyba. 

Muchomor czerwony został opisany po raz pierwszy w połowie XVIII wieku. W języku polskim gatunek ten nazywany bywa także muchomorem pospolitym lub zwyczajnym. Rzadziej stosowane nazwy to m.in. muchar czerwony, bedłka, bedłka muchomor.

Jak wygląd muchomor czerwony?

Muchomor czerwony jest jednym z najbardziej znanych nam grzybów. To dlatego, że słyszymy o nim już w okresie dzieciństwa - często pojawia się w bajkach i filmach dla dzieci. Grzyby te najczęściej wykorzystują czarne charaktery, które chcą kogoś nimi otruć. Przez to gatunek ten wzbudza zazwyczaj postrach wśród najmłodszych. 

Muchomor ten ma bardzo charakterystyczny wygląd. Wyrazista barwa i białe łatki sprawiają, że trudno go nie zauważyć. Grzyby z tego gatunku pojawiają się w lasach z reguły w okresie od czerwca do listopada

Najpowszechniejsze mity na temat grzybów. Też w nie wierzysz? >>

Zabójcze mity o grzybach

Muchomor czerwony - opis i budowa

Jak zbudowany jest muchomor czerwony?

  • Średnica jego kapelusza wynosi około 20 cm. 
  • W początkowych fazach okryty jest jasną osłoną. Potem na kapeluszu pojawiają się charakterystyczne białe łatki.
  • Trzon muchomora osiąga zazwyczaj wysokość do 20 cm. Z kolei jego grubość wynosi do 3 cm.
  • Miąższ jest kruchy i biały. Nie zmienia się po uszkodzeniu grzyba.

Co ważne, muchomor ten nie posiada charakterystycznego zapachu. Pojawia się w lasach mieszanych, iglastych i liściastych. 

Systematyka:

  • Gatunek: muchomor czerwony
  • Rodzaj: muchomor
  • Rodzina: muchomorowate
  • Rząd: pieczarkowce
  • Klasa: pieczarniaki
  • Typ: podstawczaki
  • Królestwo: grzyby
  • Domena: eukarionty

Muchomor czerwony - czy może być jadalny?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: nie. Zgodne są co do tego chyba wszystkie atlasy grzybów. Jest to fakt raczej powszechnie znany, dlatego do zatruć tym gatunkiem dochodzi raczej sporadycznie. Zdarza się jednak, że ktoś robi to świadomie - na przykład, gdy chce popełnić samobójstwo.

Najbardziej trującym składnikiem tego grzyba jest kwas ibotenowy. 

Zatrucie muchomorem czerwonym

Objawy zatrucia muchomorem czerwonym mogą pojawić się już pół godziny po jego spożyciu. W takich sytuacjach musimy jak najszybciej zgłosić się na oddział intensywnej opieki medycznej. Przeprowadzone tam będzie płukanie żołądka. Do tego lekarze będą próbowali wywołać wymioty. Być może podadzą nam także węgiel aktywny i środki przeczyszczające. Dzięki temu będzie można pozbyć się substancji toksycznych z organizmu. 

Jak rozpoznać zatrucie tym gatunkiem grzyba? Początkowo są to zazwyczaj wymioty, biegunki i silny ból brzucha. Potem dochodzą do tego także:

  • bóle mięśni
  • podwyższona temperatura
  • halucynacje
  • poczucie lęku

W najgorszych przypadkach może dojść nawet do śpiączki.

Ostrożnie z grzybami

Mimo wielu akcji edukacyjnych, co roku możemy usłyszeć o tragicznych skutkach zatrucia grzybami. Dlatego gdy decydujemy się na ich zbieranie i spożywanie, musimy zachować ostrożność. Gdy nie mamy na ten temat dużej wiedzy, warto zaczerpnąć rad od osoby bardziej doświadczonej.

Szczególnie uważać powinni rodzice małych dzieci. To dlatego, że w ich przypadku nawet gatunki nietrujące mogą być niebezpieczne. Małe dzieci mają jeszcze niewykształcone w pełni układy pokarmowe, przez co ich organizmom trudno jest trawić grzyby. Radzi się więc, by wprowadzać grzyby do diety dziecka dopiero między ósmym a dziesiątym rokiem życia. Warto także pamiętać, że w przypadku zatruć znacznie trudniej uratować jest dziecko niż osobę dorosłą.

Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >>

Zobacz także:

Więcej o:
Skomentuj:
Muchomor czerwony - grzyb, którego trudno nie zauważyć [opis, budowa, zatrucie]
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX