Banan - kalorie, właściwości odżywcze. Co jeszcze warto wiedzieć?

Banany to jedne z najbardziej kalorycznych owoców, przez co wiele osób rezygnuje z ich jedzenia. Jeden średniej wielkości banan zawiera około 100 kalorii, jednak ze względu na wiele cennych składników, jakich dostarczają te owoce, nie należy wykluczać bananów z diety.

Ile kalorii ma banan?

Banany mają około 90 kilokalorii na 100 gramów produktu. Biorąc pod uwagę przeciętną wagę bananów, mały owoc ma około 70 kalorii, średni banan to około 120 kcal, natomiast duży banan dostarcza około 135 kcal. Ponad 75% wagi banana stanowi woda, 22% to węglowodany, natomiast około 1% stanowią białka. Mimo wysokiej kaloryczności bananów, mogą być one składnikiem diet odchudzających. Po spożyciu banana przez dłuższy czas nie odczuwa się głodu, a poza tym owoce te są dobrym źródłem wysoce przyswajalnego białka.

Dlaczego warto jeść banany?

Mimo tego, że banan jest kalorycznym owocem, nie należy go wykluczać ze swojego jadłospisu. Dlaczego warto jeść banany?

  • Zawierają potas

Ze względu na dużą zawartość potasu, banany powinny znaleźć się w diecie osób chorujących na nadciśnienie. 100g bananów zawiera aż 358 mg potasu, co stawia ten owoc w czołówce produktów bogatych w potas. Pierwiastek ten wpływa na zdrowie układu krwionośnego, ale również na zmniejszenie stresu, polepszenie nastroju oraz poprawę funkcjonowania mięśni. Oprócz potasu banany zawierają magnez, żelazo, cynk, fluor, selen, jod, fosfor, witaminę C, beta-karoten oraz witaminy z grupy B.  

  • Obniżają poziom cholesterolu

Banany zawierają sporo pektyn, w związku z czym chronią przed wzrostem poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości błonnika, po spożyciu bananów przez dłuższy czas odczuwana jest sytość, co wpływa pozytywnie na zmniejszenie ilości spożywanych pokarmów.

  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej

Banany wpływają na zmniejszenie ryzyka pojawienia się choroby nowotworowej nerek. Badania wykazały, że kobiety, które jadły cztery-sześć bananów w tygodniu, są mniej narażone na nowotwór nerek. Działanie antynowotworowe wykazują w szczególności zielone banany. Ten rodzaj bananów zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych typów nowotworów, między innymi nowotworu okrężnicy.

  • Przynoszą ulgę we wrzodach

Co zrobić, aby banany tak szybko nie dojrzewały? Poznaj 3 nietypowe zastosowania folii spożywczej

Banany powodują zwiększenie wydzielania śluzu chroniącego żołądek, a także pobudzają rozrost komórek tworzących błonę śluzową żołądka, dzięki czemu wspomagają walkę z wrzodami żołądka.

  • Łagodzą wzdęcia, biegunkę i niestrawność

Kaszkę z mączki bananowej przyrządzoną na mleku można podawać osobom cierpiącym na zapalenie błony śluzowej żołądka, natomiast inne produkty z tej mąki pomagają w przypadku wzdęć i niestrawności. Banany można podawać również dzieciom cierpiącym na biegunkę.

  • Wybielają zęby

Regularne pocieranie zębów wewnętrzną stroną skórki z banana delikatnie i bezpiecznie wybiela zęby. Co istotne, skórka z banana nie zawiera szkodliwych substancji, które mogłyby uszkodzić szkliwo.

Bananów nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę, a to ze względu na wysoki indeks glikemiczny tych owoców. IG bananów wynosi aż 60, co oznacza, że owoce te szybko podwyższają poziom glukozy we krwi i wpływają niekorzystnie na diabetyków. Co ważne, indeks glikemiczny bananów zależy w dużej mierze od stopnia dojrzałości owoców – im bardziej dojrzałe banany, tym wyższy indeks glikemiczny. W przypadku bardzo dojrzałych bananów indeks glikemiczny może wynieść ponad 70.

Suszone banany - ile to kalorii?

Wszystkie suszone owoce mają więcej kalorii niż ich świeże odpowiedniki, ponieważ zawierają mniej wody. Suszone banany mają aż 360 kalorii w 100 gramach. W związku z tym, porcja owoców wielkości garści ważąca 30 gramów, będzie miała około 105 kalorii.

Warto jednak zaznaczyć, że chodzi o suszone banany, a nie, tak zwane, chipsy bananowe, które wiele osób uważa za zdrową przekąskę. Tak naprawdę chipsy bananowe są smażone w głębokim tłuszczu i w procesie produkcji dodaje się do nich cukier, co sprawia, że są jeszcze bardziej kaloryczne niż świeże banany, a w dodatku większość energii pochodzącej z nich to puste kalorie, pochodzące z niezdrowego tłuszczu i cukru. Chipsy bananowe mają ponad 500 kalorii w 100 gramach, więc jest to prawdziwa bomba kaloryczna.

Wybierając suszone banany warto zwrócić uwagę na ich skład i decydować się tylko na takie, które nie zawierają żadnych dodatkowych składników. Niestety, do konserwacji suszonych owoców używana jest siarka, która spożywana w nadmiernych ilościach może powodować reakcje alergiczne. Poza tym, warto wiedzieć, że najzdrowsze są owoce suszone na słońcu, czyli takie które nie są poddawane obróbce w wysokich temperaturach i nie tracą swoich wartości odżywczych.

Więcej o: