Bromelina. Co to za zawiązek? Jakie ma właściwości i w jakich sytuacjach warto sięgać po bromelinę?

Bromelina to enzym, który naturalnie występuje przede wszystkim w ananasie. Przypuszcza się, że związek ten może być pomocny w leczeniu kontuzji u sportowców, łagodzić stany zapalne, a nawet wyciszać niektóre choroby o podłożu autoimmunologicznym. Co jeszcze potrafi bromelina i kiedy warto o niej pamiętać?

Czym jest bromelina?

Bromelina (bromelaina) jest to enzym – występujący przede wszystkim w ananasie – który ułatwia trawienie białek. Substancję okryto już pod koniec  XIX wieku i od tamtej pory przypisuje się jej niecodzienne właściwości. Jednak jak dotąd nie powstały żadne, rzetelne badania, które jednoznacznie potwierdziłyby lub zdementowały przypisywane jest działanie prozdrowotne. Mimo to przypuszcza się, że bromelina:

  • polecana jest przede wszystkim sportowcom oraz osobom, które są aktywne. Niektóre badania pokazują, że enzym ten działa przeciwzapalnie, zmniejsza obrzęk oraz przyspiesza gojenie się ran (także tych po większych lub mniejszych zabiegach chirurgicznych, ale nie tylko);
  • jako enzym niezbędny do trawienia białek może okazać się skutecznym środkiem w walce z problemami z układem trawiennym, np. zaparciami;
  • przypuszcza się bromelina może pomóc osobom chorującym na zakrzepicę, ponieważ zapobiega tworzeniu się groźnych zakrzepów (niektóre badania sugerują, że bromelina może rozpuszczać jedno z białek, które odpowiada za tworzenie się zakrzepów, a w konsekwencji za całkowite zamknięcie światła tętnicy);
  • rozbija i rozpuszcza blaszki miażdżycowe, dzięki czemu nie dopuszcza do rozwoju miażdżycy oraz chroni przed zawałem serca;
  • ze względu na działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne może okazać się skuteczna w leczeniu zapalenia zatok, dodatkowo bromelina rozrzedza zalegającą wydzielinę i ułatwia oczyszczenie zatok;
  • działa przeciwzapalnie dlatego może być pomocna w leczeniu różnego rodzaju infekcji (np. w przypadku zajęcia górnych dróg oddechowych, ogranicza produkcję śluzu), wzmacnia działanie antybiotyków tym samym polecana jest schorzeniach wywołanymi przez bakterie;
  • niektóre źródła sugerują, że może być pomocna w leczeniu i łagodzeniu objawów typowych dla astmy;
  • polecana jest osobom z chorobą wrzodową. Sugeruje się, że bromelina może zapobiegać tworzeniu się nowych owrzodzeń.

Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Ale to nie koniec jej zalet. Niektóre badania pokazują, że bromelina może pomóc pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Ten obecny, m.in. w ananasie, enzym rozbija cząsteczki tłuszczu oraz przyśpiesza przemianę materii. Trzeba jednak przypomnieć, że jego przyjmowanie nie zastąpi rozsądnej diety (najlepiej skonsultowanej z lekarzem dietetykiem) i aktywności fizycznej. Suplementowanie bromeliny może jedynie wspomóc proces odchudzania.

Bromelina może być pomocna w leczeniu niektórych chorób autoimmunologicznych. Do produkcji przeciwciał, a przez to do walki ze schorzeniem, leukocyty (czyli białe krwinki), potrzebują odpowiednich enzymów. Przypuszcza się, że jednym z cenniejszych dla zaatakowanego organizmu, jest właśnie bromelina. Co ciekawe, nie brakuje też głosów, że może ona chronić przed rozwojem zmian nowotworowych. Jednak, jak dotąd, nie ma żadnych badań, które by to potwierdziły.

Bromelina – jak bezpiecznie ją stosować?

Mimo że pierwsze efekty z zażywania bromeliny pojawiają się bardzo szybko, to na trwałe efekty, np. w profilaktyce chorób serca, trzeba trochę poczekać. Preparaty z jej dodatkiem muszą być przyjmowane odpowiednio długo i regularnie. Zaleca się dawkowanie bromeliny w ilości 500 mg, 3 razy dziennie, przez miesiąc. Chcąc wykorzystać jej właściwości ułatwiające trawienie, należy przyjmować preparat razem z pożywieniem, a w innych przypadkach – na czczo, minimum pół godziny przed jedzeniem, popijając małą ilością wody.

Wybierając suplement diety z bromeliną, warto pamiętać, że silne działanie preparatu zapewnia tylko stężenie 2000 GDU (Gelatin Digesting Units - jednostki trawienia żelatyny) na 1 gram.

Przed rozpoczęciem suplementacji konieczna jest konsultacja z lekarzem rodzinnym. Trzeba mieć na uwadze, że bromelina – zwłaszcza w przypadku pacjentów, którzy na stałe przyjmują jakieś leki – może wchodzić w reakcje z innymi farmaceutykami. Dlatego nigdy nie należy stosować jej na  własną rękę. Poza tym niewłaściwa suplementacja może skutkować biegunką, nudnościami oraz nasilonym krwawieniem miesiączkowym.

Ze stosowania bromeliny na pewno muszą zrezygnować osoby, które są uczulone na ananasa, mają nadkwasotę lub wrzody żołądka lub dwunastnicy, mają nadciśnienie, dotyczą ich choroby wątroby lub nerek oraz kobiety w ciąży.

To również może cię zainteresować:

Więcej o:
Skomentuj:
Bromelina. Co to za zawiązek? Jakie ma właściwości i w jakich sytuacjach warto sięgać po bromelinę?
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX