Ocet balsamiczny: właściwości, zastosowanie

Ocet balsamiczny to ciemny, wyjątkowo gęsty i aromatyczny płyn, który znajduje zastosowanie w wielu potrawach. Jest nie tylko smaczny i doskonale podkreśla smak dań, ale ma również prozdrowotne działanie.

Ocet balsamiczny ma swoje korzenie w Modenie, w północnych Włoszech. Oryginalny ocet powstaje z winogron odmiany Trebbiano, która daje bardzo obfite plony, jednak wino produkowane z tej odmiany owoców ma niezbyt wyrazisty smak. W przeciwieństwie do wina, ocet z winogron Trebbiano jest niezwykle wyrazisty i aromatyczny. Najlepszy ocet powstaje w procesie długiej fermentacji w drewnianych beczkach.

Prawdziwy ocet z Modeny to produkt najwyższej jakości, który ma niepowtarzalny smak jest jednocześnie kwaśny i słodki, z wyraźną nutą owocową.

Cena takiego octu jest bardzo wysoka i w przypadku octów leżakowanych przez kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat może wynieść nawet kilka tysięcy złotych.

Ocet balsamiczny można oczywiście kupić w niższej cenie, jednak koniecznie należy zwrócić uwagę na jego skład. W składzie octu nie powinno być dwutlenku siarki ani barwników. Ocet nie powinien być zabarwiany karmelem ani dosładzany cukrem czy sokiem owocowym.

Ocet balsamiczny właściwości

Ocet balsamiczny jest nie tylko smacznym dodatkiem do sosów czy marynat, ale również środkiem, którego spożywanie pozytywnie wpływa na zdrowie. Jak działa na organizm ocet balsamiczny?

1. Działa przeciwbakteryjnie

Kwas octowy, którego nie brakuje w occie balsamicznym, działa antyseptycznie i antybakteryjnie. Ocet może być wykorzystywany do odkażania ran, a dawniej był używany nawet w przypadku infekcji uszu, brodawek, grzybicy czy wszy.

2. Wspomaga trawienie

Ocet balsamiczny już od dawna jest stosowany jako remedium na problemy żołądkowe, a w czasach epidemii dżumy używano go nawet jako odtrutki. W niektórych rejonach Włoch ocet jest pity w małych ilościach przed oraz po posiłku, co doskonale wspomaga trawienie. Trzeba jednak zaznaczyć, że osoby, które mają bardzo wrażliwy żołądek powinny spożywać ocet jedynie w bardzo małych ilościach.

3. Obniża poziom cholesterolu

Ocet balsamiczny dzięki wysokiej zawartości polifenoli wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Co więcej, ocet ma działanie przeciwmiażdżycowe.

4. Wspomaga walkę z cukrzycą

Wykazano, że ocet balsamiczny zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, a także zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Z tego względu poleca się, aby ocet balsamiczny włączyły do swojej diety osoby cierpiące na insulinoodporność, cukrzycę lub stan przedcukrzycowy. Za takie działanie octu odpowiedzialny jest kwas octowy, który jest zawarty w każdym rodzaju octu.

5. Wspomaga odchudzanie

Regularne spożywanie octu balsamicznego podkręca przemianę materii i stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, przez co wpływa na poprawę trawienia. Dodatkowo, ocet wspomaga rozkładanie tłuszczu i oczyszczanie organizmu.

6. Spowalnia procesy starzenia

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy ocet balsamiczny redukuje wolne rodniki, a co za tym idzie chroni komórki ciała i spowalnia procesy starzenia.

Dziwne zdrowotne mity - też w nie wierzysz?

Ocet balsamiczny - zastosowanie

Ocet balsamiczny ma wyjątkowy kolor i aromat, który znakomicie podkreśla smak wielu potraw. Ocet balsamiczny można dodawać do potraw mięsnych, ryb, sałatek, a nawet słodyczy, takich jak lody. Dania można polewać samym octem, a można przygotować dressing na jego bazie, dodając do octu oliwę z oliwek, dowolne zioła i sok z cytryny. Dobrym octem można polać świeże owoce, na przykład owoce leśne, gruszkę, ananasa, melona i truskawki. Ocet trzeba dodawać do potraw w niewielkich ilościach, żeby nie zdominował smaku innych składników dania.

Ocet balsamiczny można stosować również na skórę i włosy. Ocet zapobiega wypadaniu włosów i sprawia, że stają się one miękkie i błyszczące. Ocet nakładany na twarz działa oczyszczająco i przeciwdziała powstawaniu zaskórników oraz wyprysków, a także wyrównuje koloryt skóry.

Najlepiej nakładać na twarz maseczkę przygotowaną z octu oraz oliwy z oliwek. Dzięki takiemu połączeniu, skóra będzie gładka, nawilżona oraz wolna od zanieczyszczeń. Z octu można przygotować również dezynfekujący płyn, który działa odkażająco na rany i skaleczenia. W tym celu należy zmieszać pół szklanki czystej wody z dwiema łyżeczkami octu balsamicznego i całość dokładnie wymieszać.

Krem balsamiczny

Jednym z produktów na bazie octu balsamicznego jest krem balsamiczny, który można kupić w większości marketów. Najlepszy krem balsamiczny to taki, który powstał poprzez długie gotowanie octu, na skutek czego część wody wyparowuje, a krem staje się gęsty. Niekiedy kremy balsamiczne są aromatyzowane owocami, na przykład truskawką albo pomarańczą.

Więcej o:
Skomentuj:
Ocet balsamiczny: właściwości, zastosowanie
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX