Dieta cukrzycowa - o czym musisz pamiętać?

29.01.2018 11:19
Dieta dla cukrzyka powinna być skomponowana indywidualnie

Dieta dla cukrzyka powinna być skomponowana indywidualnie (shutter)

Jednym ze znaków obecnych czasów, jest coraz więcej chorób, nazywanych cywilizacyjnymi - a więc wynikającymi z trybu życia współczesnego człowieka. Jedną z najczęściej pojawiających się chorób, zbierających coraz większe żniwo, jest cukrzyca. To choroba powstająca w wyniku nieprawidłowej produkcji lub działania insuliny, która wydzielana jest przez komórki trzustki.

Do czego prowadzi cukrzyca?

Długotrwała nieprawidłowość w gospodarce insuliny może doprowadzić do uszkodzeń, zaburzeń czynności i niewydolności wielu narządów - w tym nerek, serca czy oczu. Po zauważeniu utrzymujących się od dłuższego czasu objawów cukrzycy, należy niezwłocznie udać się do lekarza. Im wcześniej rozpoznana i zdiagnozowana choroba, a także włączone leczenie, tym większe szanse na normalne życie, bez strat na zdrowiu. Prócz leczenia farmakologicznego, cukrzycy powinni również przestrzegać diety i znać produkty zakazane oraz polecane. 

Dieta cukrzycowa - czego nie wolno jeść?

Dieta cukrzycowa powinna być jak najbardziej urozmaicona i dostosowana do zapotrzebowania na energię pacjenta. Posiłki powinny być regularne, spożywane zawsze o określonej porze. Powinny dostarczać podobne ilości energii i mieć zbliżoną wartość kaloryczną, jak i liczbę wymienników węglowodanowych - zapobiegnie to gwałtownym spadkom czy wzrostom ilości cukru we krwi. Posiłki powinny być zbilansowane, a insulina umiejętnie z nimi aplikowana. Trzeba pamiętać o tym, że niektóre produkty nie sprzyjają cukrzykom - rozregulowują wydzielanie insuliny jeszcze bardziej.

Unikać należy produktów o dużej zawartości tłuszczu, takich jak: 

  • pełnotłusty nabiał: śmietana, tłuste mleko
  • serki topione, majonez, smalec, słonina
  • tłuste wyroby garmażeryjne i podroby: salceson, pasztetowa, tłuste kiełbasy, boczek, salami
  • produkty smażone w głębokim tłuszczu

Oraz produktów o wysokim IG, między innymi:

  • białe pieczywo, ciasto francuskie, wyroby cukiernicze, słodycze
  • słone przekąski: krakersy, słone paluszki, chipsy
  • słodkie napoje, zwłaszcza gazowane
  • owoce suszone, kandyzowane, w syropie

Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Dieta cukrzycowa - przykłady "dobrych" produktów

Komponowanie diety dla cukrzyka powinno być przeprowadzane indywidualnie, z uwzględnieniem wieku, płci, stopnia aktywności fizycznej, masy ciała i innych chorób, współtowarzyszących cukrzycy u chorego. Jeśli pacjent ma sporą nadwagę, warto zrzucić zbędne kilogramy. Poprawi to komfort życia i pomoże zapobiec dodatkowym powikłaniom. Dieta cukrzycowa powinna uwzględniać produkty pozwalające zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały. Równie ważne jak to, co je cukrzyk, jest to, czy posiłki spożywa w regularnych odstępach czasu. Unikanie tłustych i dosładzanych potraw to podstawa - nie oznacza to jednak, że dieta cukrzyka musi być nudna i uboga. Najważniejsze jest więc pozyskiwanie wartości odżywczych ze zdrowej żywności.

Produkty zalecane w diecie cukrzycowej:

  • chudy drób, cielęcina, wołowina,
  • ryby,
  • wędliny dobrej jakości,
  • odtłuszczony nabiał: chude mleko, jogurty, kefiry,
  • olej lniany, rzepakowy
  • pieczywo razowe,
  • kasze gruboziarniste: gryczana, pęczak,
  • mąka razowa, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron
  • rośliny strączkowe
  • świeże warzywa

Warto do codziennego jadłospisu włączyć także wielonienasycone oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ważna jest całkowita eliminacja nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w tłustym mięsie, smalcu, wędlinach niskiej jakości, a także w tłustym  mleku i jego przetworach. Drogocenne okażą się witaminy - C i E oraz β karoten. Trzeba również pamiętać o odpowiedniej ilości witamin B6, B12 i kwasu foliowego - w przeciwnym wypadku chory naraża się na homocysteinemię. 

Cukrzyca a owoce 

Dieta cukrzycowa powinna oczywiście zawierać owoce - warto jednak wybierać te o niskim indeksie glikemicznym, np.: czereśnie, borówki, jabłka, jeżyny, maliny, truskawki, grejpfruty, gruszki, nektarynki, pomarańcze. Trzeba unikać dojrzałych bananów i winogron. Soki owocowe z kolei powinny być świeżo wyciskane, nie dosładzane, a najlepiej rozcieńczone wodą. 

Bardzo ważne jest wypijanie codziennie ok. 1,5 l niegazowanej wody.

Całkowicie należy zrezygnować z alkoholu i słodyczy, trzeba także zredukować spożycie soli, do maksymalnie 6 g dziennie. 

To również może cię zainteresować:

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

Glikemia - co to jest, sposoby badania glikemii

Cukier w normie? Sprawdź, dlaczego warto badać poziom cukru we krwi

Cukrzyca typu 2 - przyczyny, objawy i leczenie

Morwa biała - właściwości, przeciwwskazania, opinie

Co z tą cukrzycą?
1/10Cukrzyca typu 2 jest uwarunkowana genetycznie:
Zobacz także
Skomentuj:
Dieta cukrzycowa - o czym musisz pamiętać?
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Więcej o zdrowym jedzeniu: