Dieta lekkostrawna - przepisy, zasady, jadłospis na tydzień

Dieta lekkostrawna polega na dobieraniu produktów, które nie obciążają układu pokarmowego, ale dostarczają do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze

Dieta lekkostrawna polega na dobieraniu produktów, które nie obciążają układu pokarmowego, ale dostarczają do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze (Fot. Shutterstock)

Dieta lekkostrawna polega na dobieraniu produktów, które nie obciążają układu pokarmowego, ale dostarczają do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dzięki niej żołądek i jelita mogą nieco "odpocząć". Dieta lekkostrawna jest zaliczana do diet leczniczych. Zaleca się ją po operacjach, zatruciach lub dla ludzi starszych. Jadłospis opiera się przede wszystkim na produktach niesmażonych i niezbyt tłustych. Jakie są najlepsze przepisy diety lekkostrawnej? Jak wygląda jadłospis na tydzień?

Najważniejsze zasady diety lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna to najczęściej stosowana dieta lecznicza. Jest dosyć łatwa dla przeciętnego człowieka – nietrudno jej zalecenia dopasować do codziennego menu. Dieta lekkostrawna stanowi delikatną modyfikację piramidy żywienia. Jej celem jest pokrycie zapotrzebowania energetycznego oraz zapotrzebowania na składniki odżywcze przy jednoczesnym ograniczeniu obciążania układu pokarmowego.

Do podstawowych zasad diety lekkostrawnej należy zaliczyć:

  • regularnie spożywaj posiłki. Zaleca się, żeby dziennie jeść 4-5 razy (nie mniej ani nie więcej). Ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż na 2 godziny przed snem;
    przygotowuj posiłki na parze lub gotowane. Należy unikać smażenia (szczególnie na głębokim tłuszczu);
  • stosuj mikser lub blender. Posiłki zmiksowane o wiele łatwiej się trawi;
  • ogranicz spożywanie posiłków tłustych, wzdymających, ostro przyprawionych;
  • jedz błonnik, ale nie przesadzaj z jego ilością. Zbyt dużo błonnika zamiast przyspieszyć trawienie, spowalnia je;
  • nie przyprawiaj zbyt mocno potraw.

Pamiętaj, że dieta lekkostrawna może się różnić w zależności od pacjenta. Duże znaczenie ma rodzaj choroby, wiek chorego oraz jego nałogi i przyzwyczajenia. Dieta lekkostrawna może też ulegać modyfikacjom – po pewnym czasie pacjent może wprowadzać pewne produkty itd. Poza tym wyróżnia się kilka rodzajów diety lekkostrawnej, w tym np. dietę lekkostrawną ograniczającą spożywanie tłuszczy oraz dietę lekkostrawną ograniczającą wydzielanie soków żołądkowych.

Co mogę jeść na diecie lekkostrawnej?

Dieta lekkostrawna pozwala na spożywanie różnych posiłków. Zaleca się przede wszystkim jedzenie potraw:

  • pieczonych w folii;
  • gotowanych na parze lub w wodzie;
  • duszonych;
  • z dodatkiem oliwy z oliwek, masła, olejów: słonecznikowego, sojowego, rzepakowego;
  • warzywnych – najlepiej gotowanych, przetartych lub rozdrabnianych. W menu powinny znaleźć się: marchewki, buraki, dynia, pietruszka, pomidory bez skórki. Złym wyborem są warzywa wzdymające (cebula, kapusta, por, kalafior, ogórki) i rośliny strączkowe (groch, fasola, soja);
  • owocowych – warto do jadłospisu włączyć m.in. morele, owoce jagodowe, jabłka pieczone, banany. Nie sięgaj po gruszki, śliwki, daktyle i czereśnie.;
  • z mięsa – przy czym można używać mięsa chudego (drób, ryby), gotowanego lub w postaci potrawki (ewentualnie pulpetów). Zakazane są mięsa tłuste i smażone.
    z kaszy manny, kuskus lub z drobnej kaszy jęczmiennej, kasza gryczana może być przyczyną wystąpienia pewnych dolegliwości;
  • zupy – wykonane z dozwolonych produktów;
  • pieczywo – postaw na czerstwe jasne pieczywo lub pieczywo chrupkie;
  • dodatki – możesz sięgać po chude wędliny (np. polędwica sopocka); chudy twaróg itp. Nie należy spożywać serów żółtych, pasztetów, smalcu i tłustych wędlin.

Nie można zapominać o tym, że nawet bardzo zdrowe potrawy popijane piwem lub innym alkoholem mogą okazać się ciężkostrawne. Podobnie jest z rozmaitymi sosami i zasmażkami. Do zagęszczania potraw należy stosować zawiesinę z mąki i wody lub jogurtu naturalnego.

Jaka dieta, taka twarz. Uważaj, co jesz, bo to widać na twarzy!

W diecie lekkostrawnej nie ma miejsca na różnego rodzaju fastfoody lub słodycze. Konieczne jest zrezygnowanie ze słodkich, gazowanych napojów.

Przykładowe menu na tydzień

Przepisy do diety lekkostrawnej nie są trudne do wykonania. Dieta tego rodzaju może łatwo zastąpić codzienną. Oto przykładowy jadłospis na tydzień.

Dieta lekkostrawna – jadłospis na dzień 1:

  • Śniadanie – płatki jaglane z bananami, malinami lub borówką amerykańską; sok z pomarańczy lub zielona herbata
  • II śniadanie – pieczywo chrupkie posmarowane białym serkiem z chudą wędliną i pomidorem bez skórki
  • Obiad – zupa krem z dyni + pulpeciki
  • Deser – sałatka owocowa z nektarynek, mandarynek i suszonych śliwek polana jogurtem naturalnym;
  • Kolacja – gotowane na parze piersi z kurczaka ze szpinakiem i kaszą kuskus

Dieta lekkostrawna – jadłospis na dzień 2:

  • Śniadanie – jajecznica na parze z trzech jajek + dwie kromki pieczywa chrupkiego z masłem i chudą wędliną
  • II śniadanie – szklanka maślanki z kilkoma rodzynkami lub suszoną żurawiną
  • Obiad – pstrąg gotowany na parze polany sosem koperkowo-czosnkowym z jogurtu naturalnego + gotowane na parze warzywa (ewentualnie surówka)
  • Deser – kisiel owocowy
  • Kolacja – zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym lub grzankami

Dieta lekkostrawna – jadłospis na dzień 3

  • Śniadanie – płatki ryżowe gotowane na mleku z bananami
  • II śniadanie – kilka ciasteczek owsianych z suszoną żurawiną
  • Obiad – kotleciki z grzybów z kaszą kuskus i ogórkami kiszonymi (ewentualnie gotowaną marchewką z groszkiem)
  • Deser – świeżo wyciśnięty sok z cytrusów (można pomieszać ze sobą pomarańcze, grapefruity, mandarynki i cytryny)
  • Kolacja – bułka pszenna posmarowana masłem z wędliną, pomidorem bez skórki, sałatą i pokrojonym w plastry jajkiem na twardo

Dieta lekkostrawna – jadłospis na dzień 4:

  • Śniadanie – wafle ryżowe posmarowane białym serem i dżemem + garść malin
  • II śniadanie – omlet z dobrą jakościowo wędliną i szpinakiem
  • Obiad – pierś z kurczaka ugotowana na parze podana z gotowanym ziemniakiem i surówką z marchewki (ewentualnie z puree z brokułów)
  • Deser – 3-4 kostki gorzkiej czekolady
  • Kolacja – zupa-krem z czerwonej soczewicy

Dieta lekkostrawna – jadłospis na dzień 5:

  • Śniadanie – 2-3 jajka na miękko podane z 2 kromkami pieczywa chrupkiego z masłem lub białym serem i pomidorem bez skórki
  • II śniadanie – bułka pszenna z dżemem
  • Obiad – gulasz wołowy z papryką, cebulą, koncentratem pomidorowym podany na kaszy jaglanej, doprawiony mielonym kminkiem, solą, bazylią i ostrą papryką
  • Deser – 2 mandarynki + 1 kiwi
  • Kolacja – krupnik

Dieta lekkostrawna – jadłospis na dzień 6:

  • Śniadanie – płatki jaglane z 3 śliwkami suszonymi, borówkami i malinami polane jogurtem naturalnym
  • II śniadanie – 3 kromki pieczywa chrupkiego z białym serem, sałatą, odrobiną szczypiorku, pomidorem i chudą wędliną
  • Obiad – żurek z jajkiem
  • Deser – kilka biszkoptów
  • Kolacja – pierś z kurczaka gotowana na parze podawana z kaszą jaglaną i brokułem

Dieta lekkostrawna – jadłospis na dzień 7

  • Śniadanie – pieczywo chrupkie z masłem, wędzoną makrelą i ogórkiem kiszonym
  • II śniadanie – zupa krem z selera
  • Obiad – dorsz pieczony z plastrem masła, cytryną i pieprzem, ugotowany ziemniak i fasola szparagowa
  • Deser – sałatka owocowa z winogron, wiśni, kiwi i truskawek
  • Kolacja – zupa jarzynowa

Dieta lekkostrawna – kiedy warto ją stosować?

Stosowanie diety lekkostrawnej jest zalecane w różnych przypadkach. Do najważniejszych trzeba jednak zaliczyć: stany zapalne błony śluzowej żołądka (lub jelit), nowotwory jelita, zakażenia rotawirusami, zatrucia pokarmowe, choroby infekcyjne przebiegające z wysoką gorączką, okres rekonwalescencji po operacjach. Dieta lekkostrawna powinna być podstawą żywienia osób leżących w łóżku oraz osób w podeszłym wieku.

Warto dodać, że dieta lekkostrawna sprawdza się świetnie przy odchudzaniu. Jeżeli będzie odpowiednio zbilansowana, wówczas pozwoli dojść do wymarzonej wagi przy jednoczesnym uniknięciu efektu jojo. Dieta lekkostrawna przydaje się także do ogólnego oczyszczania organizmu (detoks). Raz na jakiś czas powinna być stosowana przez wszystkich. Dzięki niej organizm będzie mógł się „zresetować” i wyciszyć. Dieta lekkostrawna to doskonały pomysł na wszelkiego rodzaju posty po świętach lub karnawale.

To również może cię zainteresować:

Poznaj zasady diety owsiankowej i dowiedz się, dlaczego siła tkwi w prostocie!

Dorsz pieczony - zdrowa ryba na talerzu

Zupa pomidorowa dla początkujących i nie tylko - jak ugotować pomidorówkę?

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

Jeśli wiesz, co to OB i CRP, to masz już dwa punkty. Zdobędziesz więcej?
1/16Lekarz zlecił ci wykonanie OB. W związku z tym:
Zobacz także
  • Celiakia to nietolerancja glutenu, jeśli zostanie zdiagnozowana, z naszej diety będziemy musieli wykreślić produkty, które go zawierają. Nietolerancja glutenu - czym naprawdę jest celiakia?
  • Płatki owsiane produkowane są z ziaren owsa. Ziarno jest oczyszczane, obłuskiwane, ewentualnie krojone, prasowane (płatkowane), a także ewentualnie poddawane zabiegom hydrotermicznym (parowym). Płatki owsiane - wszystko co musisz o nich wiedzieć!
  • Dieta Ewy Da?browskiej Na czym polega dieta dr Ewy Dąbrowskiej i dlaczego warto ją stosować? Poznaj post, który leczy!
Komentarze (2)
Dieta lekkostrawna - przepisy, zasady, jadłospis na tydzień
Zaloguj się
  • Marta Białek

    Oceniono 1 raz -1

    Dobrze byłoby jeszcze dodać kilka zdań na temat proporcji :) dieta lekkostrawna - polecam zdecydowanie taką zmianę. Sama jestem wlasnie na diecie w linii 1500 kcal z tym ze w lini wegetarianskiej. Korzystam z cateringu macro bios bar i wbrew temu co sadzilam przed - w ogole nie czuje glodu. Tak naprawde dzieki regularnemu jedzeniu jakos latwiej sie tez funkcjonuje w ciagu dnia no i nie ma napadow glodu na wieczor. Zdecydowanie lepiej odzywiac sie rozsadnie niz zapychac fast foodami i opijac gazowanymi napojami

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Więcej o zdrowym jedzeniu: