Lukrecja - właściwości i działanie

02.01.2018 21:11
Glicyryzyna, zawarta w lukrecji, jest aż 50 razy bardziej słodka niż cukier. To dlatego jest często składnikiem słodyczy, żelków, soków, napojów.

Glicyryzyna, zawarta w lukrecji, jest aż 50 razy bardziej słodka niż cukier. To dlatego jest często składnikiem słodyczy, żelków, soków, napojów. (Fot. Shutterstock)

Lukrecja to rodzaj byliny, należącej do rodziny bobowatych, która występuje w Europie (a konkretnie w jej południowej części) oraz w Azji. Jest to roślina tym bardziej interesująca dla wielu osób, że bywa częstym składnikiem wielu produktów żywnościowych - na przykład aromatyzowanych herbatek. Zawsze jednak pojawia się przy takiej okazji stwierdzenie, iż nie powinni przesadzać z jej ilością ci, którzy cierpią na nadciśnienie. Czy zatem lukrecja może być groźna dla zdrowia? A może wprost przeciwnie - posiada pozytywne działanie? Jakie są jej właściwości i czym tak naprawdę jest ta roślina?

Lukrecja - charakterystyka rośliny

Czarna lukrecja jest rodzajem rośliny, który znalazł zastosowanie w wielu dziedzinach życia - przede wszystkim zaś w ziołolecznictwie oraz w kosmetyce. Nie wszyscy jednak wiedzą czym dokładnie jest, ani nawet jak wygląda. Warto więc dowiedzieć się o niej nieco więcej!

Ten rodzaj byliny obejmuje co najmniej 21 gatunków. Jak można rozpoznać tą roślinę? Posiada ona wysoką, rozgałęzioną łodygę, naprzemianległe, pierzastodzielne liście, owalne listki, różowe kwiaty, zebrane w grona, a także strąki owocowe. Najczęściej wykorzystywany jest korzeń tej rośliny, choć od razu należy zaznaczyć, że lekko podnosi on ciśnienie. Nie oznacza to jednak wcale, że cała roślina działa w ten sposób.

Lukrecja - właściwości rośliny

Lukrecja jest znana już od czasów starożytnych. Tak naprawdę nie wiadomo od jak dawna towarzyszy ludzkości, lecz można z całą pewnością stwierdzić, że stosowano ją już w starożytnym Egipcie, w Rzymie, Grecji oraz w Chinach. Była też bardzo popularna w okresie średniowiecza. W tej chwili, gdy zainteresowanie medycyną naturalną oraz alternatywnymi źródłami leczenia i zachowania zdrowia wzrasta, lukrecja - podobnie jak i wiele innych ziół - przeżywa swój wielki renesans. Stosowana jest zresztą nie tylko w ziołolecznictwie, lecz również i w kosmetyce oraz w przemyśle spożywczym.

Co warto wiedzieć o właściwościach lukrecji?

  1. Działa bakteriobójczo,
  2. Zawiera saponiny, flawonoidy oraz kwasy organiczne,
  3. Łagodzi stany zapalne,
  4. Działa regenerująco,
  5. Zawiera glicyryzynę oraz izoanguston A, które wykazują właściwości wspomagające hamowanie wzrostu nowotworów.

Lukrecja - działanie

Lukrecja posiada szereg zastosowań, z uwagi na liczne właściwości, jakie wykazuje. Składnikiem leczniczym jest przede wszystkim korzeń lukrecji, z którego wytwarza się przeróżne napary i wyciągi. Spektrum działania tej rośliny jest naprawdę ogromne.

Przyczynia się między innymi do:

  • Prawdopodobnie do zahamowania rozwoju raka skóry, przy czym oczywiście nie może stanowić jedynego lekarstwa na podobny nowotwór. Badania potwierdzają jednak, że zawarte w niej związki mogą hamować rozrost komórek nowotworowych, choć wszystko to wymaga jeszcze dalszych testów.
  • Złagodzenia suchego kaszlu oraz chrypki. Warto również wiedzieć, iż od wieków stosowana jest jako środek wykrztuśny. Pomaga zatem poradzić sobie z kaszlem mokrym i zalecana jest osobom walczącym z przeróżnymi infekcjami dróg oddechowych.
  • Lepszego funkcjonowania układu pokarmowego, ponieważ pozytywnie wpływa między innymi na żołądek oraz dwunastnicę. Stosuje się ją między innymi przy wrzodach, które łagodzi i pomaga w ich leczeniu. Jeśli jesteśmy już przy układzie pokarmowym, to lukrecja dobrze oddziałuje również na wątrobę, między innymi pomagając chronić ją przed stłuszczeniem, jak również pomagając poradzić sobie z takim schorzeniem jak wirusowe i toksyczne zapalenie wątroby.
  • Ochrony zębów przed próchnicą, z uwagi na swoje bakteriobójcze właściwości. Co istotne, lukrecja jest bardzo słodka - jest to jednak zdrowszy rodzaj cukru, niż ten do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Słodząc nią pewne produkty żywnościowe chronimy się więc przed cukrzycą oraz próchnicą, a nie traci na tym wcale smak - wszystko jest bowiem przyjemnie słodkie.

Lukrecja - zastosowanie w kosmetyce

Lukrecja znajduje również zastosowanie w kosmetyce, ponieważ wspaniale wpływa zarówno na skórę, jak i na włosy. Z jednej strony nawilża i koi skórę, więc polecana jest zwłaszcza tym osobom, które narzekają na skórę suchą. Z drugiej jednak strony jeśli ktoś posiada skórę tłustą lub wręcz cerę trądzikową, lukrecja pomaga uporać się z tym kłopotem. Posiada bowiem właściwości łagodzące podrażnienia, a także przyspieszające regenerację tkanek przy przeróżnych rankach i urazach. Ponieważ działa przeciwalergicznie nadaje się również do cery wrażliwej, atopowej, a z uwagi na fakt, że wzmacnia naczynka krwionośne, może być stosowana także i przez osoby mające cerę naczynkową.

Jeśli zaś chodzi o włosy, lukrecja pomaga wzmocnić te słabe, cienkie, zniszczone i suche. Pomaga je nawilżyć, wzmocnić i zregenerować. Nic dziwnego, że jest stosowana w szamponach oraz innych preparatach przeznaczonych dla zniszczonych, łamliwych włosów. Oczywiście, można zarówno posiłkować się tymi już istniejącymi na rynku, jak i przygotować specjalną mieszankę we własnym domu - będzie jeszcze lepsza, bo w pełni naturalna!

Lukrecja - zastosowanie w przemyśle spożywczym

Nie trzeba chyba wskazywać, że lukrecja znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie - wykazano bowiem wcześniej, że posiada szereg właściwości, które ją do tego predestynują. Warto jednak skupić się nieco bliżej na przemyśle spożywczym, gdzie również jest ona szeroko wykorzystywana - przede wszystkim jako słodzik.

Glicyryzyna, zawarta w lukrecji, jest aż 50 razy bardziej słodka niż cukier. Z tego względu tworzy się przeróżne, smaczne słodycze właśnie z dodatkiem lukrecji, ale również na przykład żelki, soki, napoje. W piekarnictwie stosuje się ją dla dodania pieczywu smaku. W browarnictwie podobnie. Z lukrecji wytwarza się również pyszne likiery o mocno anyżowym aromacie i smaku.

Napoje dietetyczne - wcale nie lepsze od swoich cukrowych odpowiedników

Lukrecja - kto nie może jej spożywać?

Korzeń lukrecji jest co prawda bardzo zdrowy, ale mimo wszystko nie może być stosowany przez każdego, ponieważ może podnosić ciśnienie. Z tego względu, osoby mające problemy z podwyższonym ciśnieniem, mogą sobie na lukrecję pozwolić jedynie od czasu do czasu i w umiarkowanych ilościach.

Przeciwwskazaniem w leczeniu się nią są również następujące przypadki:

  • ciąża
  • okres karmienia piersią
  • leczenie się na choroby przewlekłe lekami, które wchodzą w szkodliwe reakcje z lukrecją (to między innymi leki antyarytmiczne, ale też sterydowe)
  • leczenie się lekami o charakterze moczopędnym
  • choroba wątroby
  • niewydolność nerek
  • zaburzenia równowagi wodnoelektrolitowej.

Produktów z lukrecją nie wolno również podawać dzieciom, które nie ukończyły jeszcze 4 roku życia.

To również może cię zainteresować:

Daktyle - słodkie źródło energii. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne daktyli

Śliwki suszone mają najwięcej antyoksydantów wśród owoców. A to jeszcze nie wszystko

Orzechy nerkowca - prozdrowotny smakołyk

Stewia - najsłodsza roślina na świecie. Poznaj naturalny zamiennik cukru

Jeśli wiesz, co to OB i CRP, to masz już dwa punkty. Zdobędziesz więcej?
1/16Lekarz zlecił ci wykonanie OB. W związku z tym:
Zobacz także
  • Co to jest mleczko pszczele? Mleczko pszczele - co to jest?
  • Kozieradka ma zastosowanie w lecznictwie - roślina wykazuje właściwości łagodzące objawy wrzodów oraz obniżające poziom cukru we krwi Kozieradka - działanie, zastosowanie, efekty
  • Produkty wysokobiałkowe wspomagają proces spalania. Potrzebują jednak pomocników, by usprawnić metabolizm Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii
Skomentuj:
Lukrecja - właściwości i działanie
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Więcej o zdrowym jedzeniu: