Mleczko pszczele - co to jest? Jakie właściwości lecznicze ma mleczko pszczele?

Mleczko pszczele to jedna z substancji, z którym naukowcy wiążą bardzo poważne nadzieje w zakresie poprawy naszego zdrowia. Jest to substancja wytwarzana przez pszczoły i służy jako pokarm dla larw pszczół oraz królowej. Czym konkretnie jest mleczko pszczele, jakie ma funkcje w ulu i dlaczego także człowiek powinien się nim interesować?

Skąd się bierze mleczko pszczele?

Mleczko pszczele pojawia się w ulu za sprawą młodych robotnic. Pszczoły-robotnice uzyskują zdolność do jego produkcji w swoim trzecim dniu życia. Podstawowym celem produkcji tej substancji jest zapewnianie pokarmu o możliwie najlepszej jakości królowej-matce roju oraz młodym pszczołom. Najmłodsze pszczoły są karmione pszczelim mleczkiem przez pierwsze trzy dni swojego życia zanim są w stanie wylecieć na świat.

W 72 godziny ich masa ciała rośnie aż tysiąckrotnie, co znakomicie pokazuje, jak potężne są właściwości odżywcze tej substancji. Jeszcze lepiej jego znaczenie obrazuje fakt, że mleczko pszczele jest podstawowym i w zasadzie jedynym źródłem pokarmu dla królowych roju. Zapewnia im on średnią długość życia na poziomie 5 lat. W porównaniu z trutniami i robotnicami, które w ciepłych miesiącach roku rzadko dożywają 6 tygodni, jest to wynik wręcz niesamowity.

Niestety, mleczko pszczele produkowane jest przez pszczoły w bardzo małych ilościach, więc jego pozyskiwanie jest ogromnie trudne. Dlatego w produktach spożywczych znajdzie się go bardzo mało. Zazwyczaj jest to tylko śladowy dodatek do miodu. Większe porcje można znaleźć takich postaciach, jak na przykład mleczko pszczele liofilizowane w kapsułkach lub w glicerynie.

Jak wygląda mleczko pszczele?

Rozpoznawanie mleczka pszczelego jest dość proste. Należy zwracać uwagę na:

  • kremowy kolor z charakterystycznym perłowym połyskiem;
  • żelową, gęstniejącą z czasem konsystencję;
  • lekko kwaśny, słodkawy smak.

Trzeba mieć na uwadze fakt, iż mleczko pszczele nie jest słodkie. Czuć w nim słodki posmak, ale jeśli jest to substancja po prostu słodka, nie jest to właściwy produkt. 

Jakie składniki odżywcze zawiera mleczko pszczele?

Mleczko pszczele zastosowanie znajduje w kompleksowym żywieniu pszczół, więc można spokojnie wyjść z założenia, że oferuje ono szeroki wachlarz substancji odżywczych. Znajdziemy w nim miedzy innymi:

Ogólny skład mleczka pszczelego to przede wszystkim woda (66% masy), cukry (15%), aminokwasy (13%) i lipidy (ok. 6%).

Mleczko pszczele – właściwości

Bardzo wiele różnych właściwości jest obecnie przypisywanych tej substancji. Nie wszystkie z nich zostały na razie potwierdzone. W chwili obecnej uznaje się, że podawanie mleczka pszczelego człowiekowi powoduje:

  • przyspieszenie regeneracji o oczyszczanie organizmu;
  • poprawę kondycji ogólnej poprzez stymulowanie działania przysadki mózgowej;
  • ograniczenie stresu i zmniejszenie ryzyka depresji;
  • regulację ciśnienia tętniczego krwi i rozszerzanie się naczyń krwionośnych;
  • skuteczniejszą walkę z bakteriami i innymi szkodliwymi drobnoustrojami;
  • poprawę nastroju i ogólnego samopoczucia.

Czym zastąpić cukier? Zdrowe zamienniki

To może cię również zainteresować:

Więcej o:
Skomentuj:
Mleczko pszczele - właściwości i działanie lecznicze
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX