Lekarz: herbata z cytryną może szkodzić zdrowiu. Wszystko zależy od sposobu parzenia [WYJAŚNIAMY]

Cytryna w herbacie może wyrządzić więcej szkody niż pożytku

Cytryna w herbacie może wyrządzić więcej szkody niż pożytku (fot. Lombroso/Wkimedia Commons/CC0)

Cytryna w herbacie zmienia jej smak, ale też właściwości - niekoniecznie na lepsze. Dodana w trakcie parzenia podwyższa poziom aluminium w napoju do poziomu, który ma niekorzystny wpływ na ludzkie zdrowie.

Czarna herbata naturalnie zawiera w liściach niewielką ilość aluminium, czyli glinu (ok. 1,6 mg na litr), który w tak niskim stężeniu nie jest niebezpieczny dla zdrowia, a do tego nie rozpuszcza się w wodzie.

Sytuacja ulega jednak zmianie, kiedy do naparu, w którym nadal znajdują się fusy albo torebka, dodaje się cytrynę. W wysokiej temperaturze parzenia wytrąca się rozpuszczalny w wodzie cytrynian glinu, którego ilość przekracza dopuszczalne normy dziennego spożycia i może w późniejszym życiu przyczynić się do zachorowania na alzheimera.

Proste rozwiązanie

Rozwiązaniem jest dodawanie cytryny do herbaty już po usunięciu z niej fusów lub torebki, co w programie "Zdrowie TVN" obrazowo wyjaśnia specjalista od chorób wewnętrznych, doktor Krzysztof Łabuzek.

- Glinu w herbacie parzonej z cytryną jest czterokrotnie więcej niż w takiej, która została przygotowana we właściwy sposób. Przeliczając na kilka herbat pitych dziennie dawka glinu zawarta w herbacie, którą zakwasiliśmy cytryną już po wyciągnięciu torebki jest jak najbardziej dopuszczalna - mówi.

Zobacz też:

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

O jakiej porze się kochać, kiedy chodzić do dentysty, a kiedy spać, czyli harmonogram dobowy twojego ciała

Liściasta herbata w torebkach. Idealnie sprawdzi się jako prezent!

Zobacz także
  • Orzechy Orzechy: moc zdrowia i energii. Które najlepsze?
  • Jaja i mięso, czyli nadwaga murowana? Wręcz przeciwnie Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową
  • Skarby z ziemi? Wielu warzywom korzeniowym przypisuje się wielką moc. Słusznie? Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń-szeń dla ognia w sypialni? O mocy warzyw korzennych
Komentarze (15)
Lekarz: herbata z cytryną może szkodzić zdrowiu. Wszystko zależy od sposobu parzenia [WYJAŚNIAMY]
Zaloguj się
  • pawelekok

    Oceniono 20 razy 14

    Przede wszystkim herbata parzona wraz z cytryną nigdy nie naciągnie i wyjdą cytrynowe siuśki. To tak jakby wrzucić cytrynę do "herbaty" koloru słomki, po siódmym parzeniu.

  • skrzyneczka2

    Oceniono 55 razy 11

    Lekarz może szkodzić. W zależności od jakiego koncernu bierze kasę

  • kamil-t

    Oceniono 12 razy 8

    "Wytrąca się rozpuszczalny w wodzie cytrynian glinu"? Sorry, wytrącają się akurat substancje nierozpuszczalne. Materiał gimnazjum.

  • RAFF HELM (MONSTERENERGY)

    Oceniono 6 razy 4

    OMG lekarz stwierdzil , od wielu lat a zaczelo sie od dziadkow tylko cos mnie lamie pije tak zaparzam herbate z torebki (musi nabrac kolorek) w szklance czy kubku wciskam pol cytryny i dodaje trzy duze lyzki miodu i jak siegne pamiecia zawsze tak bylo, a teraz sie okazuje tego nie rob, tak nie jedz, tak nie pij, wiadomo jednemu pomoze innemu zaszkodzi

  • franek-janek

    Oceniono 3 razy 1

    Dzienna dozwolona/nieszkodliwa dawka aluminium jest 6-14mg dziennie dla doroslych i nastolatkow (FAO-WHO) w roznych dodatkach, np herbaty czarnej czy zielonej. 1 filizanka herbaty zawiera 0.5293 mg aluminium. By spozyc dopuszczalna dolna granice 6 mg aluminium trzeba wypic co najmniej 11 filizanek, a gorna granice 14mg trzeba wypic 26 filizanek herbaty dziennie niezaleznie jak ja parzysz z cytryna czy bez. Nie dajmy sie zwariowac z ta pseudo nauka na codzien w codziennej prasie.

  • dobrylos

    0

    Niedługo otrzymacie instrukcje jak oddawać stolec.

  • franek-janek

    Oceniono 4 razy 0

    Co za pseudo naukowe bzdury!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Więcej o zdrowym jedzeniu: