Prowitamina A (beta-karoten) - dla zdrowia i urody. Działanie i źródła beta-karotenu

Marchew jest najbogatszym roślinnym źródłem beta-karotenu

Marchew jest najbogatszym roślinnym źródłem beta-karotenu (CC BY-SA 2.0 / Ben Brown / Flickr.com)

Prowitamina A (beta-karoten) przekształca się w naszym organizmie w witaminę A, jednak nawet ta, która nie ulegnie przetworzeniu, ma właściwości zdrowotne. Prowitamina A ma dobry wpływ zarówno na nasze wnętrze, jak i wygląd zewnętrzny.

Prowitaminy to takie związki chemiczne, które pod wpływem reakcji chemicznych przekształcają się w organizmie w witaminy. Prowitaminą witaminy A (po prostu prowitaminą A) jest beta-karoten (β-karoten), związek chemiczny należący do karotenoidów. β-karoten jest znany ze swoich leczniczych właściwości; można go dostarczać wraz pożywieniem lub suplementami diety. Warto zaznaczyć, że β-karoten jest substancją bezpieczną - organizm przetwarza go tylko tyle, ile potrzebuje. Co ważne, moc prowitaminy A nie słabnie po obróbce termicznej.

Więcej o samej witaminie A przeczytasz tutaj.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Prowitamina A (beta-karoten): właściwości zdrowotne

Karotenoidy należą do silnych przeciwutleniaczy (antyoksydantów). To substancje, które kontrolują poziom wolnych rodników w organizmie i nie dopuszczają do ich nadmiaru. Wolne rodniki przyspieszają proces starzenia, mogą też przyczyniać się do rozwoju chorób (na przykład nowotworowych, nadciśnienia czy miażdżycy).

Uwaga! Zbyt duże spożycie beta-karotenu może podwyższać ryzyko zachorowania na raka płuc u palaczy. Lepiej więc go nie suplementować (choć nic nie szkodzi na przeszkodzie jedzeniu naturalnych źródeł beta-karotenu).

Prowitamina A obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, a więc zapobiega miażdżycy i chorobom serca; obniża prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Oprócz tego wzmacnia nasz układ odpornościowy i chroni przed infekcjami przewodu pokarmowego i dróg oddechowych.

β-karoten polepsza funkcjonowanie narządu wzroku, chroni przed tzw. kurzą ślepotą, czyli słabym widzeniem o zmierzchu. Co więcej, prowitamina A zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, która grozi utratą wzroku (szczególnie u osób starszych).

Prowitamina A (beta-karoten): dobry dla urody

Prowitamina A wspomaga opalanie - barwnik magazynuje się w skórze i nadaje jej pożądanego koloru. Jeśli chcesz się ładnie opalić, na kilkanaście dni przed spodziewanymi sesjami opalania pij świeżo wyciśnięty sok z marchwi ze dwa razy w tygodniu. Uwaga! Picie zbyt dużych ilości soku może skutkować zabarwieniem jej na pomarańczowy, nieestetyczny kolor.

Zobacz: Retinol, kolagen i reszta: wielka moc czy ściema?

β-karoten pobudza produkcję włókien kolagenowych, a więc działa przeciwzmarszczkowo. Chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry wywołanym szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego. Może być wykorzystywany także do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Działa również przeciwtrądzikowo.

Prowitamina A (beta-karoten): źródła

Gdzie znajdziemy prowitaminę A? W β-karoten bogate są przede wszystkim warzywa i owoce w kolorach żółtych i pomarańczowych, a także ciemnozielone warzywa liściaste. Za żółtą, czerwoną i pomarańczową barwę owoców i warzyw odpowiadają właśnie karotenoidy. Źródła beta-karotenu to między innymi:

To także może cię zainteresować:

Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy?

Jak dbać o skórę latem?
1/8Nadaje skórze lekko pomarańczowe zabarwienie, zwiększa jej odporność na oparzenia słoneczne. O czym mowa?
Zobacz także
Komentarze (4)
Prowitamina A (beta-karoten) - dla zdrowia i urody. Działanie i źródła beta-karotenu
Zaloguj się
  • ananda63100

    0

    Nie ograniczam się do marchewki, ale piję soki z wielu warzyw i owoców wg. porad terapiasokami.pl/rak-leczenie. Dzięki witaminom i enzymom zawartych w produktach jestem zdrowy i mam dużo energii. Picie soków traktuję jako uzupełnienie codziennej diety. Głównie piję sok z buraka, marchewki, selera i jabłka. Taki sok jest pyszny i zdrowy.

  • 0

    Marchew juz nie jest tak zdrowa jak o niej mówia i piszą. Swego czasu 5 lat temu pracowałem w gastronomii i do manu ogólnokrajowego została wycofana zupa marchwianka dla dzieci z powodu nadmiernego nawożenia jj na polach.

  • kocurek2010

    0

    najlepsza marchew jest z supermarketów, bez smaku i szubko się psuje

  • kowal616

    0

    ja codziennie do w pracy na przerwie jem 2 marchewki i tak 5 dni w tygodniu. nie przesadzam troche?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Więcej o zdrowym jedzeniu: