Laktoza - co to jest i na czym polega jej nietolerancja?

20.03.2017 17:05
Za prawidłowe wchłanianie laktozy odpowiada laktaza

Za prawidłowe wchłanianie laktozy odpowiada laktaza (GosPhotoDesign / istock)

Nietolerancja laktozy to dość powszechne zjawisko - cierpi na nią około 25 procent Polaków (w większości przypadków dolegliwość ta ma charakter przejściowy). Laktoza zawiera się w mleku ssaków. To, czy laktoza jest przez organizm wchłaniana odpowiednio, zależy od laktazy, enzymu jelita cienkiego.

Laktoza: co to jest?

Laktoza, czyli cukier mleczny, to dwucukier składający się z glukozy i galaktozy. W naturalnej postaci występuje jedynie w mleku ssaków. Jest źródłem łatwo przyswajalnej energii, stymuluje rozwój zmysłu smaku, wpływa na gospodarkę hormonalną i regulację łaknienia. Do prawidłowego przetrawienia laktozy potrzebna jest laktaza, enzym rozkładający laktozę na cukry proste.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Laktoza: gdzie się znajduje?

Laktozę zawiera mleko i produkty mleczne - mleko krowie, kozie czy owcze, mleko w proszku, jogurty, kefiry, maślanki, sery (białe, żółte, feta), serki homogenizowane, wiejskie i topione, lody, śmietana i im podobne. Mniejsze ilości laktozy mogą mieć produkty takie jak chleb i inne wyroby piekarnicze, czekolada, sosy, płatki śniadaniowe, zupki instant, słodycze czy gotowe mieszanki do robienia ciast. Niewielkie ilości laktozy mogą czaić się także w niektórych lekach, dlatego warto przeglądać dołączone do nich ulotki. Na odrobinę laktozy można się natknąć także w wędlinach - laktoza jest używana do ich produkcji.

Laktoza: nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy to nietolerancja pokarmowa, która wynika najczęściej z niedoboru laktazy. Może być to niedobór wrodzony lub wtórny. Nietolerancja wrodzona jest bardzo rzadka; polega na całkowitym niewytwarzaniu laktazy, trwa przez całe życie. W przebiegu wtórnej na skutek chorób ilość laktazy w organizmie ulega zmniejszeniu lub całkowitemu zanikowi - winne są uszkodzenia nabłonka i kosmków jelitowych. Często ma charakter okresowy, przejściowy. Więcej o nietolerancji laktozy dowiesz się stąd.

Objawy nietolerancji laktozy to:

  • ból brzucha,
  • mdłości,
  • wzdęcia,
  • biegunka,
  • kolka,
  • gazy.

Nietolerancja laktozy to nie to samo, co uczulenie na mleko krowie. Alergia na mleko krowie to reakcja organizmu na alergen, którym w tym przypadku jest dane mleko. Objawy uczulenia na mleko krowie są typowe dla alergii pokarmowych. O różnicach pomiędzy alergią, nietolerancją a nadwrażliwością na mleko piszemy tutaj.

> Przeczytaj: Alergia pokarmowa - przyczyny, objawy i leczenie. Które pokarmy uczulają najczęściej?

Nie diagnozuj nietolerancji laktozy samodzielnie. Dopiero lekarz może orzec, czy rzeczywiście na nią cierpisz. Dieta eliminacyjna - czyli taka, w której eliminuje się produkty z laktozą i sprawdza, czy dolegliwości ustępują - to jedynie przesłanka do podejrzewania nietolerancji laktozy. W celu dokładnego zdiagnozowania nietolerancji wykonuje się szereg badań - wodorowy test oddechowy, badanie pH stolca, test doustnego podawania laktozy czy badanie wycinka jelita grubego (najpewniejsze, lecz również najbardziej inwazyjne badanie).

To także może cię zainteresować:

5 prostych badań, które ratują nam życie

5 prostych badań, które ratują nam życie

Co wiesz o zdrowej diecie?
1/10Który z wymienionych produktów zawiera najwięcej witaminy C (na 100 gramów produktu)?
Zobacz także
Komentarze (2)
Laktoza - co to jest i na czym polega jej nietolerancja?
Zaloguj się
  • Anna Annowska

    0

    Ja robiłam takie testy w Centrum medycyny profilaktycznej w Krakowie. Zgłoś się do nich. Z tego co pamiętam to nawet nie trzeba jakoś specjalnie długo czekać na wizytę.

  • Kej ti

    0

    Ja mam wrażenie, że mam nietolerancję. Wiem, że teraz to niby wszyscy mają ale mnie boli brzuch po mlecznych posiłkach, a jak za duzo mleka d kawy wleje to mam nierzyjemne gazy... Czy wiecie gdzie mogę zrobić takie badanie w Krakowie żeby wyszło i żeby potem jakiś lekarz na to zrknął?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Więcej o zdrowym jedzeniu: