Sok z brzozy - cudowny nap鎩 czy po prostu s這dkawy p造n?

16.03.2017 17:15
Sok z brzozy wydobywa si wczesn wiosn

Sok z brzozy wydobywa si wczesn wiosn (Balakleypb / iStock)

Sok z brzozy to nie wynalazek ostatnich lat - mimo to dopiero teraz robi si prawdziwie modny. Firmy produkuj帷e sok z brzozy uwydatniaj jego rzekome warto軼i od篡wcze i w豉軼iwo軼i lecznicze. Jak jest naprawd? Czy warto ulec brzozowej modzie?

Sok z brzozy: rzecz europejska

Sok z brzozy to przysmak przede wszystkim Europy 字odkowo-Wschodniej. Jest dobrze znany w Polsce, na Bia這rusi, w Bu貪arii, Czechach, Estonii, na W璕rzech, υtwie, w Rumunii, Rosji i na Ukrainie. Cieszy si w Polsce szczeg鏊nym wzi璚iem w XIX wieku. Jego inna nazwa to osko豉. Sok brzozowy pito w postaci 鈍ie瞠j i wydobywano albo za pomoc kanalik闚, albo poprzez 豉manie ga喚zi. W po這wie XX wieku picie osko造 przesta這 by popularne; zbierano j g堯wnie na Mazowszu i Podlasiu. Na kurpiowszczy幡ie sok brzozowy by wygotowywany tak, aby pozosta豉 cz窷 syropu s逝篡豉 za s這dzik. W rejonie kozienickim osko喚 przyrz康zano z m彗 ry穎w i mlekiem.

Do陰cz do Zdrowia na Facebooku!

Do dzi sok z brzozy nale篡 raczej do rzadko spotykanych napoj闚. Mo積a go kupi przede wszystkim w sklepach ze zdrow 篡wno軼i. Wraz z rosn帷ym zainteresowaniem "zdrowym trybem 篡cia" ro郾ie tak瞠 popularno嗆 osko造. Koszt 0,75 l soku brzozowego w sklepie stacjonarnym wynosi oko這 10-13 z這tych. Do嗆 wysoka cena wynika mi璠zy innymi z ograniczonych mo磧iwo軼i pozyskiwania osko造; mo積a j wydobywa tylko przez oko這 dwa tygodnie.

Sok z brzozy: kariera na Wschodzie

Osko豉 to tradycyjny nap鎩 nie tylko w Europie Wschodniej, lecz tak瞠 w Kanadzie i Chinach. Zainteresowanie sokiem z brzozy (nazywanym te wod brzozow) ro郾ie szczeg鏊nie w Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii; eksportuje si tam g堯wnie osko喚 wschodnioeuropejsk i skandynawsk. Osko豉 powoli zyskuje miano tzw. superfoods, czyli jedzenia uznawanego za wybitnie zdrowe. Jest w tym jednak wi璚ej dzia豉 marketingowych ni prawdy. M闚i si o niej jako o nast瘼czyni wody kokosowej - modnego napoju o podobnie przereklamowanych w豉軼iwo軼iach (nie mo積a zapomina jednak, 瞠 sam kokos jest bardzo warto軼iowy, o czym piszemy tutaj).

Sok z brzozy: warto軼i od篡wcze i w豉軼iwo軼i lecznicze

Niestety, nie ma kompleksowych, rzetelnych bada naukowych na temat soku brzozowego, cho naros這 wok馧 niego mn鏀two "leczniczych" mit闚. Sok z brzozy jest znany medycynie ludowej od lat. "Ludowej" to tutaj s這wo klucz - nie ma udowodnionych w豉軼iwo軼i zdrowotnych, a na pewno nie takie, kt鏎e mu si przepisuje. Nie leczy raka i reumatyzmu, nie zwalcza chor鏏 uk豉du pokarmowego i nie zbija gor帷zki. Nie oznacza to jednak, 瞠 jest bezwarto軼iowy.

Osko豉 ma potas, cynk, mangan, magnez, fosfor i wap. Mo瞠 wi璚 s逝篡 jako nap鎩 izotoniczny. Wie嗆 niesie, 瞠 w Rosji i na Ukrainie sportowcy pij osko喚 po to, 瞠by si nawodni. To z pewno軼i nie najlepszy pomys - zwyk豉 woda na tym polu wygrywa, i to w cuglach. Sok z brzozy zawiera nieco b這nnika pokarmowego oraz alkoholu cukrowego - ksylitolu. Posiada r闚nie odrobin witaminy C. Uwaga! Wiele dost瘼nych w sklepach sok闚 brzozowych jest sprzedawanych w wersjach smakowych. Takie odmiany mog mie dodatkowe sztuczne substancje.

> Sprawd: Ile i co pi przy aktywno軼i fizycznej? Dietetyk radzi: sztuczne zwi瘯szenie pragnienia mo瞠 by wskazane

Sok z brzozy: 鈍ie篡 czy pasteryzowany?

Ca趾owicie naturalny, 鈍ie篡 sok bardzo szybko si psuje (w oko這 2-4 dni). Wod brzozow przeznaczon do sprzeda篡 poddaje si wi璚 pasteryzacji, przez co traci nieco witaminy C (kt鏎ej i tak ma nie za wiele). Je郵i wi璚 mamy zaprzyja幡ion brzoz, mo積a skorzysta z jej dobrodziejstwa i wydoby troch 鈍ie瞠go soku na w豉sny u篡tek. Delikatnie wbita rynienka nie uszkodzi drzewa.

Sok z brzozy: kiedy?

Okres w roku, w ci庵u kt鏎ego da si zbiera sok brzozowy, jest bardzo kr鏒ki. Robi si to wczesn wiosn, jeszcze zanim drzewa si zazieleni; w tym czasie sok p造nie przez brzoz wyj徠kowo intensywnie. Po tym kr鏒kim, oko這 dwutygodniowym okresie osko豉 robi si gorzka. Aby uzyska sok, w drzewo nale篡 wbi delikatnie rynienk lub rurk, a nast瘼nie podstawi pod ni naczynie.

To tak瞠 mo瞠 ci zainteresowa:

Moda na diet bezglutenow to 軼iema. Poznaj 6 popularnych mit闚 o glutenie, na kt鏎e nie ma dowod闚

Moda na diet bezglutenow to 軼iema. Poznaj 6 popularnych mit闚 o glutenie, na kt鏎e nie ma dowod闚

毒鏚豉:

1. Ingvar Svanberg, Renata Sõukand, ㄆkasz ㄆczaj, Raivo Kalle, Olga Zyryanova, Andrea Dénes, N鏎a Papp, Aneli Nedelcheva, Daiva Šeškauskait?, Iwona Ko這dziejska-Deg鏎ska, Valeria Kolosova, Uses of tree saps in northern and eastern parts of Europe, "Acta Societatis Botanicorum Poloniae" 81 (4), s. 343-357.

2. Tess Riley, Birch water: the so-called superdrink you’ve never heard of, "The Guardian" [dost瘼: 16.03.2017].

3. Birch Water: The Truth and the Hype, "The Healthy Home Economist" [dost瘼: 16.03.2017].

4. Rebecca Seal, Birch water: big business?, "The Financial Times" [dost瘼: 16.03.2017].

Zobacz tak瞠
Skomentuj:
Sok z brzozy - cudowny nap鎩 czy po prostu s這dkawy p造n?
Zaloguj si

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX

Wi璚ej o zdrowym jedzeniu: