Brukselka - uważaj, by nie rozgotować. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne brukselki

Brukselka to warzywo, do którego warto się przekonać. Ma dużo witamin, wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Co więcej, brukselka jest niskokaloryczna.

Brukselka, a właściwie kapusta warzywna brukselska, pochodzi, jak sama nazwa wskazuje, z Belgii. Należy do rodziny kapustowatych i w istocie wygląda jak maleńka główka kapusty. To dość młode warzywo - powstało ze skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą dopiero w XVII wieku. Wiele osób na widok brukselki niesłusznie się krzywi, jest to bowiem bardzo zdrowa, wartościowa roślina.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Brukselka: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Brukselka ma najwięcej witaminy C wśród warzyw kapustnych. Już 150 gramów brukselki pokrywa nasze zapotrzebowanie na witaminę C. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i K. Znajduje się w niej wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Brukselka ma kwas foliowy (czyli witaminę B9), którego szczególnie potrzebują panie w ciąży lub planujące potomstwo. Gra ważną rolę przede wszystkim w rozwoju układu nerwowego płodu. Oprócz tego ma wiele innych właściwości (na przykład poprawia humor), o których przeczytasz tutaj.

Brukselki mają sulforafan, związek, który obniża ryzyko zachorowania na raka piersi, płuc, prostaty i jelita grubego. Posiadają również indole, związki azotowe przyspieszające przemianę i wydalanie nadmiaru estrogenu. Zmniejsza się w ten sposób prawdopodobieństwo zachorowania na raka sutka, jajników i macicy.

Brukselka: ile ma kalorii?

W 100 gramach brukselki są jedynie 43 kilokalorie, powinna więc przypaść do gustu osobom na diecie odchudzającej. Ma dużo błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego i pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Co więcej, ma niski indeks glikemiczny - surowa 15, a gotowana 20, jest zatem dobra również dla cukrzyków.

> Sprawdź: Brokuły - dlaczego warto je jeść?

Brukselka: jaką wybrać?

W sklepie szukaj brukselek małych i dość twardych, bez przebarwień. Liście powinny ściśle przylegać do główki. Najwięcej wartości odżywczych ma brukselka surowa. Jeśli chcesz, by ta gotowana była jak najzdrowsza, rozważ gotowanie na parze. Uwaga! Jeśli rozgotujesz brukselkę, zrobi się niedobra i śmierdząca.

Brukselka: przeciwwskazania

Od brukselki powinny trzymać się z dala chore na niedoczynność tarczycy. Dlaczego? Brukselka, podobnie jak kapusta czy kalafior, ma działanie wolotwórcze, które utrudnia organizmowi wchłanianie jodu z pożywienia. Jod to pierwiastek, który jest niezbędny do poprawnego funkcjonowania tarczycy. Mniej szkodliwa w tym kontekście jest brukselka gotowana. Osoby, które mają problemy z gazami i wzdęciami, również powinny unikać brukselki - może ona pogorszyć sytuację.

To także może cię zainteresować:

Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy?

Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy?

Więcej o: