Skwalen - bogactwo wątroby rekina. Jak działa skwalen i gdzie występuje?

Skwalen to substancja, której szczególnie dużo mają rekiny, jednak może się nią poszczycić również człowiek. Skwalen znalazł zastosowanie głównie jako kosmetyk - wykorzystuje się także jego pochodną, skwalan.

Skwalen: co to jest?

Skwalen to nienasycony węglowodór, który występuje między innymi w skórze człowieka, wątrobie rekina, niektórych roślinach i ptasim żołądku. Zalicza się go do grupy lipidów, mimo że nie jest tłuszczem. Przyjmuje postać przezroczystego płynu o lekkim żółtym zabarwieniu i delikatnym zapachu.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Określenie "skwalen" pochodzi od łacińskiej nazwy jednego z gatunków rekina, Squalus, czyli koleń. W kosmetyce wykorzystuje się przede wszystkim skwalan, pochodną skwalenu, substancję, która się nie utlenia, więc jest bardziej stabilna chemicznie.

Skwalen: gdzie go szukać?

Niestety, komercyjne zapotrzebowanie na skwalen sprawiło, że liczba polowań na rekiny niepokojąco wzrosła. Na szczęście dla populacji rekinów i środowiska coraz więcej skwalenu uzyskuje się z roślin takich jak amarantus, ryż, pszenica czy oliwka. Można kupić preparaty ze skwalenu w postaci olejków (zarówno z rekinów, jak i roślin), tabletek czy kosmetyków.

> Przeczytaj: Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

Skwalen: właściwości zdrowotne

Najwięcej skwalenu mamy w skórze. Dlaczego go potrzebujemy? Tworzy on ochronną warstewkę, która broni nas przed niebezpiecznymi czynnikami zewnętrznymi, tzw. płaszcz lipidowy. Jest głównym składnikiem sebum nosa. Zapobiega uszkodzeniom, które mogą nam się przydarzyć przez zbyt długie działanie promieni UV (o tym, jak zdrowo się opalać, przeczytasz tutaj). Dzięki niemu ryzyko powstania różnych podrażnień skóry czy rumienia jest mniejsze.

Skwalen działa antyoksydacyjnie (przeciwutleniająco), co oznacza, że walczy z nadmiarem wolnych rodników, który przyspiesza starzenie i wywołuje nowotwory. Oprócz tego ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Naukowcy przypuszczają, że skwalen może mieć znaczenie w leczeniu choroby niedokrwiennej serca.

Kosmetyki na bazie skwalenu silnie nawilżają, zmiękczają i uelastyczniają skórę. Skwalen pomaga zregenerować uszkodzony płaszcz lipidowy, działa kojąco na podrażnienia. Co więcej, zabezpiecza skórę przed utratą wody. Badania wykazały, że skwalenowe kosmetyki nie powodują alergii.

To także może cię zainteresować:

> Oleje i tłuszcze roślinne - naturalne kosmetyki do zadań specjalnych

> Dieta dla skóry - odżyw skórę od środka!

Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Więcej o:
Komentarze (2)
Skwalen - bogactwo wątroby rekina. Jak działa skwalen i gdzie występuje?
Zaloguj się
  • krebs06

    Oceniono 3 razy 3

    Mam nadzieję że ludzie mają coś w sobie co przyda się rekinom

  • el_niunio

    Oceniono 2 razy 2

    czyli teraz dla glupich kosmetykow wybijemy cala populacje rekinow? o ile wiem, skwalen mozna masowo uzyskac z oliwek, wiec mam nadzieje, ze jednak gatunek rekina przezyje i nie bedzie mordowany dla fanaberii jakich panc.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX