Aspartam - osławiony słodzik. Czy trzeba się go bać?

Aspartam to sztuczny środek słodzący. Sporo osób podejrzewa aspartam o szkodliwy wpływ na zdrowie, jednak żadne badania nie dowodzą, że spożywany w umiarze może zrobić nam krzywdę.

Aspartam: co to takiego?

Aspartam to związek chemiczny, który jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym jako słodzik, czyli sztuczny środek słodzący. Jego symbol to E951 - należy do substancji dopuszczonych do użytku przez instytucje Unii Europejskiej. Znajduje się (między innymi) w wielu produktach oznaczonych jako "light", na przykład w niskokalorycznych odpowiednikach słodkich gazowanych napojów.

O aspartamie mówi się wiele - jedni pomstują na jego szkodliwość, inni twierdzą, że jest niegroźny dla zdrowia. Te dywagacje trwają już od kilkudziesięciu lat; aspartam wynaleziono w 1965 roku, a na wielką skalę używa się go od lat 80.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Aspartam: w których produktach?

Na aspartam można się natknąć przede wszystkim w następujących produktach:

  • napoje "dietetyczne", niskokaloryczne,
  • inne napoje gazowane i izotoniczne,
  • niektóre piwa (głównie smakowe),
  • wędliny,
  • ryby,
  • jogurty,
  • galaretki,
  • gumy do żucia,
  • odświeżacze oddechu,
  • tabletki musujące,
  • środki przeczyszczające,
  • cukierki, dropsy,
  • lukry i polewy,
  • kakao rozpuszczalne,
  • kawa rozpuszczalna,
  • herbata w granulkach.

Aspartam: tak czy nie?

Do sztucznych słodzików warto podchodzić sceptycznie, jednak nie można dać się zwariować. W Internecie można natknąć się na wiele głosów przeciwników aspartamu, którzy obwiniają E951 o wiele złego - nowotwory, depresję, stwardnienie rozsiane, a nawet... ślepotę. Tymczasem żadne badania nie potwierdziły szkodliwości umiarkowanych dawek aspartamu. Z pewnością jest on niewskazany w zbyt dużych ilościach, podobnie jak większość produktów na świecie. Jednorazowe spożycie większej dawki aspartamu nie spowoduje jednak nagłego zgonu; ewentualne efekty uboczne to nudności, wymioty czy ból głowy. O tym, dlaczego nie warto bać się słodzików, więcej przeczytasz w artykule "Słodziki niezdrowe? Jednak nie".

> Przeczytaj: "Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

Aspartam: dla kogo?

Ilość aspartamu, która nadaje produktowi słodycz, prawie nie ma kalorii, dzięki czemu słodzik jest zalecany jako zamiennik cukru dla osób, które cierpią na nadwagę i otyłość, a także chorują na cukrzycę typu II czy nietolerancję glukozy.

To także może cię zainteresować:

> Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?

> "E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych

Napoje dietetyczne - wcale nie lepsze od swoich cukrowych odpowiedników

Więcej o:
Komentarze (4)
Aspartam - osławiony słodzik. Czy trzeba się go bać?
Zaloguj się
  • didja

    Oceniono 6 razy -2

    Nie ma dowodów na szkodliwość aspartamu? Aspartam jest liberatorem histaminy i jest niebezpieczny dla osób z nietolerancją histaminy.

  • gnago

    Oceniono 8 razy -4

    Może coś o tym na co się aspartam rozpada w organizmie. Powinien być zakazany. Ale cóż "bioroboty" same się rozmnażają darmo, a większy zysk usprawiedliwia ich kalectwo. Nieszkodliwe bo większośc nastepstw to efekt kumulacji, dopiero na "dogorywce" zwanej emeryturą.

    Wyszukajcie sobie aspartam osobiście nawet na google, drodzy czytelnicy i lemingi

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX