Lizyna - zregeneruje mięśnie i pozbędzie się opryszczki. Po co nam lizyna i gdzie jej szukać?

Lizyna jest aminokwasem białkowym, bez którego nasz organizm nie może się obejść. Jest potrzebna do wielu procesów, między innymi do formowania się kości i mięśni. Lizyna znajduje się zarówno w produktach odzwierzęcych, jak i roślinnych.

Lizyna: co to jest?

Lizyna to aminokwas białkowy niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasze ciało nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie - lizyna musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Więcej o białkach i ich aminokwasach przeczytasz tutaj.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Lizyna: funkcje

Lizyna jest konieczna do budowy białek, te z kolei stanowią podstawowy budulec organizmu. Bierze udział przede wszystkim w formowaniu się mięśni i kości, a także wytwarzaniu się hormonów, enzymów i przeciwciał. Pomaga w regeneracji tkanek i stymuluje wzrost. Jest potrzebna również do produkcji kolagenu, białka prostego, które odpowiada między innymi za sprężystość skóry. Lizyna ułatwia wchłanianie wapnia przez jelito cienkie. Pomaga pozbyć się grypy, przeziębienia oraz opryszczki.

Lizyna: sposób na opryszczkę

Do replikacji i aktywacji wirusa wywołującego opryszczkę (HSV) niezbędny jest inny aminokwas, arginina. Bez argininy opryszczka nie może się rozwijać. Z kolei spożycie lizyny sprawia, że nasze ciało absorbuje mniej argininy. Wniosek - im więcej lizyny i mniej argininy, tym szybsze zwycięstwo w walce z opryszczką. Sposobem na uzupełnienie jednego i zmniejszenie ilości drugiego jest odpowiednie dobranie posiłków. Arginina znajduje się między innymi w żelatynie, czekoladzie, orzechach, produktach pszenicznych i owsianych. Unikanie tych pokarmów zmniejszy ryzyko pojawienia się opryszczki lub zahamuje jej rozwój; przyswajanie lizyny pomoże w trzymaniu się od opryszczki z daleka.

> Sprawdź: Nie tylko usta i okolice intymne - gdzie jeszcze opryszczka?

Lizyna: gdzie jej szukać?

Produkty bogate w lizynę to (od najwyższej wartości):

  • sum,
  • wołowina,
  • kurczak,
  • soczewica,
  • parmezan,
  • fasola adzuki (czerwona soja),
  • mleko,
  • soja,
  • pestki dyni,
  • jajka,
  • groch,
  • soczewica,
  • fasola czerwona,
  • ciecierzyca (cieciorka),
  • fasola biała,
  • amarantus,
  • komosa ryżowa (quinoa).

Dużo lizyny zawiera również mało znane w Polsce warzywo strączkowe o nazwie łust głąbigroszek (fasola goa). Lizynę można dostarczać organizmowi przez suplementy.

Lizyna: skutki nadmiaru i braku lizyny

Przedawkowanie lizyny przez pożywienie jest mało prawdopodobne. Można jednak przesadzić, gdy przyjmuje się lizynowe suplementy. Skutkuje to biegunką oraz bólami brzucha. Z kolei brak lizyny może narobić w organizmie wiele szkód; powoduje problemy z koncentracją, odwapnienie kości, zmęczenie, anemię, zły nastrój, drażliwość, gorszy apetyt. Może przyczynić się do zaniku mięśni, a także wpłynąć ujemnie na pracę układu rozrodczego. Dzieci i młodzież, które nie przyjmują wystarczająco dużo lizyny, są zagrożone nieprawidłowościami dotyczącymi tempa wzrostu.

5 prostych badań, które ratują nam życie

Więcej o:
Komentarze (3)
Lizyna - zregeneruje mięśnie i pozbędzie się opryszczki. Po co nam lizyna i gdzie jej szukać?
Zaloguj się
  • bezpieczna123

    Oceniono 6 razy 2

    Niedobor lizyny to raczej tylko u anorektykow a dzieci to chyba te glodujace z Somalii. Niedobor bialek ogolnie jest niezwykle rzadki w zachodnich cywilizacjach. Chorujemy raczej z nadmiaru bialka lub z nadmiaru zlych zrodel bialek, np przetworzone jedzenie.

  • urbuu

    Oceniono 6 razy 2

    - Napisaliście dwa razy ''soczewica''
    - Tak, bo my lubimy soczewicę.

  • n29a

    Oceniono 3 razy -3

    "Jajco to życie" - z mądrości dietetycznych polskich skało*ebów.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX