Kminek to nie kmin (kumin). Jakie wartości odżywcze i właściwości zdrowotne ma kminek zwyczajny?

Kminek to nie to samo, co kumin rzymski. Kminek zwyczajny ma od kuminu zupełnie inny smak, może mieć też odmienne zastosowanie.

Zarówno kmin, jak i kminek należy do rodziny selerowatych. Nazwę mają niefortunnie podobną - w istocie jednak bardzo się różnią. Kształt, kolor, zapach, właściwości zastosowanie, a przede wszystkim smak - warto je znać, żeby umiejętnie używać obu przypraw.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Kumin uprawiany był już na długo przed naszą erą. Nie rośnie dziko, występuje wyłącznie w uprawach. W Polsce sieje się go rzadko, ponieważ kmin nie jest odporny na mróz. Co innego kminek zwyczajny - można go spotkać w Afryce, Azji i Europie, w tym w Polsce.

Czym się różni kmin rzymski od kminku?

Na pierwszy rzut oka - kształtem. Ziarenka kminu rzymskiego są podłużne i względnie symetryczne. Kminek ma ziarenka wygięte, przypominające miniaturowe banany. Kumin jest jaśniejszy, jego proszek przybiera kolor złotawy. Ziarenka kminku są lekko brązowe, tak samo kminkowy proszek. Ziarna kuminu są większe.

// Kminek ma charakterystyczny, łódkowaty kształt / Remus86 / iStock

Smak i zapach kminu od razu nasuwają na myśl dalekie orientalne krainy i kuchnię indyjską - są intensywne, z delikatną cytrusową nutą. Kminek zaś na pewno przypomni nam domowe, tradycyjne obiady.

Kmin rzymski: wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Z kuminem powinni zaprzyjaźnić się ci, którzy chcą zgubić nieco kilogramów. Przyprawa przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej - wystarczy jedna łyżeczka mielonego kuminu dziennie. Podobnie działają również inne ostre przyprawy.

Zawarte w kuminie olejki eteryczne działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie, pomagają w pokonywaniu przeziębień. Olejki kminowe mają witaminę C i E, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego posiadają żelazo, fosfor, mangan i wapń. Flawonoidy, również obecne w kuminie, to antyoksydanty, które zwalczają nadmiar szkodliwych wolnych rodników. Przyprawa wpływa pozytywnie na odporność organizmu.

> Zobacz: Pestki i nasiona - dlaczego warto je chrupać?

Kmin rzymski bierze udział w obniżaniu "złego" cholesterolu. Stymuluje pracę serca, żył i układu oddechowego. Działa przeciwwrzodowo i przeciwreumatycznie. Łagodzi dolegliwości trawienne - zmniejsza wzdęcia i niestrawność, pomaga w leczeniu biegunki. Podobno ma również właściwości antystresowe, dlatego jest zalecany osobom podenerwowanym i nadmiernie pobudzonym.

Kminek zwyczajny: wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Kminek zwyczajny zawiera witaminę C, olejki eteryczne, flawonoidy i sole mineralne. Właściwości lecznicze kminku to:

  • zwalczanie dolegliwości układu pokarmowego (wzdęć, zaparć, odbijania, bólów brzucha, skurczów, kolek),
  • łagodzenie bolesnych skurczów miesiączkowych,
  • leczenie kaszlu (ma właściwości wykrztuśne),
  • poprawa apetytu,
  • odświeżanie oddechu.

> Przeczytaj: Mikroelementy, bez których nie da się żyć

Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!

Więcej o:
Komentarze (3)
Kminek to nie kmin (kumin). Jakie wartości odżywcze i właściwości zdrowotne ma kminek zwyczajny?
Zaloguj się
  • Gosia Kana

    Oceniono 5 razy 5

    Nie wyobrażam sobie jak można zjeść "tylko" jedną łużeczkę kminu dziennie... Smak jest ciekawy ale na tyle intensywny, że ciężko byłoby to chyba zrobić. Ja używam tej przyprawy w indyjskich daniach, chili, klopsikach (wegetariańskich), daniach z fasolą, ciecierzycą i kapustą.

  • klm747

    Oceniono 3 razy -3

    parchy odkrywają Amerykę...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX