Seler naciowy - niskokaloryczny afrodyzjak. Właściwości i zastosowania selera naciowego

09.09.2016 13:07
Posiekany seler naciowy

Posiekany seler naciowy (CC BY 2.0 / Everjean / Flickr.com)

Seler naciowy wygląda niepozornie, ale nie daj się zwieść - to cudowne warzywo, które jest nie tylko smaczne, lecz także niesamowicie wartościowe. Seler naciowy pomoże i w odchudzaniu, i w utrzymaniu zdrowego trybu życia.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Czy wiesz, że seler naciowy uważany jest za afrodyzjak ? Podobno dobrze go dodać do sałatki na romantyczną kolację. Nawet jeśli nie zadziała w ten sposób, nic straconego – jego zdrowotne właściwości wynagrodzą ci to z nawiązką.

Liczby w selerze naciowym

Seler naciowy to jedna z odmian selera zwyczajnego - inne rodzaje to seler typowy, korzeniowy i liściasty. Ma bardzo mało kalorii, tylko 13 kcal/100 g. Zawartość błonnika to 1,6 g/100 g, a indeks glikemiczny 15. Niska kaloryczność i taki sam indeks glikemiczny oznaczają, że seler naciowy to idealne warzywo dla osób odchudzających się ( zobacz tabelę indeksów glikemicznych ). Nie dotyczy to jednak selera korzeniowego – jest odrobinę bardziej kaloryczny (21 kcal/100 g) i ma o wiele wyższy indeks glikemiczny (surowy 35, a gotowany aż 85!). Jeśli się odchudzasz, jedz zatem seler w formie nieprzetworzonej, a zdrową selerową zupę tylko od czasu do czasu. Zresztą – surowy seler jest bogatszy w witaminy niż gotowany. Możesz użyć selera jako substytutu soli.

Dobroczynny seler naciowy

Najczęściej jemy łodygę, ale warto poświęcić uwagę także liściom, które również zawierają witaminy, między innymi B i E. W naci selera jest mnóstwo przeciwutleniaczy, a więc wrogów szkodliwych wolnych rodników . Łodyga zawiera witaminy A, C i E. Znajduje się w niej też nieco kwasu foliowego. Składniki mineralne selera to: wapń, potas, cynk, magnez, fosfor i żelazo.

Seler naciowy i choroby

  • Układ trawienny

Seler łagodzi nadkwasotę żołądka; pomaga także w walce z refluksem. Stymuluje produkcję żółci oraz wzmaga apetyt. Pobudza pracę żołądka, przeciwdziała zaparciom i ułatwia wypróżnianie – to wszystko dzięki obecności błonnika pokarmowego, o którym szczegółowo piszemy tutaj .

  • Nadciśnienie i kamica nerkowa

Seler naciowy zawiera potas (320 mg/100 g), który jest niezbędny w diecie każdego człowieka. Zjedzenie całej naci jednego warzywa dostarczy około 400 gramów potasu. Sok przecierowy ma zaś ponad 1200 miligramów potasu. Dzienne przyjmowanie około 4700 miligramów potasu zmniejsza ryzyko zachorowania na kamicę nerkową i nadciśnienie (ten tekst także może cię zainteresować: Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym ).

  • Układ nerwowy

Magnez, potas i wapń zawarte w selerze biorą udział we wspomaganiu prawidłowej pracy układu nerwowego - może to działać antystresowo.

  • Osteoporoza

Dzięki temu, że nać selera ma dużo wapnia, jest on idealnym elementem profilaktyki osteoporozy (przeczytaj tutaj o aktywności fizycznej zalecanej osobom cierpiącym na osteoporozę).

  • Bóle stawów

Sok z selera odkwasza organizm i wymiata toksyny - przyniesie ulgę w artretyzmie i bólach stawów.

Seler naciowy na dzień dobry

Niektórzy zaczynają dzień od kawy, inni – od szklanki ciepłej wody. Niczego sobie jest również selerowy sok. Smoothie selerowo-jabłkowe z dodatkiem marchewki. Brzmi dobrze, prawda? Oprócz tego świetnie smakuje i – co najważniejsze – jest bardzo zdrowe!

Pij tę magiczną miksturę na czczo, a oczyści ona twój organizm, nawilży skórę, wygładzi cerę i wzmocni włosy. Co więcej, sok działa przeciwrakowo (walczy z wolnymi rodnikami). Zniweluje obrzęki i opuchlizny – potas i sól biorą udział w regulowaniu gospodarki wodnej organizmu.

Przepis na koktajl z selera naciowego i jabłek znajdziesz tutaj .

Kiedy uważać na seler?

Seler po zakupieniu trzymaj w lodówce, nie dłużej niż tydzień. Potem będzie już niedobry. Miękka nać to znak, że warzywo jest do wyrzucenia - świeży seler odznacza się jędrnością, a jego łodygi łatwo połamać.

Jeżeli karmisz, seler może wpłynąć na smak twojego mleka. W razie potrzeby odstaw go na trochę. Możliwe również, że masz na seler alergię, należy on bowiem do alergenów pokarmowych. Warzywo może spowodować pokrzywkę, rumień czy duszności.

 

 

 

 

 

 

Sprawdź swoją wiedzę o błonniku
1/10Istnieje wiele naturalnych źródeł błonnika. Jednak nie zawierają go:
Zobacz także
  • Szpinak - zielone liście pełne skarbów Szpinak bogaty w żelazo? Wcale nie! Ma jednak inne zalety
  • Seler korzeniowy - co w sobie kryje? Dobroczynna bulwa, czyli seler korzeniowy i jego zdrowotne bogactwo
  • Natka pietruszki to moc witamin Natka pietruszki - królowa witaminy C
Skomentuj:
Seler naciowy - niskokaloryczny afrodyzjak. Właściwości i zastosowania selera naciowego
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Więcej o zdrowym jedzeniu: