Orzechy laskowe - witaminowy smakołyk

Orzechy laskowe to owoce krzewu leszczyny. Są smaczne i zdrowe; niestety przy okazji także bardzo kaloryczne. Spośród różnych orzechów, ta odmiana wydaje się w naszym kraju chyba najmniej egzotyczna. W przeciwieństwie do orzechów brazylijskich, czy orzechów makadamia są powszechnie dostępne i możemy uprawiać je we własnych ogródkach.

Orzechy laskowe – owoce krzewu leszczyny. Co je charakteryzuje?

Orzechy laskowe to popularna przekąska, którą cechuje bogactwo wartościowych składników. Są owocami leszczyny pospolitej, która jest dosyć powszechnie uprawianą rośliną w naszej strefie geograficznej. Gatunek ten obecny jest także w Ameryce Północnej oraz w Azji.
Leszczyna pospolita to dosyć duży i rozłożysty krzew – jeśli chcemy zasadzić ją we własnym ogrodzie musimy zagospodarować na nią całkiem sporo miejsca. Zdarza się, że roślina osiąga nawet 5 metrów wysokości. Owoce leszczyny możemy zbierać w okresie września i października. Wtedy mamy pewność, że są one już w pełni dojrzałe. Należy pamiętać jeszcze o jednym szczególne – zbieramy je z ziemi, a nie z drzewa.
Jak rozpoznać orzech laskowy na tle innych odmian? Charakteryzuje go delikatny, lekko słodki smak. Ma twardą, jasnobrązową skorupkę i kształt zbliżony do kulistego. Sposobem na mocną skorupką jest użycie specjalnego narzędzia, czyli dziadka do orzechów.

 

Orzech laskowy – kalorie

Orzechy laskowe, podobnie jak orzechy włoskie są bardzo kaloryczne. 100 gram zawiera od 650 do 690 kcal. Łatwo więc zauważyć, że zawierają one większą ilość kalorii niż niektóre słodycze. Jednak ze względu na wiele cennych składników zdrowotnych, takie kaloryczne szaleństwo nie jest niczym zabronionym.
Warto zwrócić uwagę także na inny aspekt. Mimo wysokiej kaloryczności, orzechy laskowe często zalecane są jako składnik diet odchudzających. Jak to możliwe? Orzechy tego typu zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które poprawiają pracę metabolizmu i hamują nagromadzanie się tkanki tłuszczowej. W ostatecznym rozrachunku, nie jest to przekąska aż tak szkodliwa dla naszej sylwetki, jak wstępnie mogłoby się wydawać!

Orzech laskowy – sprawdź skład i właściwości

Tak jak inne odmiany, orzechy laskowe cechuje bogaty skład i dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości. Jego podstawowe składniki to białko (13 g.), błonnik (7 g.) oraz węglowodany (10 g.).
Orzechy laskowe to przede wszystkim bogactwo soli mineralnych. Znajdziemy w nich magnez, mangan, wapń, żelazo, fosfor, a także potas. Cechuje go także wysoka zawartość witamin z grupy B (B3, B5 i B6) oraz witaminy E i PP. Co więcej, orzechy laskowe są także bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.

Jak orzechy laskowe wpływają na nasze zdrowie?

  • gwarantują obniżenie poziomu cholesterolu;
  • poprawiają funkcjonowanie mózgu;
  • pozytywny wpływają na układ nerwowy;
  • polepszają wzrok.

Kiedy warto włączyć orzechy laskowe do diety?

Orzechy laskowe to element jadłospisu zalecany dla osób z różnymi problemami zdrowotnymi. Ich regularne spożywanie może pomóc w przypadku licznych dolegliwości. Jednak ze względu na wysoką kaloryczność zaleca się ostrożność w spożywaniu tej przekąski i nie przekraczanie rozsądnych porcji.

W jakich sytuacjach orzechy laskowe mogą okazać się pomocne?

  • Ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B to przekąska zalecana dla uczniów oraz osób pracujących umysłowo. Gwarantuje ona poprawę pamięci, koncentracji oraz ogólne polepszenie funkcjonowania układu nerwowego.
  • Polecane jako składnik diety dla matek karmiących piersią.
  • Powinny sięgnąć po nie osoby skarżąc się na przemęczenie oraz osłabienie organizmu.
  • To także naturalna pomoc na kłopoty ze snem.
  • Orzechy laskowe powinno włączyć się do diety w razie problemów na tle nerwowym – m.in. w przypadku nadpobudliwości.
  • Mogą być naturalnym uzupełnieniem leczenia w przypadku anemii, cukrzycy, chorób nerek i żołądka.
  • Polecane dla par starających się o potomstwo, gdyż zawierają najwięcej witaminy E ze wszystkich orzechów. Jest ona nazywana „witaminą płodności”, gdyż wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Niedobór tej witaminy u mężczyzny może doprowadzić do zwyrodnienia plemników.

Orzechy laskowe w kuchni. Sprawdź sposób przechowywania

W kuchni orzechy laskowe możemy wykorzystać na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem do farszów i ciast. Mielone doskonale sprawdzą się jako składnik deserów, czekolad i wyrobów cukierniczych.

Zalecane jest rozłupywanie orzechów laskowych dopiero tuż przed spożyciem. Łupiny chronią je przed powietrzem, ciepłem i światłem, dzięki czemu orzechy przez długi czas się nie psują.
W przypadku, gdy kupujemy już rozłupane orzechy musimy pamiętać o odpowiednim sposobie przechowywania. Wówczas polecane są nieplastikowe ciemne pojemniki.

Więcej o: