Makarony to zdrowie! Sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

reda
02.03.2015 08:53
A A A
Makaron nie jest zły!

Makaron nie jest zły! (Shutterstock)

Przeciętny Włoch zjada rocznie prawie 30 kg makaronu, Polak tylko 5. Silne jest u nas przekonanie o wysokiej kaloryczności makaronu. Czy słuszne?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Obecne na rynku makarony mogą przybierać przeróżne kształty i kolory. Robi się je nie tylko z maki pszennej, są makarony z kukurydziane, ryżowe.

Prawdziwy, domowy czy z torebki?

Mimo że można go zrobić samemu, to większość z nas woli „gotowy”. Wprawdzie ten z torebki jest znacznie trwalszy (zawiera tylko 12 proc. wody, domowy ma jej aż 30 proc.), a przede wszystkim szybszy w przygotowaniu to na szczęście nie brakuje zapaleńców, którzy przygotowują go samodzielnie. Jeśli zdecydujemy się na zrobienie makaronu w domu trzeba pamiętać by dokładnie go wysuszyć, w przeciwnym razie szybko spleśnieje.

Kupując gotowy makaron najlepiej wybierać te zrobione z semoliny, mąki pszennej twardej wytworzonej z najwyższej jakości zboża tj. pszenicy durum. Znaczna zawartość glutenu sprawia, że powstałe z niej ciasto jest twardsze i znacznie szybciej wysycha. Nie kruszy się, a po ugotowaniu jest sprężyste.

Makarony zrobione z pszenicy gorszej jakości, choć mają przyjemny kremowy kolor to znacznie gorzej znoszą gotowanie. Szybko się rozpadają i skleją.

Biorąc opakowanie ze sklepowej półki warto sprawdzić czy na makaronie nie ma plam i czy nie jest połamany.

Kaloryczny czy nie?

100 g makaronu to 330 kcal. Jednak jego wartość energetyczną można zmniejszyć aż o 1/3. Jak? Wystarczy odpowiednia obróbka. Podczas gotowania makaron wchłania wodę przez co znacznie zwiększa swoją objętość. Dzięki obecnej w makaronie skrobi, którą organizm zmienia w glukozę, długo utrzymuje się uczucie sytości. Trzeba jednak pamiętać, że czas utrzymywania uczucia sytości zależy od sposobu gotowania makaronu. Jeśli podamy go al dente, czyli na wpół twardy wydłużymy czas między kolejnymi posiłkami.

Dla ciała

Zdolność utrzymywania stałego stężenia cukru we krwi powinna zainteresować każdego diabetyka, ale nie tylko. Makaron powinny jeść osoby uprawiające sport (jeśli planujemy trening najlepiej jest zjeść go na 3 godziny przed) oraz pracujący fizycznie, dzięki stopniowemu uwalnianiu energii.

Niektóre produkty dodatkowo wzbogacone są o witaminy z grupy B (wspomagają m.in. działanie układu krążenia), wapń i fosfor (minerały niezbędne kościom).
Makarony pełnoziarniste zawierają duże ilości błonnika, żelaza, cynk i magnezu.

Coraz bardziej popularne, kolorowe makarony poza atrakcyjną barwą uzyskaną w naturalny sposób nie maja żadnych szczególnych właściwości. Czerwień zawdzięczają ekstraktom z pomidorów lub buraków, pomarańcz - marchewce, a zieleń -szpinakowi.

i ducha

Tu zdania, co do poprawy nastroju po zjedzeniu makaronu, są podzielone. Pewne jest jednak, że dostarczenie organizmowi dużej ilości węglowodanów wzmaga produkcje serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

Czytaj także:

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Kuskus - kasza czy makaron?

Cała prawda o błonniku pokarmowym

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

Zobacz także
Komentarze (2)
Zaloguj się
  • beenthere

    0

    "Wprawdzie ten z torebki jest znacznie trwalszy " - zgaduje, ze tlumaczenie z angielskiego, wiec podpowiem niesmialo, ze w tym kontekscie solid nie znaczy trwalszy...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX