Preferencje smakowe a metryka: wiemy, co w jakim wieku zaczyna ci smakować

Zaczynasz doceniać smak oliwek, sera pleśniowego, anchois? Badacze sprawdzili, jak wiek wpływa na preferencje smakowe. Wcześniej posmakujesz w czosnku, więcej czasu upłynie zanim odkryjesz smak sera koziego - twierdzą. Ile lat musi upłynąć, zanim polubisz smak różnych produktów?

Smakosze rozkoszują się smakiem takich produktów jak oliwki, ser pleśniowy, anchois. Czy jednak jako dzieci darzyli je tak samo wielkim uwielbieniem? Najprawdopodobniej nie. Eksperci odkryli punkty graniczne w naszej metryce, kiedy kubki smakowe zaczynają rozsmakowywać się w „dorosłych” smakach. Badania dowiodły, że mijają średnio 22 lata, zanim zaczniemy tolerować bardziej intensywne smaki.

Badanie przeprowadzono na prawie 2 tys. Brytyjczyków przez Butterkist. Eksperci pytali badanych o pokarmy znienawidzone w dzieciństwie, które wraz z osiągnięciem dorosłości stały się smakołykami. Statystyki pokazały, że większość z nas jest w stanie doświadczyć pełnego zakresu smaków do czasu 20. urodzin, jednak wciąż jest jeszcze kilka produktów, których odmawiamy jedzenia. Skąd to się bierze?

Od mdłych do intensywnych smaków

Naukowcy uważają, że zmiana preferencji smakowych jest spowodowana zmniejszaniem liczby kubków smakowych wraz z wiekiem. Niemowlęta mają ich bardzo dużo, bo około 30 tysięcy, przez co wyraziste smaki są dla nich bardzo intensywne. Do czasu osiągnięcia dorosłości pozostanie nam już jedynie jedna trzecia z tych kubków smakowych, większość na języku. To dlatego, zdaniem ekspertów, w żywieniu dzieci, np. w przedszkolach, dominują potrawy mdłe. Natomiast jako dorośli tolerujemy już mocniejsze smaki - tłumaczą naukowcy. Kiedy to się zmienia dokładnie zmieniają się nasze preferencje?

Czosnek - 19 lat, kozi ser - 28

Ostre curry zyskiwało zwolenników głównie wśród osób po dwudziestce, rzadko wcześniej. Podobnie intensywne w smaku ryby, tj. makrela.
Do dojrzewających serów musimy zazwyczaj dojrzewać jeszcze dłużej. Parmezan dla większości nabiera walorów w okolicach 21. roku życia. Ser pleśniowy doceniamy rok później, bo średnio koło 22. roku życia - ustalili badacze. Poczekać na nasze uznanie muszą też niektóre warzywa. Zanim docenimy smak szpinaku, papryki czy bakłażana musi upłynąć 21 lat.

Łagodne w smaku awokado do ulubionych nie będzie należeć nawet do 23. urodzin, podobnie jak szparagi. Oliwki to przekąski lubiane zazwyczaj przez osoby powyżej 25 roku życia. Zdecydowany rekordzista: ser kozi. Na ten smakołyk musimy czekać zdaniem badaczy nawet do 28. roku życia.
Badacze ustalili, że do bardziej „wymagających” smaków zalicza się także czosnek i korniszony. Choć przyjemność z ich jedzenia zyskujemy najwcześniej z wymienionych produktów, bo w wieku około 19 lat.

W jakich okolicznościach przekonujemy się do nowych smaków?

Przy jakich okazjach najczęściej przekonujemy się do nowych, wcześniej niezbyt lubianych smaków?
Badania wykazały, że jedna na trzy osoby próbowała potrawy, której wcześniej nie lubiła, aby nie urazić kogoś, u kogo gościła. Część badanych przyznawała, że taka sytuacja miała miejsce podczas stołowania się u teściów. Inne podobne okazje: lunche biznesowe, kolacje u przyjaciół czy rodziny.

Jak twierdzą badacze, najczęściej ma to miejsce w czasie wspólnych posiłków ze znajomymi. Próbowanie nowych potraw w czasie wakacji czy spotkania z osobami o wyrafinowanych upodobaniach kulinarnych i dużej wiedzy na ten temat to inne sprzyjające warunki ku temu, aby przyswoić nowe preferencje smakowe.

Badania wykazały ponadto, że to co jemy jako dzieci, ma duży wpływ na kształtowanie się naszych późniejszych gustów kulinarnych.

W jakim wieku zasmakujesz w poszczególnych produktach?

Oto lista 20 „wymagających” produktów wraz z wiekiem, kiedy według badaczy, zaczynamy doceniać ich smak.

W wieku 19 lat:

  • Czosnek
  • Korniszony

 

W wieku 20 lat:

  • Curry
  • Fasola
  • Makrela

 

W wieku 21 lat:

  • Szpinak
  • Papryka
  • Bakłażan
  • Sos chrzanowy
  • Małże
  • Parmezan

 

W wieku 22 lat:

  • Ser pleśniowy
  • Anchois

 

W wieku 23 lat:

  • Awokado
  • Szparagi

 

W wieku 24 lat:

  • Sos chilli
  • Ostrygi
  • Ser brie

 

W wieku 25 lat:

  • Oliwki

 

W wieku 28 lat:

  • Kozi ser

 

Uśredniony wiek dla wszystkich pozycji: 22 lata


Co sądzicie o wynikach badania? My wciąż będziemy podtrzymywać, że czosnek uwielbialiśmy od urodzenia, a kozi ser niemal od zawsze. Tak czy inaczej, smacznego!

Więcej o:
Komentarze (12)
Preferencje smakowe a metryka: wiemy, co w jakim wieku zaczyna ci smakować
Zaloguj się
  • Oceniono 14 razy 14

    Ja odkąd pamiętam lubiłem makrelę wędzoną, ser pleśniowy i oliwki. Ostre potrawy zawsze były w moim guście.
    Wydaje mi się, że największy wpływ na nasze podniebienie mają rodzice. Moi od zawsze mówili, że jak nie spróbuję to nie będę wiedział czy coś lubię, czy nie i zachęcali do kosztowania różnych potraw.

  • przechrztaimason

    Oceniono 10 razy 8

    Od ósmego roku życia uwielbiam ostrą kuchnię. Za bakłażana smażonego na oliwie i roztartego z czosnkiem, tahiną i wściekle ostrą papryką już wtedy dałbym się posiekać. A pomimo zaawansowanej łysiny i licznej protetyki dentystycznej dalej nie znoszę oliwek, ostryg i sera brie. Co ze mną jest nie tak? A może tu chodzi o Brytoli, którzy jak bezspornie udowodniono już lata temu mają coś głęboko nie w porządku z kubkami smakowymi?

  • hejkumtejkum

    Oceniono 7 razy 7

    No a kawa? Jako dziecko spróbowałem i mi nie smakowała, teraz sobie raczej dnia bez niej nie wyobrażam :-) A czosnek lubiłem zawsze, nie musiałem do niego dorastać. Za to szpinak - to było wyzwanie, do którego trzeba było dorosnąć ;-) Ser kozi jest super :-)

  • bertrama

    Oceniono 7 razy 7

    Jak byłam mała, uwielbiałam chleb z musztardą.

  • 0

    Mam 14lat:
    Czostek: im więcej tym lepiej
    Korniszony: dobre
    Curry: za je bi sterowniki
    Fasola: neutralnie
    Makrela: raczej nie
    Szpinak: lubię, ale nie aż tak bardzo żeby jeść to codziennie
    Papryka: zjeść zjem, ale czy lubię? Nie wiem
    Bakłażan: nie wiem, bardzo rzadko jem bakłażana
    Sos chrzanowy: dobry
    Małże: nie jadłem nigdy, nie sądzę żeby mi smakowały
    Parmezan: tak jak szpinak
    Ser pleśniowy: nie, po prostu nie
    Anachois:nie jadłem
    Awokado: bardzo dobre, bardzo
    Szparagi: lubię
    Sos chili: tak jak wszystko co ma w nazwie chili, lubię
    Ostrygi: tak samo jak małże
    Ser brie: nawet, nawet
    Oliwki: dobre(od około roku)
    Kozi ser: w zasadzie to dlaczego ja go nigdy nie jadłem?
    Natomiast jest jedną rzecz która wymaga uwagi: Banany, jak ja ich k***a nienawidze(tak w skrócie)

  • minkat

    Oceniono 4 razy 0

    mam 30+, koziego sera, roznych innych smierdzacych (chyba, ze to sos) i oliwek nie ruszam. malze i duze krewetki, tzw. gambas sa dla nie obrzydliwe ze wzgledu na konsystencje. i nigdy nie lubilam bananow. ohyda.

  • lucusia3

    Oceniono 1 raz -1

    To może dotyczyć dzieci chowanych na rozgotowanych bez przypraw jarzynach z mięsem. W normalnych rodzinach dzieci jedzą sery, bakłażany czy oliwki od maleńkości.

  • juknier

    Oceniono 8 razy -6

    Mam 45 lat, ale większości z wymienionych świństw do ust nie wezmę.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX