Pączek w tłusty czwartek - ile ma kalorie. Jak pozbyć się pączkowych kalorii?

W tłusty czwartek, jak mówi tradycja, trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka, by zapewnić sobie uśmiech losu. Jeden pączek to ok. 60 g i - w zależności od nadzienia - od 300 - 350 kcal. Mało kto w dniu kończy na jednym pączku, szacuje się, że statystyczny Polak zjada ok. 2,5 pączka. Co zrobić i ile czasu trzeba poświęcić by spalić pączkowe kalorie?

Wprawdzie tłusty czwartek to nie tylko pączki, ale i faworki, to jednak te pierwsze zdominowały święto. Mimo że z punktu widzenia dietetyki mają w sobie wszystko to, czego należy się wystrzegać i smaży się je w głębokim tłuszczu, w ten jeden dzień rzadko kto się tym przejmuje.

Pączki znane są niemal na całym na świecie i w zależności od regionu mogą się różnić nadzieniem (lub jego brakiem) oraz nazwą. Mimo że zajadano się nimi już w czasach antycznych to przeszły niemałą rewolucję i te, które będziemy jeść w tłusty czwartek 2016 w niczym nie przypominają tych sprzed tysięcy lat.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Okrągła historia pączka

Pierwsze znane pączki były przede wszystkim słone. Zamiast słodkiej marmolady czy budyniu miały w sobie słoninę. Hipotez, jak ostrość zmieniła się w słodycz, jest bardzo wiele. Najprawdopodobniej wszystkiemu winne są wpływy arabskie i uwielbienie do wyjątkowo słodkich deserów.

W Polsce jedzenie pączków ma długą tradycję. Początkowo wyrabiane na nie ciasto było twarde, „wypychano” go słoniną i smażono w głębokim tłuszczu (najczęściej na smalcu). Dopiero około XVI wieku przybrały słodką formę, a na przestrzeni dwóch kolejnych wieków zyskały niepowtarzalny okrągły kształt.

Dużo kalorii, ale to nie wszystko...

Za tym, co wyjątkowo smaczne i chętnie jedzone zawsze stoi jakieś „ale”. Nie chodzi tylko o mąkę pszenną, słodkie nadzienie czy drożdże konieczne do wyrobu ciasta na pączki. Największym zagrożeniem dla zdrowia jest głęboki tłuszcz, w którym pączek jest smażony.

Tłuszcze trans, bo o nich mowa to pochodne olejów roślinnych. Można je znaleźć także w produktach mlecznych czy niektórych gatunkach mięsa i te nie stanowią większego zagrożenia dla zdrowia. Problemy zaczynają się gdy zostają one sztucznie utwardzone. W takiej postaci szczególne uznanie znalazły w przemyśle spożywczym oraz cukierniczym.

Dlaczego? Ponieważ doskonale nadaje się do wielokrotnego smażenia bez potrzeby wymiany przed smażeniem kolejnych porcji pączków czy faworków. To duże ułatwienie i wygoda zwłaszcza w taki dzień jak tłusty czwartek gdy tych przysmaków sprzedaje się szczególnie dużo.

Ich nadmierna obecność w diecie może znacznie podnieść poziom LDL, czyli tzw. złego cholesterolu i znacznie zmniejszyć stężenie tego dobrego, czyli HDL. Nadmiar tłuszczu trans w diecie (tj. przekroczenie 2 gramów) zwiększa wartość trójglicerydów we krwi co, w przyszłości, może przyczynić się do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia tętniczego czy choroby niedokrwiennej serca. Podnoszą również prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy typu 2.

Więcej o tłuszczach trans przeczytasz tutaj.

Ile kalorii ma pączek, jak je spalić

Niestety, za każdą przyjemność trzeba słono zapłacić.Jeden pączek to ok. 60 g i - w zależności od nadzienia - od 300 - 350 kcal. Najszybciej taką samą ilość kalorii spalimy chodząc po schodach w tę i z powrotem przez 12 minut. Amatorom biegania „wystarczy” zaledwie 20 minut. Jeśli wolimy jeździć na łyżwach, spacerować czy tańczyć potrzeba odpowiednio 30, 40 i 60 minut.
Istnieją także znacznie przyjemniejsze (to oczywiście rzecz względna) sposoby na pozbycie się pączka. Wystarczy bardzo namiętnie całować się przez około 45 minut lub uprawiać seks przez 2 godziny. Lubiący sprzątać mogą trzepać dywan przez 60 minut lub odkurzać przez 50 minut.

Równowartość jednego pączka można spalić także:

  • rozmawiając przez telefon, bez przerwy przez 2,5 godziny
  • zmywając naczynia przez co najmniej 3 godziny
  • ucinając sobie dłuższą (ok. 4 godziny) drzemkę
  • oglądając telewizję (ale bez podjadania) przez 10 godzin
  • pisząc na komputerze przez 2 godziny
  • relaksując się w wannie przez 3 godziny
  • spędzając za kółkiem 5 godzin

Który sposób najbardziej wam się podoba?

Czytaj także:

To nie moja wina, że tyję i nie mogę schudnąć?

Więcej o:
Komentarze (9)
Pączek w tłusty czwartek - ile ma kalorie. Jak pozbyć się pączkowych kalorii?
Zaloguj się
  • myan

    Oceniono 2 razy -2

    Ludzie ! nie jedzcie pączków. To produkt zrobiony z mąki pszennej - trucizny wywołującej raka jelita grubego, i masy innego "syfu". Precz z pączkami !

  • nietyp

    Oceniono 1 raz 1

    " Początkowo wyrabiane na nie ciasto było twarde, „wypychano” go słoniną i smażono w głębokim tłuszczu (najczęściej na smalcu). "

    Aż mi ślina pociekła po brodzie...

  • java77

    Oceniono 1 raz 1

    jak to co zrobic zeby spalic pączka?Nic prostszego-oblać pączka benzyną i podpalic.Spali sie prawie caly:D:D:D

  • 19podlesny47

    Oceniono 5 razy 1

    Gazeta zamieszcza artykuły o poprawnej polszczyźnie a coraz częściej redaktorzy nie znają podstawowych zasad. "Trzeba zjeść JEDNEGO PĄCZKA". Niestety tego typu niechlujstwa jest w Gazecie bardzo dużo. Poprawcie się.

  • tonieemail

    Oceniono 2 razy 2

    He he a to dobre, żeby spalić pączka można uciąć sobie 4 godzinna drzemkę. Kurna to po co jak siódme poty wylewam na bieżni jak mogę się położyć i przespać :D

  • fendi555

    Oceniono 20 razy 20

    żeby spalić pączka wystarczy odpowiednio długo trzymać go w rozgrzanym piekarniku

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX