W 2013 roku mieliśmy jeść masło. Teraz - jak twierdzą naukowcy - zdrowsza jest margaryna. Ale nie każda [NOWE BADANIA]

06.02.2017 16:50
Nie każda margaryna jest korzystna dla naszego zdrowia. Warto zatem czytać etykiety.

Nie każda margaryna jest korzystna dla naszego zdrowia. Warto zatem czytać etykiety. (istock.com)

Temat masła i margaryny drążony jest od lat. Tym razem amerykańscy naukowcy przechylają szalę na korzyść... margaryny. Jednak warto wspomnieć - nie każdej.

Naukowcy przez 13 lat monitorowali ponad 70 tys. amerykańskich kobiet. Celem badań było określenie wpływu produktów wykorzystywanych do smarowania pieczywa na ryzyko wystąpienia chorób krążenia, w tym m.in. zawału serca, choroby wieńcowej oraz udaru niedokrwiennego. 

Badania wykazały, że zastąpienie jednej stołowej łyżki masła lub twardej margaryny - margaryną miękką wiązało się z 6-proc. obniżeniem ryzyka wystąpienia zawału serca.

Co ciekawe, wyniki oceniające zastąpienie masła niskotłuszczowymi margarynami nie wykazywały takich rezultatów. Na razie nie mamy wielu danych, jednak nie ma wątpliwości, że badanie jest wstępem do dalszych obserwacji. 

Roślinne nie zawsze znaczy zdrowe

W Polsce wyniki badań zostały przedstawione podczas konferencji zorganizowanej w związku z inauguracją programu edukacyjnego "Zdrowe tłuszcze", któremu patronuje Ogólnopolskie Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia. Na spotkaniu podkreślano ważną rolę spożywania tłuszczów roślinnych.

W naszym kraju 50 proc. zgonów jest spowodowana chorobami układu krążenia. Ta informacja powinna nas skłaniać do bardziej wyważonych wyborów. Jednak, jak wynika z danych przedstawionych na konferencji przez dr Lucynę Pachocką z Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia, 80 proc. Polaków wybiera na co dzień tłuszcze zwierzęce, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Jednak roślinne nie zawsze znaczy dobre. Prof. dr hab. Marek Naruszewicz, Honorowy Przewodniczący Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą, przekonuje, że również zachwalany olej kokosowy może stanowić dla nas zagrożenie:

Wskazane jest ograniczanie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w większości produktów bazujących na tłuszczach zwierzęcych. Występują one w maśle, smalcu, nabiale oraz tłustym mięsie, ale także modnym ostatnio - oleju kokosowym.

Zdecydowanie warto zatem przyjrzeć się nie tylko tłuszczom pochodzenia zwierzęcego, ale również roślinnego. Należy unikać tłuszczów utwardzonych: palmowego, wcześniej wspomnianego kokosowego, twardej margaryny.

Co zatem jeść?

Według opinii ekspertów powinniśmy odwrócić proporcje i zamiast dużej ilości mięsa jeść tłuste ryby, a także więcej produktów roślinnych zawierających zdrowe tłuszcze, np. orzechy, awokado, wysokiej jakości margarynę, oleje (rzepakowy, lniany, oliwę), ziarna. 

 

 

Quiz z wiedzy o PRL dla długodystansowców - średnia 76/100
1/100Reksio 'pochodził' z:
Zobacz także
Komentarze (145)
W 2013 roku mieliśmy jeść masło. Teraz - jak twierdzą naukowcy - zdrowsza jest margaryna. Ale nie każda [NOWE BADANIA]
Zaloguj się
  • atomik2

    Oceniono 124 razy 94

    moja babka żyła 93 lata i cały czas jadła chleb ze zwykłym tłustym masłem, (oprócz czasów wojny, oczywiscie), moja matka zyje juz 95 lat i cąły czas jadła chleb z masłem.
    Chcecie życ 150 lat, to jedzcie "wysokiej jakosci margaryny" i popijajcie orzechy i ziarna "olejem lnianym".
    Powodzenia.

    BTW, kto sponsorował badania ???

  • sudao

    Oceniono 92 razy 78

    2 lata wcześniej masło zdrowsze niż margaryna, teraz odwrotnie. Za dwa lata znowu się zmieni. I tak w koło Macieju, zależy kto badania zasponsoruje. Jak producenci oleju palmowego wyłożą pieniądze na badaczy, to też nagle okaże się, że on zdrowy jest i w ogóle to co wcześniej o nim pisano to bzdury. Ech... pieniądz rządzi światem.

  • antykonformista

    Oceniono 85 razy 67

    "Zdrowa margaryna" to mnie więcej taki sam oksymoron, jak "dobry gwałciciel". Taki co nie bije podczas gwałtu i nie zabija po nim.

  • maqgreg

    Oceniono 79 razy 57

    Zamieszczanie kryptoreklamy pod przykrywką pseudonaukowych artykułów z totalną dawką bzdur powinno być karane więzieniem. Przecież to jak zbrodnia ludobójstwa. Ludzie będą kupować te margaryny i zdychać tłumnie na kardiologii, dziwiąc się że dieta nie działa.

  • malepifko

    Oceniono 67 razy 55

    Mnóstwo osób ma problemy z trawieniem, a tak lansowane obżeranie się wszelakimi ziarnami, może tylko pogłębić owe problemy. Szkoda, że nikt o tym nie wspomina przy okazji lansu.
    PS.
    Poproszę o namiary na rzekomo zdrową, "wysokiej jakości margarynę", która nie jest tłuszczem utwardzanym.

  • czy.scioch

    Oceniono 60 razy 48

    Mając w dupie naukowców jem jajka i masło od zawsze i nie przejmuję się głupstwami.

  • Bogdan Gibuła

    Oceniono 49 razy 45

    O, jaka piękna zmiana na plus, Wideo nie uruchamia się automatycznie, zamiast niego widzę napis: Chcesz obejrzeć wideo? Wyłącz adblocka.
    Nie, nie chcę oglądać żadnego wideo kosztem wyłączenia adblocka i wreszcie mogę nieoglądać. Dziękuję za tę (zapewne niezamierzoną) zmianę.

  • jaceq

    Oceniono 47 razy 41

    Amerykańscy naukowcy odkryli, że JFK nie został zastrzelony z okna, tylko z karabinu.
    Brytyjscy naukowcy udowodnili, że amerykańscy naukowcy nie istnieją.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX