Oleje i tłuszcze roślinne - naturalne kosmetyki do zadań specjalnych

27.10.2016 15:51
Tłuszcze roślinne nadają się nie tylko do jedzenia. To również cenne źródło substancji, korzystnie wpływających na wygląd i kondycję naszej skóry, w tym: nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin - zwłaszcza E i K. Godnie zastąpią stosowane przez nas kosmetyki, np. pomadki czy balsamy do ciała. Zobacz jakie mają właściwości i kiedy ci się przydadzą.
1 Olej z kiełków pszenicy Olej z kiełków pszenicy Fot. Shutterstock

Olej z kiełków pszenicy - naturalne serum przeciwzmarszczkowe

Olej z kiełków pszennych, jak wskazuje nazwa, wytwarza się poprzez tłoczenie podkiełkowanych ziaren pszenicy. Zimnotłoczony, a więc najbardziej wartościowy olej, ma piękną, złocistą barwę i delikatny, zbożowy aromat. Jego zaletą jest również wydajność - do posmarowania całej twarzy powinno nam wystarczyć około 4 kropli.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Znajdziemy w nim przede wszystkim rekordową wśród olejów zawartość witaminy E (podobnie jak np. w oleju rokitnikowym), około trzy razy więcej niż w popularniejszym w naszym kraju oleju słonecznikowym. Jest ona naturalnym, silnym antyutleniaczem, chroniącym nasze ciało przed wolnymi rodnikami i spowodowanymi przez nie uszkodzeniami komórek, czyli tzw. procesami starzenia.

Ze względu na jej zawartość, olej z kiełków pszennych świetnie nada się jako odżywka do skóry przesuszonej i pękającej, a także łamiących się i osłabionych włosów (nie obciąża ich tak, jak np. oliwa) i paznokci, a szczególnie suchych skórek wokół nich. Przyda się również jako regenerujące "serum" do pękających pięt i ust, czy zrogowaciałej skóry na łokciach i kolanach.

Jest on również dobrym źródłem witaminy K, dbającej m.in. o prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia. Zewnętrznie poleca się ją natomiast w celu poprawy kolorytu skóry naczynkowej i cery dojrzalej, po opalaniu i zabiegach wypełniających, a także w celu zmniejszania widoczności blizn.

Czytaj więcej:

Olej z kiełków pszenicy - na suchą skórę i zmarszczki

Celuj w zmarszczki - proste sposoby, aby skóra dłużej zachowała młodość

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

2 Olejek migdałowy Olejek migdałowy Fot. Shutterstock

Olejek migdałowy - dla niemowląt i kobiet w ciąży

Olejek migdałowy wytwarza się z nasion migdałowca pospolitego. Do jego wyrobu wykorzystuje się zarówno migdały odmiany słodkiej (czyli te, które możemy spotkać na półkach w sklepach spożywczych), jak i gorzkiej. Ze względu na to, że w tych drugich występuje trująca amigdalina, produkowany z nich olej musi zostać poddany procesowi rektyfikacji, w celu usunięcia toksyn.

Ponieważ jest dosyć łagodny i zwykle nie powoduje podrażnień, olejek ze słodkich migdałów poleca się szczególnie do pielęgnacji niemowląt i małych dzieci. Przyda się między innymi do  ochrony przed odparzeniami okolic pieluszkowych, łagodzenia podrażnień i zaczerwienień na skórze, a także masażu (w zastępstwie oliwki lub balsamu do ciała). Kilka kropelek można dodać również do kąpieli malucha, a później jedynie delikatnie osuszyć skórę ręcznikiem.

Ponieważ ma działanie zmiękczające, nada się również do usuwania z główki dziecka tzw. ciemieniuchy, czyli nadmiernie złuszczającego się, przesuszonego naskórka, występującego w postaci żółtych łusek. Wystarczy wetrzeć niewielką ilość olejku w miejsca dotknięte ciemieniuchą (lub przyłożyć na waciku) i pozostawić na około 20 minut. Po tym czasie delikatnie wyczesujemy główkę za pomocą miękkiej szczoteczki, a następnie myjemy ją szamponem dla maluchów. Oprócz olejku migdałowego, do pielęgnacji ciała dziecka można wykorzystać także oleje: kokosowy, jojoba oraz oliwę.

Olejek ten z powodzeniem mogą stosować również przyszłe mamy. Warto wcierać go zwłaszcza w napiętą do granic możliwości skórę na brzuchu, a także pośladki i biodra. Pomoże ją uelastycznić, a więc zapobiec ewentualnemu pojawieniu się rozstępów. Poleca się go również do masażu krocza przed porodem, w celu zmniejszenia ryzyka pęknięcia (wraz z ćwiczeniami mięśni Kegla).

Uwaga: osoby, które mają skłonności do reakcji alergicznych lub alergię na orzechy, powinny pozyskiwane z nich oleje stosować ostrożnie. Najlepiej, na około 24 godziny przed zastosowaniem olejku na większe partie ciała, wypróbować jego małą ilość na niewielkim fragmencie skóry.

Czytaj więcej:

Olejek migdałowy - delikatna pielęgnacja

Ciemieniucha

Mięśnie Kegla - one też potrzebują treningu!

3 Olej rycynowy Olej rycynowy Fot. Shutterstock

Olej rycynowy - odżywka dla skóry, włosów i paznokci

Olej rycynowy pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego metodą tłoczenia na zimno i wygotowywania. Takie przygotowanie pozwala na usunięcie z nasion trujących substancji  - rycyny oraz rycyniny, których spożycie wywołuje potencjalnie śmiertelne zatrucie. Olej pozbawiony toksyn przeznaczony jest do  spożycia, celów leczniczych i kosmetycznych. Ma gęstą konsystencję i jasnożółtą barwę.

Choć tłuszcz ten kojarzymy przede wszystkim ze środkiem na zaparcia, znajdziemy go również w wielu kosmetykach. Ukrywa się w nich pod nazwą "castor oil". Przyda się zwłaszcza jako środek na poprawę kondycji i wyglądu włosów, rzęs i brwi. Nie tylko je wzmocni, ale sprawi również, że staną się lśniące i miękkie. Sprawdzi się szczególnie jako maska na przesuszone i łamliwe włosy oraz rozdwajające się końcówki. Ze względu na wzmacniające działanie można go również stosować na osłabione, łamliwe paznokcie oraz przesuszony naskórek wokół nich.

Olej ten często wchodzi również w skład preparatów do pielęgnacji ciała (np. balsamów, kremów, lotionów) oraz pomadek ochronnych. Dobrze chroni skórę przed przesuszeniem, a także negatywnym wpływem czynników atmosferycznych. Ma przy tym właściwości zmiękczające i wygładzające, a także działa lekko przeciwzapalnie. Z tego powodu można go również stosować m.in. na twardą, zrogowaciałą skórę stóp oraz przesuszoną skórę na łokciach.

Czytaj więcej:

Olej rycynowy - nie tylko na przeczyszczenie

Sezonowe wypadanie włosów

4 Masło shea Masło shea Fot. Shutterstock

Masło shea - do skóry wrażliwej i opalania

Masło shea, zwane także masłem karité lub masłem galam, pozyskuje się z nasion Masłosza Parki, zwanego również drzewem masłowym. W porównaniu do innych tłuszczów roślinnych zawiera ono znikomą ilość witaminy E. Jej niedobór nie oznacza jednak, że tłuszcz ten nie przyda się do pielęgnacji skóry - wręcz przeciwnie.

Dzięki wysokiej zawartości kwasu oleinowego doskonale odżywia i zmiękcza skórę, zapobiegając jej przesuszaniu. Jednocześnie jest bogate w polifenole, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, pomocne m.in. przy stanach zapalnych, łuszczycy oraz zrogowaceniach.

Po masło shea mogą zatem sięgać przede wszystkim osoby mające problem z nadmiernie przesuszającą się skórą, a także skłonności do alergii i atopii. Z tego powodu znajdziemy je przede wszystkim w balsamach i pomadkach ochronnych, przeznaczonych zwłaszcza dla cery wrażliwej. Ze względu na łagodne działanie oraz niskie właściwości alergizujące, często wchodzi również w skład preparatów przeznaczonych dla niemowląt - zwłaszcza emolientów, dbających o dobre natłuszczenie i nawilżenie skóry.

Tłuszcz ten pomoże również ochronić skórę przed promieniowaniem słonecznym. Właściwość tę zawdzięcza zawartości kwasu cynamonowego, który jest naturalnym, choć niezbyt wysokim filtrem przeciwsłonecznym, a przy tym  ma działanie antybakteryjne. Na plaży masło shea przyda się również do ochrony końcówek włosów przed szkodliwym wpływem wiatru i słońca, a także złagodzi lekkie podrażnienia skóry po opalaniu.

Czytaj więcej:

Masło shea - do skóry przesuszonej i opalania

Piękna i zdrowa skóra latem

Bardzo wrażliwa cera i chłody: jak sobie radzić?

Zobacz:

5 Masło kakaowe Masło kakaowe Fot. Shutterstock

Masło kakaowe - dobre na każdą porę roku

Masło kakaowe (także olej kakaowy) to tłuszcz roślinny, otrzymywany z dojrzałych owoców kakaowca właściwego. Aby je pozyskać, owoce najpierw poddaje się fermentacji. W jej wyniku otrzymuje się ziarna, które następnie tłoczy się na ciepło. Po zebraniu tłuszczu pozostaje z nich tzw. kuch, z którego następnie wytwarza się kakao w proszku. Za ojca tej metody pozyskiwania kakao i tłuszczu kakaowego uznawany jest holenderski chemik Coenraad Johannes van Houten - założyciel istniejącej do dziś firmy Van Houten, produkującej wysokiej jakości napoje czekoladowe.

Tłuszcz kakaowy, tak samo jak masło shea, ma stałą konsystencję, jednak rozpuszcza się pod wpływem kontaktu ze skórą. W związku z tym świetnie sprawdzi się jako środek do jej pielęgnacji.

To przede wszystkim sprzymierzeniec przesuszonej skóry. Podobnie jak większość olejów roślinnych, doskonale natłuszcza, zapobiegając utracie wody, a przy tym dobrze się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy. Nadaje się zarówno do skóry normalnej, wrażliwej, jak i naczynkowej. Zwłaszcza zimą, kiedy niekorzystne warunki atmosferyczne oraz klimatyzacja przyczyniają się do pogorszenia jej kondycji. Aby pomogło, wystarczy niewielką ilość rozgrzać w dłoniach, a następnie wsmarować w wybrany obszar ciała.

Tłuszcz ten przyda nam się także latem. Często wchodzi bowiem w skład preparatów przeznaczonych do nakładania przed i po opalaniu - jako produkt poprawiający koloryt skóry. Właściwości takie zawdzięczamy m.in. zawartości witaminy K, która używana jest zewnętrznie w celu zmniejszania zaczerwienienia oraz widoczności pajączków, drobnych wylewów czy siniaków.

Masło kakaowe sprawdza się również w aromaterapii. Samo w sobie ma bowiem lekki czekoladowy smak i aromat. Masaż z jego dodatkiem nie tylko odżywi skórę i odpręży, ale również ukoi zmysły.

Czytaj więcej:

Masło kakaowe - smaczny kosmetyk

Zdrowa opalenizna? To możliwe!

Jak dbać o cerę naczynkową i pozbyć się "pajączków"?

6 Olejek makadamia Olejek makadamia Fot. Shutterstock

Olejek makadamia - do masażu także antycellulitowego

Olejek makadamia (lub macadamia), otrzymuje się w wyniku tłoczenia orzechów makadamii, wiecznie zielonego drzewa, rosnącego dziko głównie w Australii. Ma przede wszystkim piękny, orzechowy zapach, a także jasnozłotą barwę. To jednak nie wszystko, czym może się poszczycić.

Olej makadamia nie tylko zmiękcza skórę, ale także zapobiega utracie wilgotności i działa antybakteryjnie. Właściwości te wynikają z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a przede wszystkim kwasu oleinowego z grupy omega-9 (około 50% zawartości) oraz oleopalmitynowego z grupy omega-7 (około 20%). Znajdziemy w nim również skwalen - substancję o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych, będącą składnikiem płaszcza lipidowego naszej skóry.

Olej ten przydaje się do pielęgnacji bardzo suchej, wrażliwej i łuszczącej się skóry. Z tego powodu często możemy natknąć się na niego w preparatach przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, a także osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry (tzw. AZS) czy łuszczycę. Poleca się go ponadto do cery naczynkowej oraz - łagodząco - w przebiegu trądziku.

Dzięki pięknemu zapachowi, sprawdzi się również w aromaterapii. Można stosować go solo, lub wymieszać z innymi ulubionymi olejkami i użyć do masażu. Nie tylko bardzo dobrze się wchłania, ale także nie pozostawia na skórze tłustej warstwy. Poleca się go zwłaszcza do masażu wspomagającego zwalczanie cellulitu. W tym celu warto połączyć go np. z gruboziarnistą solą i taką mieszanką masować skórę okrężnymi ruchami.

Czytaj więcej:

Olej z orzechów makadamia - recepta na regenerację

Makadamia: orzech nie do zgryzienia

Masaż odchudzający, modelujący a może antycellulitowy - czy to naprawdę działa?

7 Olej z wiesiołka Olej z wiesiołka Fot. Shutterstock

Olej z wiesiołka - złagodzi objawy alergii

Olej wiesiołkowy pozyskuje się z nasion wiesiołka dwuletniego - rośliny, która do Europy dotarła najpewniej z Północnej Ameryki. Tłoczony jest wyłącznie na zimno - co pozwala uzyskać najwartościowszy produkt. W sprzedaży dostępny jest zarówno sam olej, jak i zawierające go kapsułki, podobne do tych z tranem.

Tłuszcz ten jest jednym z nielicznych produktów o wysokiej zawartości rzadko spotykanego kwasu gamma-linolenowego (GLA). Oprócz wiesiołka, jego dobrymi źródłami są olej z ogórecznika lekarskiego oraz spirulina (czyli sinice - bakterie uznawane niegdyś za rośliny). Związek ten uważa się za pomocny przede wszystkim w przypadku problemów skórnych, m.in. egzemy czy atopowego zapalenia skóry (AZS). Łagodzi on objawy alergii, stany zapalne, nadmierną suchość, uczucie napięcia oraz swędzenia. Sprzyja regeneracji zarówno samej skóry, jak również włosów i paznokci. Pomoże także odżywić przesuszone i spierzchnięte wargi.

Choć kwas gamma-linolenowy znajdziemy przede wszystkim w kosmetykach czy preparatach przeznaczonych do skóry przesuszonej, szorstkiej i podrażnionej, nada się i dla cery tłustej. Okazuje się bowiem, iż jest on skuteczny również w obniżaniu ilości wydzielanego sebum (czyli łoju), a także redukcji zaskórników. Część badań wskazuje, że może być bardzo pomocny również w walce z trądzikiem - nawet w postaci opornej na standardowe leczenie.

Wiesiołkowy olej może się nam przydać także wtedy, gdy mamy tzw. ?worki pod oczami?. Wtarty w skórę potrafi bowiem poprawić koloryt cery, a przy tym rozjaśnić niedoskonałości.

Czytaj więcej:

Olej z wiesiołka - prawdziwy przyjaciel kobiety

Nadwrażliwa skóra, czyli jak sobie radzić z atopią

Worki pod oczami - niekoniecznie objaw zmęczenia

8 Olej kokosowy Olej kokosowy Fot. Shutterstock

Olej kokosowy - sprzymierzeniec w walce z trądzikiem

Tłuszcz kokosowy, nazywany także olejem powstaje, podobnie jak wiórki kokosowe, z kopry owoców palmy kokosowej. Zazwyczaj ma formę stałą i z wyglądu przypomina smalec. Topi się jednak łatwo, w około 23-26 stopniach Celsjusza (w postaci płynnej jest lekko żółtawy).

Jest on najbogatszym źródłem kwasu laurynowego (jednego z nasyconych kwasów tłuszczowych) - substancji o właściwościach wirusobójczych i bakteriobójczych. Z tego powodu bywa polecany jako środek pomocny m.in. w zwalczaniu trądziku. Ponadto stosowany na rany oraz oparzenia potrafi przyspieszyć ich gojenie.

Podobnie, jak inne tłuszcze z naszego zestawienia może nam z powodzeniem posłużyć w zastępstwie balsamu do ciała. Poleca się go szczególnie do smarowania skóry suchej, gdyż działa nawilżająco i natłuszczająco. Często zaleca się go np. do smarowania skóry dotkniętej łuszczycą. Ponieważ jednocześnie potrafi chronić przed szkodliwym wpływem wody morskiej i promieni słonecznych, można go również znaleźć w składzie preparatów przeznaczonych do opalania.

Pisząc o jego zaletach kosmetycznych, nie sposób nie wspomnieć, iż jest on również wartościowym tłuszczem spożywczym. Właściwości oleju kokosowego nieobce są przede wszystkim sportowcom i kulturystom. To właśnie z kokosa pozyskuje się bowiem tzw. trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które pomagają budować masę mięśniową. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż szybko dostarczają łatwej do przyswojenia energii, czyli "paliwa", które przyda się mięśniom zwłaszcza w sportach wytrzymałościowych.

MCT przydają się jednak nie tylko sportowcom. Dzięki temu, że spowalniają one czynność motoryczną układu pokarmowego, zwiększają tym samym przyswajalność składników odżywczych z pożywienia, które przez dłuższy czas ma kontakt ze śluzówką jelit. W związku z tym oddziaływaniem wykorzystuje się je w żywieniu m.in. osób - w tym również niemowląt - niedożywionych, po operacjach, a także cierpiących na schorzenia układu pokarmowego (np. chorobę Leśniowskiego-Crohna), przewlekłą biegunkę oraz alergie pokarmowe.

Czytaj więcej:

Olej kokosowy - nietypowy tłuszcz dla sportowców i chorych na Alzheimera

Aktywność fizyczna jest zdrowa! Czy wiesz dlaczego?

Choroba Leśniowskiego-Crohna i nieswoiste zapalenie jelit, czyli nowe choroby cywilizacyjne

9 Olej arganowy Olej arganowy Fot. Shutterstock

Olej arganowy - poprawi wygląd skóry

Oleju arganowego, zwanego również "złotem Maroka", nie bez powodu nie znajdziemy wśród produktów najtańszych. Powstaje on bowiem z owoców arganii żelaznych - drzew, które rosną i owocują wyłącznie w jednym miejscu na świecie, tj. południowo-zachodniej części Maroka.

Olej arganowy znany jest przede wszystkim ze swego zbawiennego wpływu na skórę, włosy i paznokcie. Działanie to, podobnie jak olejek z kiełków pszenicy, zawdzięcza przede wszystkim wysokiej (dwukrotnie wyższej niż np. w oliwie) zawartości witaminy E. Warto go stosować zwłaszcza na skórę suchą i mało elastyczną, gdyż zapobiega jej przesuszaniu, a dodatkowo wygładza i poprawia jędrność. Przyda się zatem i do cery dojrzałej.

Ze względu na właściwości regulujące wydzielanie tzw. sebum (czyli łoju) może nam ponadto pomóc pozbyć się trądziku. Ponieważ jednocześnie działa przeciwzapalnie oraz wykazuje zdolność do przyspieszania gojenia się ran, pomoże zregenerować naskórek i zmniejszyć widoczność blizn, także tych po trądziku.

Olej arganowy poleca się także do pielęgnacji skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Bywa pomocny w łagodzeniu różnorodnych dolegliwości, w tym m.in. odparzeń czy też problemów skórnych pojawiających się w przebiegu takich schorzeń jak np. łuszczyca. Nierzadko możemy go znaleźć również w składzie preparatów przeznaczonych do opalania.

Czytaj więcej:

Olej arganowy - smakuje i pielęgnuje

Oliwa z oliwek - śródziemnomorski "pokarm bogów"

Walcz z trądzikiem

Komentarze (4)
Oleje i tłuszcze roślinne - naturalne kosmetyki do zadań specjalnych
Zaloguj się
  • trojszyk

    Oceniono 9 razy 5

    sinice nie są bakteriami, to po prostu sinice Nie sa też glonami (z angielska zwanymi algami)

  • supermarjan

    Oceniono 3 razy 1

    olejek RSO jeszcze.
    tyle tylko ze on tam faktycznie hjua robi...., jedynie że czerniaka leczy....

  • Elka Maja

    0

    olej z wiesiołka oleofarm jest super. pyszny do sałatki, na łokcie i pięty, nogi po depilacji, do nawilżenia rąk, do olejowania włosów

  • Rychu Nalepa

    Oceniono 10 razy -2

    Maroko to ten kraj z którego młode byki walą drzwiami i oknami do mamy Merkel ?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX