5 rozgrzewających przypraw na chłodniejsze dni - jak działają?

Paulina Zduniak
03.10.2013 12:06
A A A Drukuj

Shutterstock

Imbir, a konkretnie jego kłącze, jest przyprawą znaną od ponad 3000 lat. W dawnych czasach, podobnie jak pieprzu używano go również jako środka płatniczego. Tak jak w przypadku poprzednich przypraw, za jego smak oraz właściwości odpowiedzialna jest głównie jedna z zawartych w nim substancji - gingerol, która pod wpływem obróbki termicznej przekształca się w zingeron. Podobnie jak poprzednicy imbir ma także wiele zastosowań prozdrowotnych

Przede wszystkim potrafi doskonale rozgrzewać, a przy tym wspierać odporność. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, co jest nam szczególnie potrzebne w okresie jesienno-zimowym. Dba także o naszą jamę ustną, zarówno zapewniając świeży oddech, jak i działając odkażająco oraz hamująco na rozwój wielu bakterii, wirusów i grzybów. Podobne właściwości ma również jego bliska kuzynka - kurkuma, dodatek do wielu mieszanek przyprawowych (np. curry). Płukanki z imbiru uważa się ponadto za środek łagodzący bóle gardła.

Wspomaga on również pracę układu pokarmowego. Najlepiej przyprawiać imbirem (zarówno świeżym jak i w postaci proszku) tłuste potrawy. Z jednej strony bowiem ułatwia ich trawienie, a jak wykazują niektóre badania - może mieć także wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jego dodatek pobudza również wydzielanie śliny i soku żołądkowego, a przy okazji chroni śluzówkę żołądka, zapobiegając powstawaniu uszkodzeń. Jest także moczopędny.

Imbir jest również znany, jako środek zapobiegający mdłościom, co potwierdzono w badaniach. Łagodzi je szczególnie w przypadku migren, chorobie lokomocyjnej, zapobiega także wymiotom po narkozie czy chemioterapii. Zaleca się jednak ostrożne stosowanie go w przypadku dzieci do lat 6 oraz kobiet w ciąży (część badań wykazała bowiem, że może on sprzyjać poronieniu). Ponieważ ma działanie rozkurczowe, może również przynieść ulgę podczas bolesnej miesiączki, a także w osobom cierpiącym na astmę.

Zewnętrznie jest stosowany w formie maści czy plastrów, szczególnie o działaniu rozgrzewającym i przeciwzapalnym. W formie olejku do masażu może zaś pomóc na obolałe mięśnie. Płukanki czy balsamy z dodatkiem imbiru stosuje się z kolei, aby poprawić kondycję włosów. Nie brak również preparatów wyszczuplająco-modelujących z jego dodatkiem, które mają za zadanie zwalczyć pomarańczową skórkę.

Imbir jest niewskazany nie tylko w czasie ciąży. Nie powinny go spożywać przede wszystkim osoby, u których stwierdzono kamicę żółciową, powoduje on powiem zwiększone wydzielanie żółci. Ponadto może powodować rekcje alergiczne. Pomimo, iż zazwyczaj pomaga w problemach żołądkowych, u niektórych osób po jego spożyciu mogą pojawić się takie objawy jak wzdęcia czy nadmierne wydzielanie gazów. Niekiedy źle reagują na imbir również osoby cierpiące na chorobę wrzodową lub stany zapalne jelit.

Komentarze (6)

Zaloguj się
  • ocenleczenie

    Oceniono 2 razy 2

    Polecam papryczki chili paczkowane z Lidla, niesamowite piekło w ustach :)

    ocenleczenie.pl

  • Gość: maria

    Oceniono 2 razy 2

    też sie tego trzymam, szczególnie jesienią i zimą, używam dużo rozgrzewających przypraw, chilli, cynamon, goździki, kardamon...kolorowo i pachnąco, nauczyłam sie tego, jak zmieniłam garnki z przyczyn zdrowotnych, córka kupiła mi garnki welmax, a tam bez tłuszczu sie smaży i gotuje, no to musiałam nadrobić przyprawami i ziołami :) i na zdrowie mi to wyszło

  • Gość: AsDur

    Oceniono 1 raz 1

    Dobre przyprawy nie sa zle ;)

    http://www.flickr.com/photos/asdur/8955609391/

  • Gość: gość

    0

    gość , wiatam :) jeśli chodzi o chili, to pierwszy raz słyszę , że szkodzi astmatykom, wręcz przeciwnie- rozszerza oskrzela i udrażnia nos, i wiadomo to od wielu lat i w wielu artykułach z całego świata o tym piszą , mam astmę i problemy alergiczne z nosem, to jest lekarstwo! oczywiście w rozsądnych ilościach:)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX