Mity nowotworowe pod mikroskopem

joansz
26.03.2012 09:24
A A A Drukuj

shutterstock

Od ponad 30 lat, krążą plotki na temat rzekomych rakotwórczych właściwości dodatków do żywności. Jak podaje francuska agencja ANSES dodatek do żywności jest substancją, która zazwyczaj nie jest konsumowana jako produkt spożywczy albo używana jako składnik jedzenia. Dodawany jest on w celach technologicznych w stadium produkcji, przetwarzania, przygotowywania, przerabiania, pakowania, transportu albo przechowywania żywności. Jest on dopuszczony do użytku, jedynie wtedy, kiedy niczym nie zagraża zdrowiu konsumentów w odpowiednich dawkach. Wszystkie dodatki do żywności są stale nadzorowane.

Tak zwane 'E dodatki' - bo to o nich krążą rakotwórcze mity, to składniki chemiczne dodawane do żywności w celu poprawienia jej smaku, wyglądu, trwałości lub innych właściwości. Lista 'E' dopuszczonych do użycia w produkcji żywności została ustalona przez Komitet Naukowy Technologii Żywności, a warunki ich stosowania określone są w unijnych dyrektywach. Odpowiednie ilości 'E składników' są uznawane za bezpieczne, jednak w indywidualnych przypadkach przy częstym ich spożyciu mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, np. powodując alergie - dlatego też istnieje obowiązek podawania 'E' oznaczeń na etykietach produktów.

  • 1
  • 2
Brak komentarzy