Nie jesz glutenu, bo to modne?Jeśli nie masz diagnozy, że trzeba odstawić, możesz sobie zaszkodzić

W ostatnich latach zrodziło się wiele mitów na temat szkodliwości glutenu. I chociaż celiakia dotyka tylko 1 proc. Polaków, a nieceliakalną wrażliwość na gluten (NNG) szacuje się na 6 proc., część z nas dochodzi do wniosku, że lepiej profilaktycznie odstawić produkty glutenowe. Czy słusznie?
Są osoby, które twierdzą, że bez glutenu żyje się lepiej i zdrowiej. Odstawienie tego składnika nie zawsze jest jednak korzystne. Są osoby, które twierdzą, że bez glutenu żyje się lepiej i zdrowiej. Odstawienie tego składnika nie zawsze jest jednak korzystne. fot. Shutterstock

Nie jesz glutenu, bo to modne?Jeśli nie masz diagnozy, że trzeba odstawić, możesz sobie zaszkodzić

W ostatnich latach zrodziło się wiele mitów na temat szkodliwości glutenu. I chociaż celiakia  dotyka tylko 1 proc. Polaków, a nieceliakalną wrażliwość na gluten (NNG) szacuje się na 6 proc., część z nas dochodzi do wniosku, że lepiej profilaktycznie odstawić produkty glutenowe.

Dlaczego właśnie ten trend z każdym rokiem staje się coraz popularniejszy? - Jest to wypadkowa kilku komponentów: strachu przed okropną chorobą, jaką jest celiakia, pojawieniem się nowego problemu - nieceliakalnej nietolerancji glutenu, potencjalnym niekorzystnym działaniem glutenu w chorobach autoimmunologicznych oraz propagandy niskowęglowodanowej. Trochę faktów, parę niedopowiedzeń, szczypta spiskowego myślenia i mamy zbiorową histerię - pisze na swoim blogu dietetyk Damian Parol.

Nadgorliwość nie popłaca

Wyeliminowanie glutenu jest trudne, a ponadto może wręcz negatywnie odbić się na jakości naszego życia. - Nie ma wątpliwości, że gluten może zrobić spory raban w ciele człowieka z NNG lub z celiakią. Zdaję sobie sprawę z terapeutycznego efektu diety bezglutenowej w niektórych chorobach. Jednak nie istnieją żadne przesłanki, świadczące o tym, że wyeliminowanie glutenu u osób zdrowych przynosi jakiekolwiek korzyści zdrowotne lub spadek masy ciała. Natomiast żywienie osób zdrowych, jakby byli chorzy, jest nieporozumieniem - przekonuje Damian Parol.

Dietetyk wymienia również szereg korzystnych aspektów spożywania glutenu, m.in.:

Gluten pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit. Badanie przeprowadzone przez De Palmę i współpracowników wykazało, że miesiąc na diecie bezglutenowej spowodował wzrost patologicznej mikroflory (Enterobacteriaceae, Escherichia coli), natomiast spadek korzystnej (Bifidobacterium, Lactobacillus, Clostridium litusebu-rense, Faecalibacterium prausnitzii). Obserwację tę potwierdzają też badania na osobach z celiakią.

Dieta pozbawiona glutenu, szczególnie oparta o komercyjne, rafinowane produkty oznaczone  "gluten free", często jest również uboga w błonnik, co może sprzyjać wzrostowi masy ciała.

Gluten obniża poziom trójglicerydów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale ich nadmiar może prowadzić do rozwoju wielu chorób.

Jest jeszcze jeden haczyk. Wyeliminowanie glutenu z diety uniemożliwia lekarzom wykrycie ewentualnej nietolerancji na ten składnik. Czy zatem warto, nawet jeśli nie zrezygnować, to chociaż unikać glutenu? - Jeśli jesteś osobą zdrową i dobrze się czujesz, o gluten się nie martw. Są dużo ważniejsze nawyki żywieniowe, których warto przestrzegać i które dają wymierne korzyści. Jeśli natomiast masz objawy charakterystyczne dla NNG, usunięcie glutenu z diety powinno nastąpić dopiero po postawieniu diagnozy. Należy również pamiętać, że objawy mogą świadczyć o innych chorobach, które również warto wcześniej wykluczyć, jeszcze zanim przejdziemy na dietę bezglutenową - mówi dietetyk.

Zobacz, jakie są charakterystyczne objawy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Masz je? Zbadaj się, zanim odstawisz gluten!


Damian Parol: z wykształcenia magister dietetyk i psychodietetyk. Studiował w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej. Obronił pracę magisterską na temat roli suplementów diety w żywieniu sportowców, jest współautorem dokumentu "Stosowanie suplementów diety i żywności funkcjonalnej w sporcie. Rekomendacje dla polskich związków sportowych. Wspólne Stanowisko Centralnego Ośrodka Medycyny Sportowej i Komisji Medycznej Polskiego Komitetu Olimpijskiego". Autor publikacji naukowych i popularnonaukowych na temat diety, sportu i zdrowego stylu życia. Więcej o Damianie Parolu możesz przeczytać na jego stronie internetowej: damianparol.com

objawy nietolerancji glutenu objawy nietolerancji glutenu rys. Arkadiusz Gadaliński

Bóle brzucha

Utrzymujące się przez wiele tygodni bóle brzucha mogą sugerować NNG. Szczególnie powinny zwrócić naszą uwagę, jeśli występują w niedługim czasie po spożyciu posiłku, w którym znajduje się gluten.

 

BÓL BRZUCHA - powiedz, gdzie Ci dokucza. Na podstawie objawów często można postawić wstępną diagnozę

objawy nietolerancji glutenu objawy nietolerancji glutenu rys. Arkadiusz Gadaliński

Zamglony umysł, problemy z koncentracją

Pacjenci dotknięci nietolerancją glutenu często skarżą się na uczucie "zamglonego umysłu", trudności z koncentracją oraz zmęczenie.

objawy nietolerancji glutenu objawy nietolerancji glutenu rys. Arkadiusz Gadaliński

Niedokrwistość

Niskie zapasy żelaza, mała ilość czerwonych krwinek i hemoglobiny również mogą świadczyć o nietolerancji glutenu lub celiakii. Szczególnie powinna zwróci uwagę niedokrwistość, która słabo reaguje na zmiany diety i suplementację żelazem.

objawy nietolerancji glutenu objawy nietolerancji glutenu rys. Arkadiusz Gadaliński

Kłopoty z wypróżnieniem

Nieregularne stolce oraz te o nietypowej konsystencji lub zapachu mogą świadczyć o kłopotach z tolerancją glutenu.

objawy nietolerancji glutenu objawy nietolerancji glutenu rys. Arkadiusz Gadaliński

Choroby autoimmunologiczne

Istnieje hipoteza, według której nietolerancja glutenu może sprzyjać chorobom autoimmunologicznym, choć nie ma jeszcze w tej kwestii medycznego konsensusu. Osoby, które mają choroby autoimmunologiczne, powinny być jednak bardziej czujne.

Więcej o:
Komentarze (39)
Nie jesz glutenu, bo to modne?Jeśli nie masz diagnozy, że trzeba odstawić, możesz sobie zaszkodzić
Zaloguj się
  • nikt znany

    Oceniono 48 razy -10

    Glutenu powinny unikać osoby z grupą krwi A, jest to ok 50% populacji Polski. Jęki pana "dietetyka" nad tym że ludzie przesadzają to już ostatnie podrygi lobby pszenno owsiano ciastkowo piekarskiego. Zrozumcie ludzie, to już się dłużej nie da utrzymać, świadomość tego że gluten w zbożach i kazeina w nabiale szkodzą mniej lub bardziej - co drugiej osobie w Polsce lub nawet więcej niż co drugiej, jest nieuchronna. Radzę zmieniać receptury i produkty. Będzie rewolucja w żywieniu, przemyśle spożywczym, upadną firmy inne powstaną. Lepiej być w tej części przemysłu spożywczego która traktuje konsumentów fair. Tylko to ma przyszłość.

  • krwineczka

    Oceniono 16 razy -8

    słyszałam opinie, że niejedzenie glutenu może sprawić, że nabawimy się jego nietolerancji... szczerze? to nie wiem ile w tym prawdy, ale uważam, że unikanie glutenu może szkodzić, bo można przytyć i nabawić się anemii :/ a już niejedzenie czegokolwiek z glutenem jest niekomfortowe i w ogóle...

  • Pandi Ayyee

    Oceniono 2 razy -2

    przyjechalam po latach do polski zaczelam czytac tu artykuly i ogladac wypowiedzenia tak zwanych '' lekarzy ''
    rece mi opadaja jeszcze nie widzialam tak niedoinformowanych ludzi
    z calego swiata polska jest chyba jednak najglupszym krajem te steki bzdur ktore oni wam powtarzaja a wy jak malpki zapier*alacie
    i podajecie jak gluchy telefon ani razu nie sprawdzajac / czytajac / edukujac sie ..

    RECE OPADAJA

  • Pandi Ayyee

    Oceniono 3 razy -1

    moze zaczniemy od tego ze ludzie nie trawia skrobi :,) niesamowite czego bulimia i obsesje moga nauczyc czlowieka jak ma 15 lat .

  • igraszka8

    0

    Odstawienie glutenu nikomu nie zaszkodzi, ja jadałam białe pieczywo i cała puchłam, miałam też anemię. Teraz zmieniłam nawyki żywieniowe, jem razowe pieczywo, mąkę pszenną zastąpiłam jaglaną - bezglutenową i nie dość że schudłam, to mam lepsze wyniki. Nawet jak się nie ma celiakii, to nie warto jeść białego pieczywa.

  • Pandi Ayyee

    Oceniono 3 razy 1

    najd*bilniejszy artykul jaki czytalam polska teraz na sile chce robic ludzia dzieci i walczy aby zastopowac ludzi od zdrowych nawykow .. bo co ? bo popyt na leki farmakologiczne wam spada ?
    ojj karma was w dupe ugryzie ..

  • Ula Wielądek

    Oceniono 5 razy 1

    Od kąd wystrzegam glutenu lepiej się czuję, poprawiła mi się cera, mam więcej energii !

  • Paweł Kowalik

    Oceniono 15 razy 3

    Kłamstwa i propaganda i tyle. W USA jest lekarz nazwiskiem Davis, który wielu przychodzącym do niego pacjentom z otyłością i wieloma dolegliwościami, których inni lekarze nie zdołali wyleczyć (np. ciągłe bóle głowy czy bóle nóg) poradził - wyrzućcie pszenicę ze swojej diety. Po paru miesiącach osoby te straciły na wadze od kilkunastu do 30 kg i większość dolegliwości, które miały (często przez wiele lat) ustąpiły. Wydał on 2 książki "Pszeniczny brzuch" i "Kuchnia bez pszenicy". Warto przeczytać i nie wierzyć w te brednie GW pisane na zamówienie przemysłu spożywczego i rolnictwa. Każda pszenica jest szkodliwa, a taka zmodyfikowana genetycznie jak w USA w szczególności.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX