Nie jesz glutenu, bo to modne?Jeśli nie masz diagnozy, że trzeba odstawić, możesz sobie zaszkodzić

29.06.2016 12:22
W ostatnich latach zrodziło się wiele mitów na temat szkodliwości glutenu. I chociaż celiakia dotyka tylko 1 proc. Polaków, a nieceliakalną wrażliwość na gluten (NNG) szacuje się na 6 proc., część z nas dochodzi do wniosku, że lepiej profilaktycznie odstawić produkty glutenowe. Czy słusznie?
1 Są osoby, które twierdzą, że bez glutenu żyje się lepiej i zdrowiej. Odstawienie tego składnika nie zawsze jest jednak korzystne. Są osoby, które twierdzą, że bez glutenu żyje się lepiej i zdrowiej. Odstawienie tego składnika nie zawsze jest jednak korzystne. fot. Shutterstock

Nie jesz glutenu, bo to modne?Jeśli nie masz diagnozy, że trzeba odstawić, możesz sobie zaszkodzić

W ostatnich latach zrodziło się wiele mitów na temat szkodliwości glutenu. I chociaż celiakia  dotyka tylko 1 proc. Polaków, a nieceliakalną wrażliwość na gluten (NNG) szacuje się na 6 proc., część z nas dochodzi do wniosku, że lepiej profilaktycznie odstawić produkty glutenowe.

Dlaczego właśnie ten trend z każdym rokiem staje się coraz popularniejszy? - Jest to wypadkowa kilku komponentów: strachu przed okropną chorobą, jaką jest celiakia, pojawieniem się nowego problemu - nieceliakalnej nietolerancji glutenu, potencjalnym niekorzystnym działaniem glutenu w chorobach autoimmunologicznych oraz propagandy niskowęglowodanowej. Trochę faktów, parę niedopowiedzeń, szczypta spiskowego myślenia i mamy zbiorową histerię - pisze na swoim blogu dietetyk Damian Parol.

Nadgorliwość nie popłaca

Wyeliminowanie glutenu jest trudne, a ponadto może wręcz negatywnie odbić się na jakości naszego życia. - Nie ma wątpliwości, że gluten może zrobić spory raban w ciele człowieka z NNG lub z celiakią. Zdaję sobie sprawę z terapeutycznego efektu diety bezglutenowej w niektórych chorobach. Jednak nie istnieją żadne przesłanki, świadczące o tym, że wyeliminowanie glutenu u osób zdrowych przynosi jakiekolwiek korzyści zdrowotne lub spadek masy ciała. Natomiast żywienie osób zdrowych, jakby byli chorzy, jest nieporozumieniem - przekonuje Damian Parol.

Dietetyk wymienia również szereg korzystnych aspektów spożywania glutenu, m.in.:

Gluten pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit. Badanie przeprowadzone przez De Palmę i współpracowników wykazało, że miesiąc na diecie bezglutenowej spowodował wzrost patologicznej mikroflory (Enterobacteriaceae, Escherichia coli), natomiast spadek korzystnej (Bifidobacterium, Lactobacillus, Clostridium litusebu-rense, Faecalibacterium prausnitzii). Obserwację tę potwierdzają też badania na osobach z celiakią.

Dieta pozbawiona glutenu, szczególnie oparta o komercyjne, rafinowane produkty oznaczone  "gluten free", często jest również uboga w błonnik, co może sprzyjać wzrostowi masy ciała.

Gluten obniża poziom trójglicerydów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale ich nadmiar może prowadzić do rozwoju wielu chorób.

Jest jeszcze jeden haczyk. Wyeliminowanie glutenu z diety uniemożliwia lekarzom wykrycie ewentualnej nietolerancji na ten składnik. Czy zatem warto, nawet jeśli nie zrezygnować, to chociaż unikać glutenu? - Jeśli jesteś osobą zdrową i dobrze się czujesz, o gluten się nie martw. Są dużo ważniejsze nawyki żywieniowe, których warto przestrzegać i które dają wymierne korzyści. Jeśli natomiast masz objawy charakterystyczne dla NNG, usunięcie glutenu z diety powinno nastąpić dopiero po postawieniu diagnozy. Należy również pamiętać, że objawy mogą świadczyć o innych chorobach, które również warto wcześniej wykluczyć, jeszcze zanim przejdziemy na dietę bezglutenową - mówi dietetyk.

Zobacz, jakie są charakterystyczne objawy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Masz je? Zbadaj się, zanim odstawisz gluten!


Damian Parol: z wykształcenia magister dietetyk i psychodietetyk. Studiował w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej. Obronił pracę magisterską na temat roli suplementów diety w żywieniu sportowców, jest współautorem dokumentu "Stosowanie suplementów diety i żywności funkcjonalnej w sporcie. Rekomendacje dla polskich związków sportowych. Wspólne Stanowisko Centralnego Ośrodka Medycyny Sportowej i Komisji Medycznej Polskiego Komitetu Olimpijskiego". Autor publikacji naukowych i popularnonaukowych na temat diety, sportu i zdrowego stylu życia. Więcej o Damianie Parolu możesz przeczytać na jego stronie internetowej: damianparol.com

2 objawy nietolerancji glutenu objawy nietolerancji glutenu rys. Arkadiusz Gadaliński

Bóle brzucha

Utrzymujące się przez wiele tygodni bóle brzucha mogą sugerować NNG. Szczególnie powinny zwrócić naszą uwagę, jeśli występują w niedługim czasie po spożyciu posiłku, w którym znajduje się gluten.

 

BÓL BRZUCHA - powiedz, gdzie Ci dokucza. Na podstawie objawów często można postawić wstępną diagnozę

3 objawy nietolerancji glutenu objawy nietolerancji glutenu rys. Arkadiusz Gadaliński

Zamglony umysł, problemy z koncentracją

Pacjenci dotknięci nietolerancją glutenu często skarżą się na uczucie "zamglonego umysłu", trudności z koncentracją oraz zmęczenie.

4 objawy nietolerancji glutenu objawy nietolerancji glutenu rys. Arkadiusz Gadaliński

Niedokrwistość

Niskie zapasy żelaza, mała ilość czerwonych krwinek i hemoglobiny również mogą świadczyć o nietolerancji glutenu lub celiakii. Szczególnie powinna zwróci uwagę niedokrwistość, która słabo reaguje na zmiany diety i suplementację żelazem.

5 objawy nietolerancji glutenu objawy nietolerancji glutenu rys. Arkadiusz Gadaliński

Kłopoty z wypróżnieniem

Nieregularne stolce oraz te o nietypowej konsystencji lub zapachu mogą świadczyć o kłopotach z tolerancją glutenu.

6 objawy nietolerancji glutenu objawy nietolerancji glutenu rys. Arkadiusz Gadaliński

Choroby autoimmunologiczne

Istnieje hipoteza, według której nietolerancja glutenu może sprzyjać chorobom autoimmunologicznym, choć nie ma jeszcze w tej kwestii medycznego konsensusu. Osoby, które mają choroby autoimmunologiczne, powinny być jednak bardziej czujne.

Komentarze (31)
Nie jesz glutenu, bo to modne?Jeśli nie masz diagnozy, że trzeba odstawić, możesz sobie zaszkodzić
Zaloguj się
  • lubiedobrefilmy100

    Oceniono 55 razy 15

    Nie plećcie andronów! Niby w jaki sposób można sobie zaszkodzić rezygnując z glutenu? Po jaką cholerę człowiekowi modyfikowana pszenica, jęczmień i nieczysty owies? Co niby człowiekowi mają dawać sztuczne dmuchane, pełne chemii białe buły, albo "niby zdrowe", sztucznie barwione, pełne chemii buły fitness i naszpikowane badziewiem drętwe chleby? Ludzie nie słuchajcie bzdur! W żaden sposób, rezygnując z glutenu nie jesteście w stanie sobie zaszkodzić! Jedząc bezglutenowe kasze: gryczaną, jaglaną, bezglutenowe płatki owsiane, rośliny strączkowe, orzechy, migdały, owoce i warzywa nie ma szans by wystąpiły niedobory żywieniowe, szczególnie witamin z grupy B, którymi w obronie sztucznego pieczywa często się straszy! Pamiętajcie w sztucznym pieczywie nie ma żadnych witamin, a i na wet w prawdziwym razowcu o nie trudno, bo kwas fitowy nie pozwala na ich wchłanianie. Spokojnie można rezygnować z glutenu dla zdrowia i urody!

  • perkis1234

    Oceniono 27 razy 9

    Na celiakie choruje ok. 1% populacji. Majstersztykiem marketingowym było zrobienie z tego masowego przemysłu spożywczego i swoistej ,,mody". Wmówienie ludziom, że gluten-free jest ,,lepsze", podczas gdy taka dieta zalecana jest dla zaledwie 1% osób...

  • mercx

    Oceniono 27 razy 7

    to już ostatnie podrygi lobby pszenno-owsiano-ciastkowo-piekarskiego serwującego polakom świeżutkie wyroby z głęboko mrożonego ciasta, które leży w lodówce latami zanim ktoś je przywiezie do supermarketu/kawiarni i zrobi świeżuteńki i cieplutki wyrób! Radzę zmieniać receptury i produkty, przestać oszukiwać ludzi. moda na gluten-free wzięła się z niechęci ludzi do spożywania głęboko mrożonych ciast, bułek, pieczywa etc..

  • yrithee

    Oceniono 37 razy 5

    Od września unikam glutenu, mam hashimoto. Od października nie mam problemów z brzuchem, myśli mi się jasno, zniknęła depresja i problemy z kojarzeniem, wizyty w wc nie są traumą. Artykuł chaotyczny i w sumie nie wiadomo, po co i dlaczego się pojawił.

  • samodzielny68

    Oceniono 13 razy 5

    Ciekawe kiedy mędrcy od rozmaitych diet wylansują np. dietę bez fenyloalaniny...

  • lech2011

    Oceniono 7 razy 3

    Czy jest jeszcze coś co można jeść ?
    Oczywiście zanim nie najdą nowe mody i nowe diety...

  • konradc

    Oceniono 23 razy 3

    Gluten jest normalnym białkiem roślinnym o wspaniałych właściwościach z punktu widzenia przemysłu spożywczego. Stąd np. powszechne jego występowanie w wędlinach, które jak wiadomo ze zbóż robione raczej nie są ;-) Nie należy go unikać jeżeli nie ma się do tego medycznych powodów. Ci co z glutenem problemy mają nie mają innego wyjścia - dieta i koniec, Do opisanych w artykule objawów (bóle brzucha to najczęstszy przypadek) dodać warto również utratę masy ciała oraz migreny,

  • drzejms-buond

    Oceniono 4 razy 2

    Spokojnie! W polskich warunkach konsumenckich NIE MA MOŻLIWOŚCI UNIKNIĘCIA GLUTENU. Gluten jest wszędzie. Oczywiście można uniknąć nadmiaru , nie kupując pustych kalorii w pseudopieczywie ale nawet jeśli chcemy się odżywiać zdrowo i bezglutenowo, zawsze gdzieś ten gluten będzie...

  • Ula Wielądek

    Oceniono 1 raz 1

    Od kąd wystrzegam glutenu lepiej się czuję, poprawiła mi się cera, mam więcej energii !

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX