Nie jesz glutenu, bo to modne?Jeśli nie masz diagnozy, że trzeba odstawić, możesz sobie zaszkodzić

29.06.2016 12:22
Są osoby, które twierdzą, że bez glutenu żyje się lepiej i zdrowiej. Odstawienie tego składnika nie zawsze jest jednak korzystne.

Są osoby, które twierdzą, że bez glutenu żyje się lepiej i zdrowiej. Odstawienie tego składnika nie zawsze jest jednak korzystne. fot. Shutterstock

W ostatnich latach zrodziło się wiele mitów na temat szkodliwości glutenu. I chociaż celiakia dotyka tylko 1 proc. Polaków, a nieceliakalną wrażliwość na gluten (NNG) szacuje się na 6 proc., część z nas dochodzi do wniosku, że lepiej profilaktycznie odstawić produkty glutenowe. Czy słusznie?
Komentarze (31)
Nie jesz glutenu, bo to modne?Jeśli nie masz diagnozy, że trzeba odstawić, możesz sobie zaszkodzić
Zaloguj się
  • lubiedobrefilmy100

    Oceniono 50 razy 14

    Nie plećcie andronów! Niby w jaki sposób można sobie zaszkodzić rezygnując z glutenu? Po jaką cholerę człowiekowi modyfikowana pszenica, jęczmień i nieczysty owies? Co niby człowiekowi mają dawać sztuczne dmuchane, pełne chemii białe buły, albo "niby zdrowe", sztucznie barwione, pełne chemii buły fitness i naszpikowane badziewiem drętwe chleby? Ludzie nie słuchajcie bzdur! W żaden sposób, rezygnując z glutenu nie jesteście w stanie sobie zaszkodzić! Jedząc bezglutenowe kasze: gryczaną, jaglaną, bezglutenowe płatki owsiane, rośliny strączkowe, orzechy, migdały, owoce i warzywa nie ma szans by wystąpiły niedobory żywieniowe, szczególnie witamin z grupy B, którymi w obronie sztucznego pieczywa często się straszy! Pamiętajcie w sztucznym pieczywie nie ma żadnych witamin, a i na wet w prawdziwym razowcu o nie trudno, bo kwas fitowy nie pozwala na ich wchłanianie. Spokojnie można rezygnować z glutenu dla zdrowia i urody!

  • perkis1234

    Oceniono 26 razy 8

    Na celiakie choruje ok. 1% populacji. Majstersztykiem marketingowym było zrobienie z tego masowego przemysłu spożywczego i swoistej ,,mody". Wmówienie ludziom, że gluten-free jest ,,lepsze", podczas gdy taka dieta zalecana jest dla zaledwie 1% osób...

  • mercx

    Oceniono 25 razy 5

    to już ostatnie podrygi lobby pszenno-owsiano-ciastkowo-piekarskiego serwującego polakom świeżutkie wyroby z głęboko mrożonego ciasta, które leży w lodówce latami zanim ktoś je przywiezie do supermarketu/kawiarni i zrobi świeżuteńki i cieplutki wyrób! Radzę zmieniać receptury i produkty, przestać oszukiwać ludzi. moda na gluten-free wzięła się z niechęci ludzi do spożywania głęboko mrożonych ciast, bułek, pieczywa etc..

  • samodzielny68

    Oceniono 13 razy 5

    Ciekawe kiedy mędrcy od rozmaitych diet wylansują np. dietę bez fenyloalaniny...

  • Paweł Kowalik

    Oceniono 9 razy 3

    Kłamstwa i propaganda i tyle. W USA jest lekarz nazwiskiem Davis, który wielu przychodzącym do niego pacjentom z otyłością i wieloma dolegliwościami, których inni lekarze nie zdołali wyleczyć (np. ciągłe bóle głowy czy bóle nóg) poradził - wyrzućcie pszenicę ze swojej diety. Po paru miesiącach osoby te straciły na wadze od kilkunastu do 30 kg i większość dolegliwości, które miały (często przez wiele lat) ustąpiły. Wydał on 2 książki "Pszeniczny brzuch" i "Kuchnia bez pszenicy". Warto przeczytać i nie wierzyć w te brednie GW pisane na zamówienie przemysłu spożywczego i rolnictwa. Każda pszenica jest szkodliwa, a taka zmodyfikowana genetycznie jak w USA w szczególności.

  • yrithee

    Oceniono 35 razy 3

    Od września unikam glutenu, mam hashimoto. Od października nie mam problemów z brzuchem, myśli mi się jasno, zniknęła depresja i problemy z kojarzeniem, wizyty w wc nie są traumą. Artykuł chaotyczny i w sumie nie wiadomo, po co i dlaczego się pojawił.

  • drzejms-buond

    Oceniono 2 razy 2

    Spokojnie! W polskich warunkach konsumenckich NIE MA MOŻLIWOŚCI UNIKNIĘCIA GLUTENU. Gluten jest wszędzie. Oczywiście można uniknąć nadmiaru , nie kupując pustych kalorii w pseudopieczywie ale nawet jeśli chcemy się odżywiać zdrowo i bezglutenowo, zawsze gdzieś ten gluten będzie...

  • Paweł Kowalik

    Oceniono 6 razy 2

    Kłamstwa i propaganda i tyle. W USA jest lekarz nazwiskiem Davis, który wielu przychodzącym do niego pacjentom z otyłością i wieloma dolegliwościami, których inni lekarze nie zdołali wyleczyć (np. ciągłe bóle głowy czy bóle nóg) poradził - wyrzućcie pszenicę ze swojej diety. Po paru miesiącach od odstawienia pszenicy osoby te straciły na wadze od kilkunastu do 30 kg i większość dolegliwości, które miały (często przez wiele lat) ustąpiły. Wydał on 2 książki "Pszeniczny brzuch" i "Kuchnia bez pszenicy". Warto przeczytać i nie wierzyć w te brednie GW pisane na zamówienie przemysłu spożywczego i rolnictwa. Każda pszenica jest szkodliwa, a taka zmodyfikowana genetycznie jak w USA w szczególności.

  • lech2011

    Oceniono 6 razy 2

    Czy jest jeszcze coś co można jeść ?
    Oczywiście zanim nie najdą nowe mody i nowe diety...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Więcej o zdrowym jedzeniu: