Osoby starsze mogą mieć problemy z trawieniem, przez co źle tolerują niektóre potrawy. Ich jadłospis powinien bazować na lekkostrawnych produktach:
- pieczywo z mąk mieszanych, jeśli nie ma przeciwwskazań
- kasze, które są źródłem cennych składników mineralnych i są łatwiej strawne niż pieczywo razowe,
- warzywa i owoce w formie rozdrobnionej i najlepiej poddanej nawet krótkiej obróbce termicznej, zwłaszcza jeśli osoba starsza ma problemy z uzębieniem,
- produkty mleczne półtłuste lub chude, fermentowane, bez dodatku cukru (jeśli nie występuje nietolerancja). Jogurt, maślanka, kefir, mleko acydofilne zawierają bakterie probiotyczne, które wpływają korzystnie na procesy trawienne, a nawet na odporność.
- mięsa oraz ryby - gotowane, duszone bez wcześniejszego smażenia, pieczone w rękawie przyprawiane naturalnymi przyprawami ziołowymi;
Strawność i przyswajalność składników można zwiększyć:
- gotując na parze i w wodzie;
- piekąc bez dodatku tłuszczu;
- smażąc bez tłuszczu, dzięki czemu unikamy niekorzystnych transformacji tłuszczu.
Przykładowy jadłospis 1700 kcal
Śniadanie:
Kasza jaglana z mlekiem i borówkami
Kasza jaglana 4 łyżki
Mleko 1 szklanka
Borówki garść
Drugie śniadanie
Biały ser z pieczywem i ziołami, tarte jabłko
Bułka z mąk mieszanych
Ser twarogowy półtłusty 70 g
Koperek, pietruszka
Jabłko tarte
Obiad
Potrawka z indyka w leczo
Pierś indyka 80 g
Marchew 1 duża
Cukinia mała
Pomidor
Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (ewentualnie)
Cebula
Oliwa/ olej roślinny do dania
Ryż naturalny - 1/2 torebki gotowanego
Podwieczorek
Pomarańcza: 1 sztuka
Biszkopt: 3 krążki
Kolacja
Jajko na miękko z warzywami i grzanki, miód
Rzodkiewka
Papryka 1 sztuka średnia
Chleb razowy 2 kromki cienkie
Jajko ugotowane na miękko 1 sztuka
Masło cienko do chleba
Łyżeczka miodu
Czytaj także:
Dieta sposobem na udar
Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie
na_grobli
Oceniono 15 razy 11
A co to jest pomarańcz?
Wiedzą "redaktorzy"?