Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

Żywienie osób po udarze mózgu jest często poważnym problemem, nie tylko w wymiarze dietetycznym. Powrotowi do zdrowia bardzo często towarzyszą problemy z połykaniem, odruchy kaszlu, a nawet niewydolność oddechowa. Jak powinno wyglądać prawidłowe menu?
Tego rodzaju tłuszczów w diecie osoby po udarze powinno byc jak najmniej Tego rodzaju tłuszczów w diecie osoby po udarze powinno byc jak najmniej Fot. Shutterstock

Tłuszcze zwierzęce? Nie, dziekuję!

Tłuszcze nie powinny dostarczać więcej niż 25-30proc. energii, zatem trzeba ograniczyć: masło, śmietanę, tłuste jogurty, zabielacze do kawy i herbaty, sery żółte i pleśniowe, tłuste serki homogenizowane, margaryny, smalec oraz mięsa takie jak kaczka, gęś, wieprzowina, baranina, w tym m.in. boczek, kiełbasy (zwłaszcza wieprzowe), potrawy smażone i pieczone w tłuszczu, niektóre podroby.

Zobacz także: Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze


Jaką dietę stosować radzi dietetyk, specjalista ds. żywności i żywienia Joanna Giza. Obecnie dietetyk w NZOZ Solec w Warszawie, zajmuję się prowadzeniem pacjentów diabetologicznych, a także tych z chorobami układu pokarmowego (m.in. wątroby, trzustki), krążenia, reumatoidalnym zapaleniem stawów i innych. Prowadzi szkołę rodzenia z zakresu żywienia oraz pracuje również jako konsultant żywieniowy młodych mam. Właścicielka Smak Fit.


Jeśli nie możesz z niej zrezygnować postaraj się przynajmniej ograniczyć jej spożycie Jeśli nie możesz z niej zrezygnować postaraj się przynajmniej ograniczyć jej spożycie Fot. Shutterstock

Unikaj soli

Bezwzględnie należy zmniejszyć jej spożycie do 2-3 g na dobę. O nadmiar soli w diecie nietrudno - większość produktów dostępnych w sklepach zawiera jej dodatek, a im bardziej przetworzona żywność, tym większe prawdopodobieństwo, że jest w niej sól. Wędliny, podroby, dania typy fast food, dania typu instant (zupki, makarony), niezdrowe przekąski (paluszki, krakersy, chrupki, chipsy, żółte sery), mieszanki przyprawowe, a nawet soki warzywne - mają dodatek soli. Warto przyglądać się etykietom i unikać tych, które obfitują w sól w składzie. Nadmiar tej przyprawy powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, który często jest przyczyną wylewu krwi do mózgu, a co więcej, zbyt duża ilość sodu wpływa na mikrourazy czy martwicę tkanki mózgowej.

Zobacz także: Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

Zamiast mięsa - ryba Zamiast mięsa - ryba Fot. Shutterstock

Postaw na ryby

2-3 porcje ryby w tygodniu pozwolą dostarczyć organizmowi kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które wykazują udowodnione naukowo działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, obniżające ciśnienie krwi, stymulujące odporność na infekcje. Obiegowa opinia o tym, że ryby są bardzo drogie nie ma już pokrycia w rzeczywistości.

Zobacz także: Kwasy omega-3 i omega-6 są zdrowe, ale we właściwych proporcjach, czyli o potędze równowagi

Te powinny wzbogacić każdy posiłek Te powinny wzbogacić każdy posiłek Fot. Shutterstock

Warzywa do każdego posiłku

Podstawą diety powinny być warzywa i owoce. To doskonale źródło witamin, składników mineralnych i błonnika. Bogate w witaminę C, ß-karoten, flawonoidy chronią naczynia w mózgu przed uszkodzeniem i przed rozwojem miażdżycy.

Warzywa i owoce będące dobrym źródłem wit. C to: pietruszka, chrzan, papryka, brukselka, czarne porzeczki, aronia oraz truskawki.

Dobrym źródłem ß -karotenu są natomiast: marchew, papryka czerwona, dynia, cykoria, brokuły, boćwina, liście pietruszki i kopru, szczypiorek, szpinak, szczaw, sałata i kapusta pekińska oraz morele i ich suszone owoce, brzoskwinie, śliwki.

Zobacz także: Owoce i warzywa: o czym świadczy ich kolor?

Bogatym źródłem błonnika jest m.in. ciemne pieczywo Bogatym źródłem błonnika jest m.in. ciemne pieczywo Fot. Shutterstock

Błonnik - nie tylko

Spożycie błonnika, czyli włókna pokarmowego, istotnie redukuje czynniki ryzyka udaru mózgu, w tym wysokie ciśnienie krwi i wysokie stężenie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), opóźnia wchłanianie trójglicerydów i jednocześnie korzystnie wpływa na procesy trawienne. Dieta uboga w błonnik, opierająca się na oczyszczonych z niego i przetworzonych produktach z reguły jest wysokoenergetyczna i przyczynia się do otyłości - kolejnego czynnika ryzyka udaru. Dobrym źródłem błonnika są produkty zbożowe: otręby, zarodki, kiełki, płatki owsiane, chleby razowe, kasze i ryż, a także rośliny strączkowe w tym fasola, soczewica, groch, warzywa i owoce. Pamiętajmy, że wraz ze zwiększoną ilością błonnika w diecie zaleca się również zwiększenie ilości przyjmowanych płynów.

Zobacz także: Cała prawda o błonniku pokarmowym

Pamiętaj o kontrolowaniu masy ciała Pamiętaj o kontrolowaniu masy ciała Fot. Shutterstock

Trzymaj wagę w ryzach

Bardzo ważne jest utrzymanie prawidłowej masy ciała, ponieważ nadwaga i otyłość to główne czynniki ryzyka udaru mózgu. Obecność słodyczy w diecie, które są źródłem cukru lub tłuszczu, a przede wszystkim dużej porcji energii, sprzyja nagromadzeniu się tkanki tłuszczowej, czyli nadwadze, a nawet otyłości. Cukier zwiększa ilość triglicerydów i cholesterolu w surowicy krwi, których zbyt wysoki poziom jest przyczyną miażdżycy.

Zobacz także: Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

Postaw na antyoksydanty Postaw na antyoksydanty Fot. Shutterstock

Naturalne leki zaproś na talerz

W profilaktyce udaru znaczenie ma wiele składników. Jednym z nich są antyoksydanty - związki organiczne wykazujące dużą aktywność przeciwutleniającą. Redukują one wolne rodniki tlenowe, uszkadzające naczynia krwionośne - udowodniony wpływ na przeciwdziałanie zawałowi serca, nowotworom, a nawet procesom starzenia się. Wśród nich można wymienić flawonoidy, izoprenoidy. Sporo ich w warzywach i owocach: morelach, wiśniach, winogronach, jagodach, żurawinie, selerze naciowym, naci pietruszki, cebuli.

Inne składniki działające profilaktycznie to witaminy z grupy B: B6, B12, kwas foliowy. Pierwszą można znaleźć w warzywach (brokuły, marchew, brukselka) i owocach (kiwi, banan), ale także w produktach zbożowych (kaszach, pieczywie pełnoziarnistym, otrębach pszennych, zarodkach pszennych) czy roślinach strączkowych (fasoli, grochu, soczewicy).

Witamina B12 występuje głównie w rybach i mięsie, a kwas foliowy w fasoli, soi, soczewicy, grochu, brukselce, brokułach, szpinaku, natce pietruszki, zielonym groszku, awokado, kiełkach i otrębach pszennych, wątróbce wieprzowej i wołowej, wątróbce drobiowej i cielęcej.

Zobacz także: Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Kwas foliowy - strażnik układu nerwowego

Prawidłowe menu Prawidłowe menu Fot. Shutterstock

Jak to wygląda w praktyce - przykładowe menu

Wartość kaloryczna 1700 kcal, więc możliwa także redukcja wagi.

Śniadanie:

Płatki owsiane z owocami suszonymi w kefirze

Składniki:

Płatki owsiane 4 łyżki

Zarodki lub kiełki łyżka

Kefir szklanka

Morele suszone 4 sztuki

2 Śniadanie

Pasta z tuńczyka z pomidorem:

Tuńczyk z wody (1 puszki) + 2 łyżki serka homogenizowanego, pomidor duża sztuka,

Grahamka mała

Ogórek kwaszony 2 sztuki

Przekąska: truskawki szklanka

Obiad

Ryba po grecku z kaszą jaglaną i surówką zielonej sałaty:

Mintaj 100 g

Kubek tartej włoszczyzny do ryby (udusić )

Szalotka do włoszczyzny (dobrze wyostrzy smak)

Koncentrat pomidorowy, łyżka

Zielona sałata, garść

Jogurt, łyżka do sałatki

Oliwa/ olej roślinny, kilka łyżek:do przygotowania ryby i sałatki

Podwieczorek

Koktajl z marchewki i banana:

Marchew 2 sztuki duże

Banan sztuka średnia

Kolacja

Grillowane warzywa w ziołach z dipem i grzankami razowymi:

Bakłażan sztuka

Papryka sztuka średnia

Chleb razowy 2 kromki cienkie

Jogurt naturalny 1 szklanki

Oliwa / olej roślinny + dowolne zioła (polecam klasycznie: tymianek/ bazylia/ szczypior posiekane do warzywa i jogurtu)

Więcej o:
Komentarze (23)
Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec
Zaloguj się
  • dejacek

    Oceniono 101 razy 93

    tak, tak, jedzcie ryby, tylko żeby nie były morskie bo zawierają metale ciężkie, słodkowodne nie mają wartości, hodowlane są karmione żywnością modyfikowaną, smażone są jeszcze bardziej niezdrowe od wieprzowiny.... Najlepiej złapane samemu w oceanie arktycznym i na surowo.

  • fafkulecc

    Oceniono 49 razy 27

    Niestety, ale bardzo dużo przekłamań, stereotypów, niepotwierdzonych mitów i bajek.

  • javaman

    Oceniono 25 razy 13

    Zamiast ryb, które mają dostarczać kwasy tłuszczowe omega-3, można z powodzeniem jeść zmielone siemię lniane. Jest to zdrowsze rozwiązanie, bez szkodliwej metylo-rtęci.

  • jedyny_twardziel

    Oceniono 4 razy 4

    Po chudych rybkach,
    Warzywkach, owocach,
    Odczuwam głód straszny
    I nie śpię po nocach.

  • selpw

    Oceniono 12 razy 4

    Nie wiem, gdzie leży prawda. Znam opinię, że nie należy łączyć pomidora z serem a tutaj wręcz zaleca się???

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX