Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową

Nie proponujemy suplementów ani zieleniny bez smaku. Wśród pogromców tłuszczu znajdziesz też produkty pochodzenia zwierzęcego, przekąski i dodatki. Coś, czym można się najeść i jeszcze schudnąć!
Jaja, mięso, czyli nadwaga murowana? Wręcz przeciwnie Jaja, mięso, czyli nadwaga murowana? Wręcz przeciwnie Alpha, https://www.flickr.com/photos/avlxyz/, CC BY-SA 2.0

Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową

Nie proponujemy żadnych suplementów ani zieleniny bez smaku. Wśród pogromców tłuszczu znajdziesz też produkty pochodzenia zwierzęcego, pyszne przekąski i dodatki. Coś, czym można się najeść i jeszcze schudnąć!

Sycące, smaczne, pożywne i odchudzające? Dokładnie! Są na to konkretne dowody. Głodówka to najczęściej kiepski pomysł na odchudzanie, bo organizm głodzony za wszelką cenę robi zapasy na potencjalnie jeszcze gorsze czasy. Sytuacja staje się patowa (więcej na ten temat w wywiadzie z dietetykiem).

Chudnij sprytnie, uspokajając mózg, że jego potrzeby kaloryczne zostaną zaspokojone. Wykorzystaj te sprawdzone produkty. Dowiedz się, co i dlaczego działa.

Ser kozi, feta, twaróg - kwasy CLA i wapń Ser kozi, feta, twaróg - kwasy CLA i wapń Shutterstock

Ser kozi, feta, twaróg - kwasy CLA i wapń

Lubisz nabiał? Świetnie, sięgnij po białe sery. Okazuje się, że swoje zalety mają nie tylko te odchudzone o graniczącej z zerem zawartości tłuszczu.

Świeży kozi serek lub ser feta i tłustsze produkty mleczne dostarczą ci sporych (jak na naturalne produkty spożywcze) dawek sprzężonego kwasu linolowego (CLA). Jest to wielonienasycony kwas tłuszczowy, który bierze udział w procesach gospodarki tłuszczowej. Przypisuje się mu właściwości odchudzające.

Z przeprowadzanych na zwierzętach badań wynika, że CLA powoduje redukcję tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym budowaniu tkanki mięśniowej - i to właściwie bez konieczności korygowania sposobu odżywiania. Badania przeprowadzone na ludziach są niejednoznaczne, jednak wskazują, że CLA może mieć wpływ na poprawę trawienia cukrów, w tym zapobieganie insulinooporności. Przypuszcza się, że obecnie zmniejszenie spożycia CLA ma związek z ograniczeniem spożycia pełnotłustego nabiału.

Dodatkowo sery to doskonałe źródło potrzebnego kościom wapnia, dbającej o młodość skóry i wzrok witaminy A oraz przeciwanemicznej witaminy B12. Wszystkie powyższe w pewnym stopniu biorą udział w poprawnym przyswajaniu składników odżywczych.

Badacze z University of Tennessee ustalili nawet, że osoby, które dostarczały sobie 1200 -1300 mg wapnia dziennie, chudły dwukrotnie więcej niż osoby, które nie dbały o ilość wapnia w diecie. I tu trzeba przyznać, że znów sery pełnotłuste, kremowe, śmietankowe zawierają więcej wapnia i witaminy A niż nabiał niskotłuszczowy. Z drugiej strony, dietetycy zalecają, żeby nie przesadzać z ich ilością i w części przypadków zastępować chudszymi odpowiednikami, ponieważ są dosyć kaloryczne.

W 100 g sera feta znajduje się 260 kcal. 10 kosteczek o wadze 5 g dostarczy nam więc około 130 kcal.

Wartość energetyczna w 100 g zależy od konsystencji (a więc i zawartości tłuszczu) sera. Ser twardy zawiera nawet 390 kcal w 100 g, miękki - mniej. Łyżka puszystego sera koziego (15g) zawiera około 25 kcal.

W 100 g półtłustego twarogu (to pół kostki) znajduje się około 130 kcal.

Dla tych, co nie lubią czytać, wersja wideo:

Strawienie białek jajka to spory wysiłek dla organizmu Strawienie białek jajka to spory wysiłek dla organizmu Joy, https://www.flickr.com/photos/joyosity/, (CC BY 2.0)

Jajka - pełnowartościowe białko i kobalamina

Śniadanie, w którego skład wchodzą 2 jajka, zmniejsza apetyt na tyle, że w ciągu reszty dnia zjadamy o około 330 kcal mniej - informuje serwis health.com. Jajka nie tylko zapewnią sytość. Za ich sprawą spalamy więcej tkanki tłuszczowej niż gdybyśmy pokusili się na np. rogala o takiej samej wartości kalorycznej.

Jest to możliwe głównie dzięki dużej ilości pełnowartościowego białka o dobrej przyswajalności. Białko jajek jest cennym budulcem mięśni i to właśnie je odżywia.

Organizm dosyć wolno i mozolnie trawi białko, a do wytężonej pracy zużywa dodatkowe kalorie - szczególnie energię nagromadzoną w niechcianych fałdkach. Do strawienia aminokwasów pochodzących tylko z jednego jajka zużywamy 35 kcal. Jedząc dwa jajka, zużywamy aż 70 kcal na samo ich przyswojenie.

W jajku, tym razem głównie w jego żółtku, siedzi też sporo witaminy B12, inaczej zwanej kobalaminą. Witamina także ma swój udział w rozprawianiu się z tłuszczem. Co więcej, wspomaga procesy krwiotwórczości i przeciwdziała anemii.

Jajko o wadze 50 g zawiera 78 kcal.

Więcej o jajkach

Grapefruit ma więcej witaminy C niż cytryna Grapefruit ma więcej witaminy C niż cytryna Daniel Panev, https://www.flickr.com/photos/danielpanev/, (CC BY-SA 2.0)

Grapefruit - moc witaminy C

Citrus paradis - tak brzmi jego łacińska nazwa i znaczy nic innego jak 'rajska cytryna'. Raj w tym przypadku oznacza zaś Barbados i Jawę, bo stamtąd najprawdopodobniej pochodzi grapefruit. Owoc zdobył takie uznanie w gronie niektórych chrześcijan, że przypuszczano, że to nim, a nie pospolitym jabłkiem, Ewa skusiła niegdyś Adama.

Grapefruit stoi na owocowym podium, jeśli chodzi o zawartość witaminy C - lokuje się na trzecim miejscu zaraz za kiwi i dziką różą. Tak, tak, oznacza to, że wbrew obiegowej opinii, jest bardziej zasobny w witaminę C niż sławna z jej zawartości cytryna.

Witamina C ma spory udział w spalaniu tłuszczu - podkreślają badacze. W materiale o najszybszych spalaczach tłuszczu BBC zaleca spożycie witaminy w granicach 400-500 mg dziennie.

Grapefruit poza witaminą C zawiera także witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), sole mineralne, likopen oraz wymiatający zbędne produkty przemiany materii błonnik.

Owoc ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne, rozprawia się z sabotażystami naszego zdrowia i urody - wolnymi rodnikami. Przy tym jest niskokaloryczny.

Grapefruit o wadze 320 g ma około 95 kcal.

Wołowina - białko, CLA, B12, kreatynina, tauryna Wołowina - białko, CLA, B12, kreatynina, tauryna Shutterstock

Wołowina - białko, CLA, B12, karnityna, tauryna

Wołowina to doskonałe źródło pełnowartościowego białka i witaminy B12 oraz, podobnie jak sery, sprzężonego kwasu linolowego. Co ciekawe, podczas gotowania zawartość kwasów CLA jeszcze się zwiększa.

Jedząc wołowinę, dostarczamy sobie także karnityny i tauryny. Termin 'karnityna' pochodzi od łacińskiego słowa 'carnis', czyli mięso. Po raz pierwszy została wyizolowana z mięśni na początku XX wieku. Pewną część potrzebnej nam karnityny organizm wytworzy sam, resztę powinniśmy dostarczyć sobie wraz z pożywieniem. Karnityna pozwala nam pozyskać energię z tłuszczów, przyczynia się do obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu. Wołowina zawiera największe, naturalnie występujące, ilości karnityny. Ma jej 95 mg w 100g.

Tauryna zaś to aminokwas, który bierze udział m. in. w transportowaniu kreatyny do mięśni. Dzięki temu mogą one pracować efektywniej i szybciej się regenerują.

W 100g wołowiny bez tłuszczu (mała porcja) znajduje się 115 kcal.


Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Orzeszki pinii - kwasy ALA Orzeszki pinii - kwasy ALA Shutterstock

Orzeszki pinii - kwasy ALA

Miękkie, maślane, o delikatnym, lekko sosnowym zapachu. Orzeszki piniowe to nasionka znajdujące się w szyszkach iglastego drzewka, które porasta tereny śródziemnomorskie. W kuchniach południowych wykorzystuje się je jako dodatek do sałatek czy makaronów (często wcześniej prażąc), są także składnikiem popularnego włoskiego sosu pesto - wraz z parmezanem, ziołami i oliwą.

Orzeszki te w przeważającej mierze to tłuszcz - w 100 g jest go aż 68 g. Nie stanowi to jednak powodu do tego, aby rezygnować z ich jedzenia, nawet na diecie. Znaczna część tłuszczów zawartych w orzechach to tłumiący apetyt kwas linolenowy (ALA). Kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach pinii podnoszą poziom hormonu sytości - twierdzą koreańscy badacze. Zjedzenie kilku czy kilkunastu może pomóc uśmierzyć apetyt.

Orzeszki pinii to nie sam tłuszcz, zawierają też całkiem sporo rozpędzającego przemianę materii białka - ok. 16 g w 100 g, przy stosunkowo niewielkim udziale węglowodanów.

W 100 g orzeszków piniowych znajduje się 670 kcal. Jedna garść przysmaku dostarczy nam około 130-150 kcal.

Wszystko o orzechach

Zielona herbata vs. kawa - kofeina, teina, woda Zielona herbata vs. kawa - kofeina, teina, woda Shutterstock

Zielona herbata vs. kawa - kofeina, teina, woda

Pięć filiżanek (150g) zielonej herbaty dziennie powoduje przyspieszenie metabolizmu - mówi Lyssie Lakatos, autorka książki "Fire up your metabolism".

Dwa kubki kawy dadzą podobny efekt - wynika z badań przytaczanych przez BBC. Z drugiej strony kofeina zawarta w kawie stosowana w nadmiarze może prowadzić do nadmiernego pobudzenia, a także wahań poziomu cukru we krwi prowadzących m. in. do podjadania. Należy również pamiętać, że kawa odwadnia organizm, a odwodnienie wpływa na spowolnienie tempa metabolizmu. Z tego powodu kawosze powinni dbać o uzupełnianie płynów.

Odwodnieniem natomiast nie grozi picie zielonej herbaty. W dodatku napój obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi oraz dba o młodość ciała i umysłu.

Więcej o:
Komentarze (47)
Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową
Zaloguj się
  • misio1942

    Oceniono 53 razy 53

    Wołowina - białko, CLA, B12, karnityna, tauryna

  • misio1942

    Oceniono 53 razy 51

    Orzeszki pinii - kwasy ALA

  • misio1942

    Oceniono 49 razy 49

    Ser kozi, feta, twaróg - kwasy CLA i wapń

  • m.martyn

    Oceniono 7 razy 5

    To jak w końcu jest z tą wołowiną? Ciągle piszecie, żeby jej spożycie ograniczać, bo szkodzi. Całe szczęście mam swój rozum. Z jajkami też tak było kiedyś, że ich spożywanie potępiano w czambuł, bo podobno przyczyniały się do wzrostu poziomu cholesterolu. Sery i masło też kiedyś były na indeksie.

  • gadolinn

    Oceniono 6 razy 4

    Dobrze jest tez nie jesc 12 hamburgerow na raz, popijawszy galonem coca coli.

  • censorship_of_the_press

    Oceniono 26 razy 4

    Dla organizmu szkodliwy jest nadmiar węglowodanów a nie tłuszczu. Jedziecie na starych schematach rozpowszechnianych w internecie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX