Dieta lotników - poczujesz się lekko niczym piórko?

24.02.2017 12:11
Amerykańscy lotnicy od lat rzeczywiście słyną z imponującego zdrowia i pięknych, szczupłych ciał. Czy to zasługa diety lotników? Trudno w to uwierzyć

Amerykańscy lotnicy od lat rzeczywiście słyną z imponującego zdrowia i pięknych, szczupłych ciał. Czy to zasługa diety lotników? Trudno w to uwierzyć Georgia National Guard, https://www.flickr.com/photos/ganatlguard/, (CC BY 2.0)

Ponieważ znamy osobiście dwie weteranki odchudzania, które na wielu dietach poniosły klęskę, a na diecie lotników schudły i to sporo (9 kilogramów w 3 tygodnie i 20 kg w 4 miesiące), kuracja rozpaliła naszą wyobraźnię. Sprawdzamy, czy rzeczywiście jest taka wyjątkowa, dlaczego działa i jak to może wpłynąć na stan zdrowia.
Zmotywowany do odchudzania? To za mało! Co wiesz o nadwadze i otyłości? Trudny quiz
1/10Efekt jo-jo to:
Komentarze (13)
Dieta lotników - poczujesz się lekko niczym piórko?
Zaloguj się
  • yattawawa

    Oceniono 9 razy 9

    Dieta lotnikow - co chwila latasz do kibla.

  • protz

    Oceniono 17 razy 9

    Zamiast liczyć jakies debilne punkty nie łatwiej po prostu spożywać codziennie mniej kalorii niz nasze zapotrzebowanie?

  • szczotka_do_lamp

    Oceniono 6 razy 4

    nie wiem czy to jest tak chaotycznie napisane, czy ta dieta jest popaprana. w kazdym razie nie dziwie sie infekcjom kolezanki i nie wroze jej zdrowiu nic dobrego.

  • vomiting_frog

    Oceniono 3 razy 3

    Puste kalorie nie tuczą tzn robia to jak każde inne. Nie o to chodzi z pustotą. Ich pustość polega na tym ze dostarczają organizmowi energii a nie dostarczając nic więcej (błonnik witaminy mikroelementy etc) dla tego są puste. Poza tym poza pustymi dostarczamy wtedy pełne bo do "lornety" jest "meduza" czy inna zagrycha. Dla czego tu ajerkoniak jest wysoko punktowany bo zawiera cukier. Dla czego wino słodkie? Bo zawiera cukier prosty tj fruktozę która ma jeszcze inne różne niefajne właściwości. Dla czego piwo? bo tez ma cukry choć nie słodkie. Enzymy ze słodowanego jęczmienia rozkładają skrobie na różne cukry. Występują dwa podstawowe enzymy które to robią alfa i beta amylaza. Podczas zacierania obie działają w różnych temperaturach jeden enzym produkuje cukry strawne dla drożdże robiące "volty" a druga amylaza robi "ciało" (cukry niefermentowalne ale tuczące). Dla tego mniej tuczące będą "cienkie" piwa "koncernowe" tak zacierane żeby osiągnąć jak najwięcej alkoholu. Bo suma summarum piwo by mieć i procenty i ciało musi mieć wyższy ekstrakt. Zresztą ekstrakt początkowy tez wpływa na jak tuczące będzie finalnie piwo. Bo niezależnie czy zmieni się w procenty czy w cukry i tak będzie tuczyć w porównaniu do piwa o niższym ekstrakcie.

  • wykresy-gieldowe

    Oceniono 11 razy 3

    Doczytałem do: "ale może być jedynie wyjątkiem potwierdzającym regułę"
    Dalsze czytanie nie ma ju sensu.

  • aria-pura

    Oceniono 2 razy 2

    Mam rozumieć, że wegetarianin nie ma szans zostać w Stanach lotnikiem?

  • koty_schrodingera

    Oceniono 1 raz 1

    Produkty, na które trzeba uważać, jeśli nie chcesz niechcący przekroczyć norm punktowych: (6-15 pkt) ... Sznycel po wiedeńsku (200 g) 12 pkt,

    Produkty dopuszczalne (16 - 20 pkt) ... sznycel po wiedeńsku (200 g) 16 pkt,

    to ile w końcu tych punktów ma sznycel po wiedeńsku?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Więcej o zdrowym jedzeniu: