błonnik - kokos

błonnik - kokos Shutterstock

Podziel się

'Straszydło', 'widmo' to pierwotne znaczenia hiszpańskiego słowa 'coco', od którego pochodzi szlachetny kokos. Palma kokosowa nie ma już natomiast tak mrożącego krew w żyłach rodowodu. Powszechnie uznawana była za cudowne drzewo, które dostarcza wszystkiego czego, człowiek potrzebuje do życia. Zresztą nie bez powodu.

Zawartość błonnika w kokosie

Suszony miąższ z orzecha kokosowego ma trochę ponad 23 g błonnika w 100 g, czyli pokrywa niemal całe zapotrzebowanie dzienne organizmu na to włókno. Łatwo dostępne niemal w każdym sklepie wiórki kokosowe wcale nie mają go wiele mniej - w 100 g kryje się około 21 g błonnika. Świeży miąższ m. in. przez większą zawartość wody, to zaś błonnik mniej skondensowany - ta sama gramatura zawiera go 13 g. Wynik niższy, ale w porównaniu z innymi produktami spożywczymi wciąż na miano błonnikowego lidera.

W większości składa się z tłuszczu

Inne kokosowe zalety? Ten egzotyczny orzech to od 60 do 80 proc. tłuszcze, w tym w znacznej większości cieszące się złą sławą tłuszcze nasycone. Tłuszcz w kokosie to jednak  w głównej mierze średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT, które są dobrze metabolizowane przez organizm oraz nie podnoszą poziomu złego cholesterolu we krwi. Oznacza to, że nie narobi takich szkód jak tłuszcze nasycone rodem z batoników czy tłustych mięs.

Mało cukru, sporo dobrego

Kokos, tak w formie suchej, jak i świeżej, świetnie nadaje się dla osób na dietach niskowęglowodanowych. Można go też spożywać jako smaczną przekąskę - nie spowoduje ona wahań poziomu cukru we krwi i dostarczy m. in. potasu, witamin z grupy B, witaminy C, E, żelaza i wapnia .

Ile kalorii?

Kokos, tak jak inne orzechy, ma sporo kalorii. Świeży kokos o wadze 400 - 500 g ma nawet 1500 kcal (niemal cała dzienna racja energetyczna kobiety prowadzącej siedzący tryb życia), więc zatrzymać się na kawałku orzecha. Łyżka wiórków kokosowych to zaś wydatek kaloryczny rzędu 35 - 40 kcal, dlatego spokojnie możesz pozwolić sobie na dodanie takiej ilości do jogurtu, musli czy deseru.

Sprawdź swoją wiedzę o błonniku
1/10Istnieje wiele naturalnych źródeł błonnika. Jednak nie zawierają go:
Skomentuj:
Najlepsze źródła błonnika: korzystaj z nich rozsądnie
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX