Miód - naturalny antybiotyk, zabija bakterie i regeneruje

Shutterstock

Przechowywany w odpowiedni sposób w zamkniętym słoiku zachowa wszystkie zdrowotne wartości przez ponad 20 lat. Zdrowotne, czyli jakie? Witamin i minerałów w miodzie nie ma za wiele - znajdziemy w nim niewielkie ilości witaminy C, witamin z grupy B, dosyć dobrze przyswajające się żelazo (zapobiega niedokrwistości), przyjazny dla mięśnia sercowego potas, wapń, cynk, magnez, a także nadające piękny słoneczny kolor karoteny. Co cennego drzemie w miodzie?

Naturalny antybiotyk

Złocisty nektar pszczół jest znany ze swoich bakteriobójczych właściwości, co zawdzięcza głównie zawartości, rozprawiającej się nawet z gronkowcem złocistym, inhibiny. Jest niczym naturalny antybiotyk.

Regeneracja dla ciała i umysłu

Koniec końców, miód to niecieszące się dobrą sławą cukry proste (głównie fruktoza i glukoza), mimo to uważa się go za dobry dietetyczny wybór. Nie powoduje próchnicy zębów tak jak poprzednicy, jest bardzo dobrze przyswajany przez organizm - całkowity czas jego trawienia wynosi około 2 godzin, a my niemal od razu możemy się cieszyć dopływem sił. Znany jest także z właściwości regenerujących, bywa stosowany u osób wyczerpanych, przemęczonych, po przebytych chorobach i przy przewlekłych problemach zdrowotnych, u osób starszych i dzieci. Oczyszcza organizm z toksyn przez co wspomaga wątrobę i usprawnia krążenie.

Łyżka czy dwie miodu, tak saute jak i rozpuszczonego w wodzie, herbatce czy mleku dobrze podziała w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego oraz fizycznego. Zawarta w nim glukoza jest głównym paliwem dla mózgu, więc zasili szare komórki. Złocista substancja działa kojąco na układ nerwowy, delikatnie uspokaja zszargane nerwy. Właściwości zdrowotne miodu w znacznej mierze zależą od rodzaju roślin, z których pochodzi nektar.

Wartość kaloryczna w 1 łyżeczce (12 g): 39 kcal

Wartość kaloryczna w 100 g: 324 kcal

Czytaj: Apiterapia, czyli leczenie produktami pszczelimi. To ma sens?

Co z tą cukrzycą?

WHO ocenia, że w bliskiej przyszłości zachoruje na nią co dziesiąty Polak. Dziś cierpi na cukrzycę 2,5 miliona rodaków. Chociaż wydaje się schorzeniem powszechnie znanym, co drugi diabetyk nie wie o swoim problemie. Jak jest z twoją wiedzą o tej chorobie?

1.Cukrzyca typu 2 jest uwarunkowana genetycznie:

  • nie, dziedziczona jest wyłącznie cukrzyca typu pierwszego
  • chociaż do tego typu cukrzycy prowadzi niewłaściwa dieta i otyłość, wiadomo już, że i geny odgrywają pewną rolę w jej powstawaniu
  • wielu otyłych ludzi na pewno nie zachoruje nigdy na cukrzycę, ponieważ nie są do niej predysponowani genetycznie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Komentarze (8)
Zaloguj się
  • pawel_up

    Oceniono 9 razy 7

    A gdzie w zestawieniu syrop glukozowo-fruktozowy - to on a nie sacharoza jest praktycznie we wszystkim - od słodyczy po produkty których nie podejrzewamy nawet że mogą być dosładzane.

  • magwol2

    Oceniono 21 razy 7

    Warto pamiętać że wszystkie substancje słodzące oparte na cukrach prostych, jak miód czy syrop z agawy po pogrzaniu tracą swoje specyficzne właściwości, zostaje nam sacharoza.
    Żeby skorzystać z bakteriobójczych substancji zawartych w miodzie trzeba go jeść na zimno i to w ilości kilku łyżek dziennie co najmniej. kaloryczne jak chlorella.
    A dodawanie miodu do gorących napojów i potraw albo podgrzewanie to marnotrawstwo., traci wszystkie swoje lecznicze właściwości, zostaje nam syrop cukrowy o smaku miodu.
    Syrop klonowy jest trochę mniej kaloryczny do białego cukru, bo jest mniej słodki. A jak mniej słodki, to do słodzenia weźmiemy go więcej i wychodzi na jedno.

    Cukier to cukier, lepiej po prostu unikać, Od słodkiego dość łatwo się odzwyczaić, dużo łatwiej niż od soli.

  • cezar61

    Oceniono 6 razy 4

    Nie, myślę, że jest smaczniej.

  • ignatz

    Oceniono 5 razy 1

    W życiu nie posłodzę stewią, oglądałem Breaking Bad.

  • miss_coco

    Oceniono 2 razy 0

    A tagatoza ? ani slowa o tagatozie ;(

  • piotrszczec

    Oceniono 14 razy -2

    Bosz, znowu brednie o ksylitolu jako cukrze z brzozy.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX