Ta słodycz pochodzi z listków krzewu stewia rebaudiana - rośliny pochodzącej z samej Ameryki Południowej i Środkowej. W Paragwaju od stuleci stosowali ją Indianie Guarani, osładzając nią herbatę (m. in. podbijającą serca wielu yerba mate). Indianie stosowali ją zarówno jako medykament, jak i przysmak.
Dopuszczona do spożycia w UE
Od 30 lat cieszy się wielką popularnością na Wschodzie, zwłaszcza w Japonii. Od kilku lat stosuje się ją w USA. Teraz nadszedł czas, by zdobyła serca Europejczyków. Unia Europejska po wykonaniu serii odpowiednich badań dopuściła ją do sprzedaży jako produkt żywnościowy. Decyzja została podjęta w oparciu o dane Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA.
Skąd ta popularność?
Jest nawet 30 razy słodsza od zwykłego cukru, mimo że praktycznie nie zawiera kalorii, nie podnosi też poziomu glukozy we krwi. Za bezkarną słodycz odpowiada głównie naturalny słodzik stewiozyd. Do zalet tej cudownej roślinki zalicza się dodatkowo właściwości bakterio- i grzybobójcze, regulowanie pracy układu trawiennego, ogólne wzmocnienie organizmu oraz pozytywny wpływ na zdrowie zębów (działa przeciwpróchniczo, łagodzi stany zapalne dziąseł).
Można ją dodawać do ciast, potraw, podgrzewana nie traci swoich właściwości. Wiele wskazuje na to, że stewia stanie się następcą sztucznych słodzików. Już dziś na rynku pojawiają się produkty "light" czy "zero" z jej zastosowaniem w miejsce aspartamu. Tym sposobem jest i naturalnie i ultraniskokalorycznie!
Różne oblicza stewii
Stewię można zakupić tak w formie nasion do zasadzenia, jak rośliny w doniczce podobnej do bazylii czy kolendry (stewię możesz hodować we własnej doniczce, np. na balkonie, a świeże liście dodawać do herbaty czy sałatek), syropu, ususzonych listków, proszku z nich wykonanych, a także bardziej przetworzonych (do glikozydów stewiolowych) pastylek wyglądających jak typowy słodzik czy białego pudru.
Im bardziej przetworzone, tym mniej charakterystycznego ziołowego i lekko gorzkiego smaku, ale też mniej składników odżywczych, witamin (np. B i C) oraz minerałów (magnezu, chromu, potasu, wapnia czy żelaza).
Wartość kaloryczna w 1 pastylce: 0,06 kcal
pawel_up
Oceniono 9 razy 7
A gdzie w zestawieniu syrop glukozowo-fruktozowy - to on a nie sacharoza jest praktycznie we wszystkim - od słodyczy po produkty których nie podejrzewamy nawet że mogą być dosładzane.