6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

Eliza Dolecka
25.11.2015 05:07
A A A
Zawarte w jabłkach składniki odżywcze są zwykle znakomicie przyswajalne - najlepsze dla nas to, co rośnie w naszym klimacie od wieków

Zawarte w jabłkach składniki odżywcze są zwykle znakomicie przyswajalne - najlepsze dla nas to, co rośnie w naszym klimacie od wieków (Shutterstock)

Powszechnie dostępni, a prawidłowo stosowani nie wywołują skutków ubocznych. Skuteczni, jak prawdziwe leki. Wszystkich tych pogromców cholesterolu znajdziesz w osiedlowym sklepie. O niektórych mówimy niemal bez przerwy, do znudzenia, w kontekście zdrowego żywienia. Inni trochę zaskakują. Radę, by jeść wszystkich, warto wziąć sobie do serca
Zobacz zdjęcia (9)
Komentarze (6)
Zaloguj się
  • wiesenblum

    Oceniono 14 razy 14

    Mówiąc językiem gazeta.pl : "Ależ te normy wciąż spadają" :-)
    Koncerny op piguł, tak łatwo zysków nie oddadzą. Ja mam od zawsze za wysoki - ten "dobry" o jakieś 70%, ten "zły" o jakieś 25-30 % i co ? Ano nic, poza lekarzami, którzy się cieszą, że jeśli to "taka genetyka" to będę musiał brać leki do końca życia. Chcieliby ;-)

  • nasa4ever

    Oceniono 18 razy 12

    Cholesterol podnosi się w wyniku stanów chorobowych organizmu, odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego. Nie ma złego cholesterolu i dobrego. LDL to lipoproteina nisko nasycona a HDL to lipoproteina wysoko nasycona. Nawet nie ma w nazwie słowa cholesterol. Dopuszczalne poziomy cholesterolu były zaniżone. W momencie ich wprowadzenia ogromna cześć populacji z marszu miała za wysoki cholesterol. Cholesterol jest raczej indykatorem a nie przyczyną problemów zdrowotnych.

  • plastikpiokio

    Oceniono 24 razy 12

    bez cholesterolu NIE MA ŻYCIA ----nie zapominajcie o tym.dietetycy z bożej łaski.

  • swinton

    Oceniono 12 razy 2

    Jabłka, jabłka...
    A większość z nich napchne czymś że nic tylko pierdzę.

  • shangazi

    0

    to jest wielka tajemnica, żaden lekarz Ci o tym nie powie, patrzy tylko na 'poziom' cholesterolu. Najwazniejsze są wskaźniki:
    cholesterol całkowity podziel przez HDL i ma wynosić maks. 4
    LDL podziel przez HDL i musi byc poniżej 3.
    Pamiętajmy, obniżając całkowity obniżamy wszystkie 3.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX