5 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

Eliza Dolecka
18.03.2014 05:07
A A A Drukuj
Powszechnie dostępni, a prawidłowo stosowani nie wywołują skutków ubocznych. Skuteczni, jak prawdziwe leki. Jedni utrudniają wchłanianie cholesterolu z pożywienia, inni wyganiają go z organizmu, jeszcze inni wpływają na różne procesy metaboliczne, pozwalające kontrolować jego poziom. Wszystkich tych pogromców cholesterolu znajdziesz w osiedlowym sklepie. O niektórych mówimy niemal bez przerwy, do znudzenia, w kontekście zdrowego żywienia. Inni trochę zaskakują. Radę, by jeść wszystkich, warto wziąć sobie do serca.

Shutterstock

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Człowiek nie ma w tym interesu, by cały cholesterol wypędzić z organizmu. Wręcz przeciwnie: ta substancja lipidowa (czyli rodzaj tłuszczu) jest kluczowym składnikiem komórek zwierzęcych, czyli także ludzkich.

Niezbędny do życia

Cholesterol jest niezbędny dla przetrwania naszego gatunku. Wykorzystywany jest bowiem przy produkcji hormonów płciowych (estrogeny, progesteron, testosteron), więc, po części, to dzięki niemu podejmujemy aktywność seksualną, kobiety zachodzą w ciążę, a potem mogą donosić ciążę.

Dzięki cholesterolowi może rozwijać się dziecięcy mózg i możemy wchłaniać w jelicie tłuszcze. Potrzebujemy go, by przyswoić witaminę D. Po co zatem go ograniczać, czy obniżać?

Cholesterol cholesterolowi nierówny, a co za dużo, to niezdrowo.

Za mało? Też źle

Niedobory cholesterolu zdarzają się bardzo rzadko, gdyż prawidłowo funkcjonujący organizm może go wyprodukować samodzielnie, głównie w wątrobie. Cholesterol ma dwie frakcje: LDL (powszechnie nazywaną "złym cholesterolem") i HDL (czyli "dobry cholesterol").

Ten pierwszy pochodzi głównie z pożywienia, a w nadmiarze jest naprawdę groźny, gdyż sprzyja miażdżycy, osadzając się w naczyniach krwionośnych.

Gdy zagraża już zdrowiu, wyregulowanie jego poziomu jest możliwe przy pomocy leków, jednak bez zmiany nawyków żywieniowych nie pomoże żadna farmakologia.

Przykre konsekwencje

Jeśli przesadzisz z cholesterolem, narażasz się na zawał, udar, inne problemy z krążeniem. Zarazem gastrolodzy i dietetycy przestrzegają: indywidualna produkcja i tolerancja związków tłuszczowych jest odmienna. Znaczenie ma tryb życia, ale i wiek oraz inne czynniki wpływające na metabolizm komórkowy. Czyli fakt, że pochłaniasz wraz z jedzeniem mniej źródeł cholesterolu niż inni, nie oznacza jeszcze, że ostateczny poziom tego związku w twojej krwi będzie niższy. Nie ma też pewności, jakie konsekwencje poniesiesz.

Czy już masz problem? Najlepiej zrób badanie krwi (przynajmniej raz w roku), by się przekonać. Wysoki cholesterol nie boli, nie musi ci ostrzec...

Norma dla osoby dorosłej:

Cholesterol całkowity [mg/dl]:

- prawidłowy: 130-200

- graniczny: 201-239

- wysoki: 240 i powyżej

Cholesterol LDL ("zły" cholesterol) [mg/dl]:

- prawidłowy: poniżej 130

- graniczny: 131-159

- wysoki: 160 i powyżej.

Cholesterol HDL ("dobry" cholesterol) [mg/dl]:

- wskazany: powyżej 45

- nieprawidłowy: poniżej 40.

Uwaga! Podany zakres norm ma charakter orientacyjny. Możliwe są drobne odstępstwa, wynikające z metod badania i stosowanych odczynników, stosowanych w konkretnym laboratorium. To one przede wszystkim są obowiązujące.

Potrzebny lekarz

Wysoki, zagrażający zdrowiu, poziom cholesterolu we krwi wymaga nadzoru lekarza, niejednokrotnie przyjmowania leków, ale także zmiany stylu życia (aktywność fizyczna to podstawa) i nawyków żywieniowych, w tym ograniczenia tłustych mięs oraz wędlin, podrobów, tłustych serów, masła, czekolady, czy ciast z kremem na bazie pełnotłustego mleka. Fakt, cholesterol przede wszystkim jest wytwarzany przez organizm w zależności od potrzeb, jednak, gdy już jest już go za dużo, bo naturalne mechanizmy zawiodły, trzeba ograniczyć to dodatkowe "wsparcie" z diety.

Warto także sięgać jak najczęściej po naturalnych wrogów złego cholesterolu, bo o ile są wątpliwości czy jajko może podnieść jego poziom (coraz więcej badań temu zaprzecza), wiemy na pewno, że niektóre substancje umieją go obniżyć. Wrogowie cholesterolu są wskazani dla wszystkich (chyba, że cierpisz na jakieś schorzenie i lekarz zaleci inaczej). Zatem czas ich poznać.

Czytaj także:

Za niski cholesterol całkowity - co robić?

Podwyższony cholesterol, a dieta

Nie tylko dieta: najważniejsi pogromcy cholesterolu

Dla tych, co wolą oglądać:

Zobacz także
  • 31
  • 13
Komentarze (40)
Zaloguj się
  • Gość: berenika

    Oceniono 38 razy 26

    z tym cholesterolem to jest tak ,ze naprawde nikt nic nie wie. 1. Jablka to moje owoce nr 1. Jem je po prostu "wywrotkami". W ubieglym roku jesienia zjadlam przez 3 m-ce 17 kg. Cholesterol i tak byl i to bardzo wysoki. Troche zbil mi go czosnek (10 zmielonych glowek, 1kg miodu i 10 cytryn). Ryby to moje ukochane danie - jem ich bardzo duzo tak samo zielenine - jem bo lubie a cholesterol mam zawsze wysoki.Cos mi sie wydaje ,ze z cholesterolem jest jak z katarem. Leczony lub nie i tal trwa 7 dni.

  • Gość: MonX

    Oceniono 48 razy 18

    Kompletne bzdury, jakie napisano w tym artykule i wielkość portalu w którym je opublikowano zasługują na interwencję prokuratury.

  • Gość: Matt

    Oceniono 20 razy 14

    naprawde warto poczytac http://nowadebata.pl/2012/01/27/cukrzyca-miazdzyca-nadcisnienie-jezdzcy-apokalipsy/
    Fragment :
    Od tamtych czasów konsekwentnie obniżane są normy zdrowia dotyczące trzech wskaźników: ciśnienia tętniczego krwi, poziomu glukozy i poziomu cholesterolu.Niewielkie obniżenie normy ciśnienia ze 160 mm Hg do 140 mm Hg, praktycznie niezauważalne przez opinię publiczną, lekarzy i samych chorych, zaowocowało w latach 70-tych zwiększeniem liczby osób kwalifikowanych do leczenia lekami hipotensyjnymi z 2,3% do 16% czyli blisko siedmiokrotnie. Jak widać z wykresu, już nigdy nie uda się firmom farmaceutycznym osiągnąć tak znacznego zwielokrotnienia sprzedaży, jak wtenczas.

  • Gość: Nemer

    Oceniono 20 razy 10

    Ze znanych mi badań z użyciem markerów wynika, że cholesterol pochodzenia egzogennego nie odkładał się w naczyniach, czyli autorzy korzystają, zdaje się, z cholesterolowej mitologii, niestety.

  • Gość: xsinski

    Oceniono 18 razy 8

    Smieszna sprawa, pewnie rolnicy mnie zakrzycza, ale od czasu jak przestalem jesc wieprzowine i jej przetwory (kielbasy, boczki i podroby) to lipidogram mi sie unormowal. A mialem podwyzszony zly cholesterol. Nie odmawiam sobie wolowiny, cieleciny ryb i drobiu. Jedynie nie jem wieprzowiny. Poradzil mi tak kolega, szczuply i wysportowany, ktory mimo to mial podwyzszony cholesterol. U niego taka zmiana diety tez zadzialala.

  • Gość: bombel

    Oceniono 19 razy 7

    Cholesterol całkowity [mg/dl]:
    - prawidłowy: poniżej 200

    Wg artykułu poziom całkowity na poziomie 10 jest prawidłowy.
    Kto Was sponsoruje? Sprzedawcy statyn?

  • Oceniono 12 razy 6

    wspolczesne poglady. czyli nie wiedza a poglady na cholesterol sa wynikiem walka jaki przeprowadzono w usa w latach 60tych....
    skutecznie.
    w 3 najlepiej zarabiajacych lekow na swieie dwa sa na cholesterol czy tam zbicie, prozak o za nimi znowu dwa na cholesterol....
    wiecej o tym walku macie w komentarzach nizej uzytkownikow. ich wiedzia przebija prymitywne pier dolenie z tego arta o lata swietlne

  • Gość: Cynik

    Oceniono 22 razy 4

    Cholesterol HDL ("dobry" cholesterol) [mg/dl]:

    - wskazany: powyżej 45

    - wysoki: poniżej 40.

    Tak, to ma sens :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX