Białe przeciw infekcjom, zielone dla wątroby, żółte, gdy chcesz poprawić wygląd skóry... Owoce i warzywa: kolor ma znaczenie

eska
20.07.2016 09:22
A A A
Umiar i różnorodność to najprostszy przepis na zdrową dietę

Umiar i różnorodność to najprostszy przepis na zdrową dietę (momo, https://www.flickr.com/photos/kudumomo/, (CC BY 2.0))

Na podstawie koloru można poznać wiele zalet owoców i warzyw. Zawarte w nich barwniki mają nie tylko cieszyć oczy. Spełniają określone funkcje w naszym organizmie.
Lekarze i dietetycy podzielili warzywa i owoce na pięć podstawowych grup kolorystycznych. Każda odznacza się szczególnymi właściwościami dla zdrowia. Pamiętaj, że paleta barw jest znacznie szersza, a kwalifikacja niektórych roślin dość umowna. Wybitny znawca kolorów na pewno podważyłby zaliczenie buraka do warzyw czerwonych, a kalarepy do białych. Nie do końca jednak chodzi o barwę. Liczy się zdrowie. Pamiętaj, że najlepsze efekty dla zdrowia zapewnia różnorodność. Tęcza na talerzu to jest to!
Poznaj 5 głównych grup i ich zalety (7)

PYTANIE Kupując owoce stawiasz na sezonowość, bo takie są najzdrowsze?

 Tak
 Tak, ale kieruję się przede wszystkim smakiem
 Tak, ale kieruję się głównie ceną
 Nie
Komentarze (4)
Zaloguj się
  • raz_albo_dwa

    Oceniono 3 razy 3

    W rzodkiewce jest likopen?A kto go tam umieścił?

  • zberten

    Oceniono 5 razy 3

    Kolejne pseudonaukowe brednie

  • Teresa Resko

    Oceniono 2 razy 2

    Najlepsze to takie nasze lokalne produkty są dla nas najodpowiedniejsze. Ja je uwielbiam, są naprawdę zdrowe i świetnie wspomagają odchudzanie. Przeczytajcie sobie książkę odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, warto, oj warto sama najlepiej wiem po sobie..

  • david321

    Oceniono 4 razy 2

    A brązowe dla lepszego srania

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX